Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  28.11.2022 15:35:36

Méně topit nestačí. NRB pomáhá podnikatelům najít trvalý způsob, jak šetřit energie

Méně topit nestačí. NRB pomáhá podnikatelům najít trvalý způsob, jak šetřit energie

České společnosti hledají způsoby, jak snížit náklady na energie. Často šetří na topení, odstavují záložní zařízení, nebo dokonce omezují výrobu. Firmy bojují se skokovým navýšením cen za energie, ale nemají trvalejší řešení, které by výdaje pomohlo snížit. Cestou podle Národní rozvojové banky (NRB) mohou být inveenergiestice do energeticky nehospodárných budov. Pražským podnikatelům NRB naposledy nabízí bezúročný úvěr z programu ENERG, kterým lze takováto úsporná řešení velmi výhodně zafinancovat.

K omezení spotřeby energie vyzvala členské státy i Evropská komise, která navrhla, aby se během letošní topné sezóny využilo o 15 procent méně plynu než loni. Podobné strategie ale často představují pouze krátkodobá řešení. V nadcházejícím těžkém období se mohou úsporná opatření trvalého rázu stát faktorem, který rozhodne o přežití firmy.

Na trvalý způsob, jak ušetřit, vsadila i společnost MB Industry, která se zaměřuje na dovoz, úpravu a distribuci suchých plodů či ořechů. „S pomocí úvěru s nulovým úrokem jsme mohli instalovat nová úsporná osvětlení haly a skladovacích prostor. Aktuálně připravujeme investice do vytápění výrobní i administrativní části budovy, kde dojde k výměně zastaralých plynových kotlů za moderní a úsporná tepelná čerpadla, která přispějí ke snižování uhlíkové stopy podnikání a samozřejmě i k tolik žádané výrazné úspoře finančních prostředků na vytápění,“ říká o výhodách investic spojených s úsporami energií zakladatel a výkonný ředitel společnosti Saeed Ebrahimi .

Zvýšení energetické účinnosti budovy se vyplatí, podle mnohých s sebou ale nese nutné investice, kterých se majitelé firem v současné době obávají. Obavy vyvrací koordinátor programu ELENA Čestmír Hrdinka: „Kdo platí vysoké náklady za energie v budově s nízkou energetickou účinností, by rozhodně měl financovat investice na její zlepšení. Peníze se při současných cenách energií vrátí poměrně brzy. Pokud se projekt dobře nastaví, lze investiční náklady splácet z budoucích úspor a ušetřených úroků.“

Pro malé, střední i velké podnikatele na území Prahy nabízí Národní rozvojová banka program ENERG, který je jediným způsobem, jak získat na investice do energií půjčku s nulovým úrokem. Podnikatelům kromě financování banka poskytuje i poradenské služby a pomoc s plánováním projektu. „S přípravou projektu navíc žadatelům pomáháme prostřednictvím programu ELENA, který uhradí 90% způsobilých výdajů před samotnou investicí,“ doplňuje Čestmír Hrdinka.


Program ENERG jsou zvýhodněné úvěry napomáhající malým, středním i velkým podnikatelům financovat projekty zaměřené na úsporu energie. Produkt je doplňkem k programu Úspory energie  a je zaměřen pouze na projekty realizované na území hlavního města Prahy.

Národní rozvojová banka, a.s. , působí na trhu od roku 1992, toho času jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Jejím cílem je přispět a podílet se na podpoře dlouhodobě udržitelného hospodářského a sociálního rozvoje prostřednictvím poskytování finančních produktů, zejména v oblasti malého a středního podnikání, rozvoje infrastruktury a dalších sektorech ekonomiky. Jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj. S využitím prostředků státního rozpočtu, rozpočtů krajů a evropských fondů banka poskytuje podporu formou záruk a zvýhodněných úvěrů a doplňuje tak nabídku bankovních a investičních produktů na trhu. V roce 2020 NRB svými produkty podpořila 10 636 projektů, v objemu přes 51 miliard korun napřímo poskytnutých či zaručených úvěrů. Dceřinými společnostmi NRB jsou Národní rozvojový fond, který se zaměřuje na rozvoj infrastruktury se zapojením soukromých zdrojů, a Národní rozvojová investiční, jež poskytuje podporu ve formě kapitálových finančních nástrojů soukromému i veřejnému sektoru.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688