Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  28.11.2022 14:58:11

Adventní období na Dvojce bude opět ve znamení bohatých kulturních zážitků


Včerejším Adventním zastavením u Ludmily odstartovala druhá městská část sérii předvánočních akcí, které radnice v tomto období pro své obyvatele již tradičně pořádá. Oblíbené jsou zejména adventní koncerty v kostelech se vstupem zdarma nebo možnost sportovního vyžití na veřejných kluzištích.

„Začíná čas, který by měl být naplněný láskou, nadějí a očekáváním. Měli bychom se radovat z každé maličkosti, která nás potká. I proto jsem moc ráda, že jsme se tady dnes po dvouleté covidové pauze znovu všichni setkali. Už nyní se moc těším, že si jedno z nejkrásnějších období roku letos společně opravdu užijeme,“ řekla u příležitosti zahájení adventního období na náměstí Míru starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Adventní zastavení u Ludmily, které se letos konalo již podvacáté, ani letos nezklamalo. Bohatý program v podobě rozlévání vánoční polévky kolemjdoucím, tvůrčích dílen a divadelního představení pro děti, přilákal návštěvníky všech generací. V obležení byly i stánky adventních trhů nabízející tradiční vánoční sortiment. A nechybělo ani očekávané slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, který pomáhaly děti vlastnoručně nazdobit.

„K adventu na Dvojce patří nejen kulturní a společenské akce, ale i sportovní vyžití. Po předchozích úspěšných sezónách proto znovuotevíráme kluziště v Grébovce a premiérově spouštíme provoz kluziště v novém volnočasovém areálu Jammertal v parku Folimanka. Věřím, že díky své lokaci si najde rychle své příznivce zejména z Podskalí nebo Nuslí,“ dodává místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

 

Vánoční trhy

Vánoční trhy na náměstí Míru a na Tylově náměstí jsou v plném proudu. Návštěvníky uvítají denně od 10:00 do 20:00, a to do 24. prosince. Na stáncích jsou k mání tradiční vánoční produkty, ozdoby, keramické betlémy, dřevěné hračky, výrobky z ovčího rouna, umělecké šperky a tradiční pochutiny. Na náměstí Míru již tradičně nechybí ani vánoční strom nebo betlém s jesličkami.

 

Giving Tuesday

K celosvětovému svátku dárcovství, známému jako Giving Tuesday, se letos městská část Praha 2 připojí už popáté v řadě. Charitativní sbírku pro zvířecí útulky zahájí radniceúterý 29. listopadu na náměstí Míru. Do akce se může zapojit až do 17. prosince úplně každý. Stačí přinést psí nebo kočičí krmivo, hračky, hygienické potřeby apod. a vhodit je do připraveného sběrného kontejneru oranžové barvy.

Zdobení vánočních stromečků dětmi z MŠ a ZŠ

Přední část náměstí Míru bude i letos v prosinci patřit těm nejmenším. Děti a žáci mateřských a základních škol v Praze 2 ozdobí 1. prosince připravené vánoční stromečky a zazpívají si společně koledy. Stromky budou náměstí zdobit až do Nového roku. Ty nejkrásnější budou moci obdivovat i návštěvníci baziliky sv. Ludmily.

Bruslení v Praze 2

Bruslařská sezóna na Dvojce odstartuje 1. prosince. Kluziště v novém volnočasovém areálu Jammertal v parku Folimanka i v Havlíčkových sadech bude pro veřejnost otevřeno denně od 9 do 21 hodin. Bližší informace k provozu i možnosti rezervace ledních ploch naleznou občané na webu provozovatele www.jsmenalede.cz.

Cyklus adventních koncertů v kostelích Prahy 2

Letošní série adventních koncertů, které se konají 29. listopadu a 8. a 15. prosince, zavede posluchače do kostela Panny Marie Sedmibolestné, kostela sv. Štěpána a do kostela sv. Václava na Zderaze. Všechny koncerty jsou již tradičně zdarma.

Zpívání se zastupiteli

Během posledního adventu, v neděli 18. prosince, si mohou lidé přijít k bazilice sv. Ludmily na náměstí Míru zazpívat české koledy společně se svými volenými zástupci. Tradiční akce Zpívání se zastupiteli je zdarma a začíná v 15:00. Noty a texty budou k dostání na místě.

 

Mgr. Andrea Zoulová, tisková mluvčí  ÚMČ Praha 2 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688