Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  28.11.2022 13:19:15

Krach burzy FTX zvýšil naléhavost regulace kryptografického sektoru

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Kryptografický sektor dostává v tomto roce jednu ránu za druhou, což jen přiživuje hlasy volající po regulaci tohoto segmentu trhu. Dění v posledních týdnech na čele s krachem kryptoburzy FTX pak jakékoliv smířlivé hlasy zřejmě umlčelo. Regulací kryptotrhu se tak budou zabývat nejen centrální autority, ale do hry se vloží těžká váha v podobě Mezinárodní organizace sdružující komise pro cenné papíry (International Organization of Securities Commissions, IOSCO). Tato organizace vznikla v roce 1983 s cílem vzájemné spolupráce při prosazování a podpoře vysokých standardů regulace, aby byl udržen spravedlivý, efektivní a finančně zdravý kapitálový trh. IOSCO má v současnosti 110 řádných, 11 přidružených a 73 ostatních členů. Česká národní banka je členem IOSCO od roku 2007.

Plány IOSCO na regulaci kryptografického trhu

Jean-Paul Servais, nový předseda IOSCO, uvedl, že krach burzy FTX zvýšil naléhavost regulace kryptografického sektoru a IOSCO se v roce 2023 hodlá zaměřit na tyto "konglomerátní" platformy, přičemž by organizace při tvorbě nového regulačního rámce mohla čerpat ze zásad z jiných odvětví, která řeší střety zájmů, díky čemuž by zřejmě nebylo nutné začínat od nuly. Jako příklad uvedl ratingové agentury a sestavovatele tržních benchmarků. Přesto, že bitcoin a jiné kryptoměny existují již několik let, dokud se šířeji neprosazovaly, regulační orgány nepociťovaly potřebu regulace trhu a sepisování nových pravidel. Servais agentuře Reuters řekl, že:

„Krach kryptoburzy FTX, po níž podle odhadů milion věřitelů čelí ztrátám v celkové výši několika miliard dolarů, však pomůže tuto situaci změnit. Pocit naléhavosti nebyl stejný ani před dvěma nebo třemi lety. Existují určité nesouhlasné názory na to, zda je kryptografie skutečným problémem na mezinárodní úrovni, protože někteří lidé si myslí, že to stále není podstatný problém a riziko.“

Zatím co ve světě tradičních financí (TradFi) se různé instituce specializují na jednotlivé činnosti jako je zprostředkování, obchodování, bankovní služby či emise cenných papírů, tak ve světě kryptofinancí vznikají čím dál častěji konglomeráty, které vykonávají více těchto činností v podstatě pod jednou střechou. Problémem je, že na rozdíl od světa TradFi, ve kterém na každou činnost existuje vlastní soubor pravidel chování a ochranných opatření, svět kryptofinancí nic takového nemá. A to již existují takové kryptografické společnosti, které klientům nabízejí např. makléřské služby, úschovu nebo obchodování na vlastní účet a na krytí svých závazků vydávají vlastní tokeny.

V této souvislosti Servais zmiňuje novou legislativu Evropské unie pro trhy s kryptoaktivy známou pod zkratkou MiCA (Markets in Crypto Assets). Dle jeho názoru by se MiCA mohla stát výchozím bodem pro vypracování globálních pokynů. Vyzdvihuje na ní především to, že se zaměřuje na dohled nad provozovateli kryptoaktiv. Dodává, že:

„Z důvodů ochrany investorů je třeba těmto trhům s kryptoaktivy poskytnout dodatečnou jasnost prostřednictvím cílených pokynů při uplatňování zásad IOSCO na kryptoaktivity. Myslím, že svět se mění a existuje zde zřejmá nutnost pro vývoj standardů o dohledu nad těmito kryptokonglomeráty.“

Chystané regulace z pohledu kryptohráčů

Nutnost regulace celého odvětví připouští i generální ředitel společnosti Binance, Changpeng Zhao. Ten během páteční akce v řeckých Aténách, kterou Binance pořádala, prohlásil, že by byl radši, kdyby jednotlivé centrální autority kryptoměny regulovaly, než aby proti nim bojovaly. Dodal, že již je více než zřejmé, že k přijetí kryptoměn dojde bez ohledu na to, co se stane. 

Společnost Binance se pak v reakci na vývoj z posledních dvou měsíců rozhodla segment kryptoaktiv podpořit 1 miliardou dolarů. Tu hodlá věnovat do nově vznikající iniciativy pro obnovu průmyslu (Industry recovery initiative, IRI). Svůj příspěvek do této iniciativy se chystá navíc v blízké budoucnosti navýšit až na 2 miliardy dolarů. Iniciativu chce podporovat mixem tokenů, fiat měnou, vlastním kapitálem, konvertibilními nástroji či úvěrovými linkami. Skrze tuto iniciativu budou podpořeny kryptoměnové projekty, které se v důsledku pádu FTX potýkají s odlivem rizikového a soukromého kapitálu. Binance předpokládá, že iniciativa bude trvat přibližně půl roku, pomůže překlenout aktuálně ty největší výkyvy a pomůže přilákat zpět investory, kteří vyklidili své pozice. 

Budoucnost kryptoměn

Přední stratég z Wall Street, Thomas Lee, který je zároveň spoluzakladatelem společnosti Fundstrat Global Advisors, věří, že se krypto i přes nevýrazný výkon v roce 2022 znovu prosadí. Uvedl, že současný medvědí trh s kryptoměnami se zase tolik neliší od roku 2018, kdy kryptografický sektor zažil také volný pád. Tehdy bitcoin ztratil více než 70 % své hodnoty z historických maxim. Lee vidí budoucnost kryptografického trhu pozitivně, když říká:

„Když se podíváme zpět na tu krypto zimu v roce 2018, kdy bitcoin klesl ze 17000 dolarů na něco kolem 1200 dolarů, tak to byla doba, kdy vznikly některé z nejlepších projektů."

Ve svém optimistickém náhledu na vývoj kryptografického trhu není sám. Obdobný názor sdílí i Zhao. Ten předpokládá, že zejména země, které nemají vlastní měnu, začnou v budoucnu přidávat kryptoměny, jako je bitcoin, do svých rezerv.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

07.03.2023Silvergate, oblíbená kryptografická banka je na pokraji krachu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
24.01.2023Vývoj kolem burzy FTX pomohl hodnotě bitcoinu Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
23.12.2022Může kromě FTX padnout i největší krypto-burza Binance? František Marek (Simplecoin)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688