Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.11.2022 10:11:27

Pražská burza v týdnu nakonec stagnovala. Akcie ERSTE převzaly vládu nad indexem PX, od minim přidaly již 40 %


Oproti předchozímu pátku se pražská burza každý den v týdnu ocitala níže. Ve čtvrtek nakonec ztráty umazala, a přestože v pátek nejprve na pozitivní směrování navázala, nakonec o zisky přišla. Index PX tedy zakončil týden červeně neutrálně u 1 243 bodů, přestože si většina titulů polepšila.

Index PX však svou vahou primárně stahovaly především akcie KB, které tak druhý týden v řadě odevzdávaly část předchozích výrazných zisků. A to nehledě na valnou hromadou stvrzenou očekávanou dividendu. Před rozhodným dnem pro nárok byla znát zvýšená aktivita v přeskupování portfolií investorů. Převažovali tedy nadále ti realizující kurzový zisk před dividendovým výnosem. Každopádně titul se letos teprve potřetí ocitl v týdnu v čele likvidity a napomohl tak uchránit pražskou burzu od ještě podprůměrnějších objemů obchodů.

 

Tlak na index téměř po celý týden také vytvářely váhově rovněž významné akcie ČEZ. Obavy o výrazné zdanění firmy v příštích letech zatlačilo kurz titulu za volatilního vývoje krátce i zpět na hranici 800 , nakonec týden zakončil červeně neutrálně. Firma oznámila očekávané dokončení převzetí výrobce zařízení pro jaderné elektrárny Škoda JS od ruského investora. Stát coby majoritní vlastník pak vlastně do dozorčí rady kooptoval nové 2 členy - bývalého šéfa Energetického regulačního úřadu Vratislava Košťála a advokáta Václava Kučeru, který v minulosti působil ve stejném orgánu v Pražské plynárenské.

Druhý týden v řadě v odevzdávání předchozích zisků pokračovaly akcie PHOTON ENERGY. Ke konci týdne se nadechovaly, když firma oznámila navýšení podílu ve společnosti Lerta. Firmu v sektoru zaměřenou především na související služby by pak měla do konce roku ovládnout plně. Skupina také začne v rámci B2B nabízet k prodeji jiným zájemcům (firmám) o fotovoltaiku příslušné produkty.

Nejvíce každopádně v týdnu ztratily akcie PILULKA, které tak odevzdaly většinu zisků z předchozího týdne.

Na opačné straně výkonnosti se ocitly akcie GEN DIGITAL, které však nejsou součástí indexu PX. Na domovském Nasdaqu se ocitly již na 3měsíčním maximu. U nás je však v posledních týdnech přibrzdilo výrazné oslabení dolaru, resp. posílení koruny. Možno zmínit, že Ondřej Vlček, coby prezident firmy, v rámci motivačního programu získal od společnosti nárok na dalších takřka 140 tis. akcií k získání za 3 roky. Odměna byla stanovena také v kontextu jeho zářijového nákupu akcií (na cca 30 %), do kterých zainvestoval svých 10 mil. USD.  

Ještě před reportem hospodářských výsledků se na 2měsíčních maximech ocitly akcie COLT, které v týdnu opět předváděly intradenní volatilitu. Report výsledků, resp. zejména potvrzený výhled a vidina nejspíše přinejmenším stejně solidní dividendy jako letos, titul u „maxim“ udržel. Výrobce střelných zbraní potvrdil, že plánuje na dividendách rozdělit minimálně polovinu letošního zisku.

Ochránit pražskou burzu od ztrát však svou vahou dokázaly především akcie ERSTE, které se v domovské Vídni výrazně přiblížily hranici 30 EUR, u které lze spatřovat rezistence (tedy naposledy v červnu se titul při nádechu nedokázal výše přehoupnout).  Od minim z konce prázdnin v blízkosti 21 EUR má navíc za sebou již 40% posun.

Rezistence u hranice 74 vlastně pak předvádějí akcie MONETA, u kterých se pomalu začne vyhlížet, k jakým změnám došlo v listopadu na největších účtech akcionářů v CDCP. V říjnu překvapil skokový pokles na účtu kyperské Mythessa Holdings (spadající pod křídla skupiny J&T) z předchozích 9,3 % pod hranici 5 %. Nejspíše na účet banky Creditas, kde totiž naopak obdobný podíl přibyl. Daný v souhrnu téměř 10% podíl by však nadále měla kontrolovat zmiňovaná J&T.

U akcií KOFOLA zveřejněné hospodářské výsledky vlastně nový směr zatím neudaly. Vzhledem k již dřívějším zveřejněným pesimistickým výhledům firmy (v kontextu drahých energií a surovin) byl titul na horšící se hospodaření vlastně připraven. Spíše se nadále vyhlíží, jak těžké bude zejména nadcházející zimní období.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688