Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  28.11.2022 09:57:09

Ranní okénko - Finanční trh vyhodnocuje stanoviska centrálních bank


Ekonomický kalendář tento týden obsahuje důležitá data pro globální vývoj na finančním trhu jako měsíční zprávu z amerického trhu práce či inflaci v Německu a eurozóně. Z domácího pohledu bude zajímavý PMI index pro výrobní sektor, struktura HDP v 3Q22 a státní rozpočet za listopad. Vnímání rizika mezi investory v závěru minulého týdne zklidnily zápisky ze zasedání Fedu, které indikovaly zpomalení tempa zvedání úrokových sazeb, ale současně vyšší cílovou sazbu. Opačným směrem ale na vnímání rizika působí situace v Číně, jejíž ekonomiku dusí politika nulového covidu. Vedle Fedu vyslala do světa zprávy také ECB, byly však smíšené. Hlavní ekonom ECB Philip Lane vydal obsáhlou a spíše holubičím stylem sepsanou analýzu vývoje inflace (inflation diagnostics). Na druhé straně Isabel Schnabel ve svém projevu vyslala řadu jestřábích zpráv. Investoři tak mají plné ruce práce zohlednit postoj hlavních centrálních bank ve svém obchodování.

S ohledem na dopad vládních opatření do spotřebitelské inflace jsme revidovali dolů náš výhled na inflaci pro letošní rok z 16,3 % na 14,9 % a příští rok z 10,7 % na 8,8 %. I nadále držíme očekávání, že inflace bude sestupovat k 2% cíli pouze pomalu a pro rok 2024 je v prognóze inflace nad 3 %. S nižší inflací a holubičími komentáři od ČNB jsme přehodnotili očekávání vývoje úrokových sazeb. Z prognózy jsme smazali prosincový hike, čímž hlavní úroková sazba vrcholí na aktuálních 7 %. První snížení sazeb by mělo přijít v 3Q23.

Úterní zveřejnění německé inflace by mělo ukázat na pokles meziměsíčního tempa v listopadu na -0,2 % z 0,9 %, což by udrželo meziroční dynamiku beze změny na 10,4 %. V eurozóně (středa) měla poklesnout meziměsíčně na 0,2 % z 1,5 % a meziročně mírně ubrat na 10,4 % z 10,6 %. Důvodem poklesu budou zřejmě především změny v cenách energií a pohonných hmot. Na druhé straně měla jádrová inflace setrvat nehybně na meziročních 5,0 %. Jestřáby v ECB proto listopadová statistika neuklidní.

Během týdne posléze dorazí údaj o německé nezaměstnanosti a maloobchodních tržbách. Z eurozóny zazní výrobní inflace, jež měla meziměsíčně výrazně poklesnout. V USA bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP. Prim ale bude hrát zpráva z trhu práce (pátek). Podle konsensu odhadů pokračoval trend zpomalování tempa nabírání nových zaměstnanců. S pomalým ochlazováním na trhu práce měla růst hodinová mzda obdobným meziměsíčním tempem 0,3 % oproti 0,4 % v říjnu. Míra nezaměstnanosti dle odhadů zůstala beze změny na 3,7 %. 

Autor: 
David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688