Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.11.2022 16:13:21

Počasí: Převážně zataženo, mlhavo, teploty do 5 °C

Není zcela obvyklé, aby ve výhledu počasí byla dennodenně stejná předpověď, a to až kam numerické modely vidí. Nyní to tak je. Zatímco neděle byla ještě na mnoha místech i slunečná, od pondělí přibude zatažena, nízké oblačnosti a mlh. Postupně se ojediněle přidá mrholení nebo slabounké sněžení z nízké oblačnosti. Teploty budou do 5 °C. Kolem vrchovin bude jen 0 °C. Ráno bude slabý mráz. 

Na předpovědních modelech není nic dynamického. Ani vpád zimy, ani citelné oteplení od jihu. Nejsou tam ani frontální srážky. Ty se tak budou objevovat jen zcela slabé z nízké oblačnosti. Kolem vrchovin se může tvořit slabá námraza. Obecně se budeme nacházet na zadní straně tlakové výše, takže typická místa (Vysočina, jižní Morava, hory) zažijí zesílení jihovýchodního větru, to jak proudění pronikne mezerou mezi Alpami a Karpaty.  

V dalších dnech to tedy bude vypadat jednotvárně. Bude zataženo nízkou oblačností, mlhavo. Ojediněle mrholení nebo slabounké sněžení z nízké oblačnosti. Teploty 1 až 5 °C. Kolem vrchovin při mlhavu 0 °C. Ranní minima -3 až 1 °C. Na většině území tak bude ráno mrznout a nevyhneme se škrábání oken. Celkově za volantem dávejte ráno pozor. Slabé mrzy mohou mít za následek namrznutí mostů, ojediněle i jiných úseků. Při mrholení ojediněle slabá ledovka. Na horách přechodně i polojasno nad nízkou oblačností.

Zatím není jasné, kdy se objeví klasické frontální srážky a kdy se opět objeví zima se sněhovými srážkami. Prosinec tak začne určitě bez sněhu. 

Počasí 29.11.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty