mvcr.cz (MV ČR)
Evropská unie  |  25.11.2022 13:34:00

Ministři vnitra EU mimořádně řešili problém nelegální migrace v Evropě. Jednání svolal ministr vnitra Vít Rakušan

Ministři vnitra EU mimořádně řešili problém nelegální migraceEvropě. Jednání svolal ministr vnitra Vít Rakušan

Komplikovaná migrační situace podél všech migračních tras, to bylo hlavní téma jednání ministrů vnitra zemí EU, kteří se dnes shodli na nutnosti řešit nelegální migraci společně na úrovni EU

Vít Rakušan jako ministr vnitra předsednické země svolal na dnešek, 25. listopadu 2022, do Bruselu mimořádnou Radu ministrů vnitra. Téma bylo jasné: migrace. Nelegální migrace totiž v tomto roce výrazně vzrostla na všech migračních trasách do Evropy.

„Dnešní mimořádné jednání jsme svolali proto, že je nutné řešit migraci na všech migračních trasách. Jako EU musíme cestu z této krize hledat společně a být jednotní. I dnes jsme ukázali, že to dokážeme,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Ministři vnitra se shodli na potřebě přijmout jak krátkodobá řešení, tak systémová dlouhodobá opatření. Krátkodobá řešení představují podle Víta Rakušana zejména intenzivnější spolupráce se třetími zeměmi v oblasti ochrany hranic, boji proti převaděčům a v návratech migrantů, kteří nemají nárok na azyl. Nejvýraznější problém pro Evropu v současnosti představuje západobalkánská trasa. Jen v regionu západního Balkánu je letos 14x více pokusů o překročení hranice než v roce 2019. „Je nutné, aby západobalkánští partneři splnili své závazky ve sladění vízové povinnosti a ochraně hranic. Unie je připravena je podpořit a je skvělé, že se nám při nedávném jednání ministerského fóra EU a západního Balkánu v albánské Tiraně podařilo vyjednat první úspěchy,“ doplnil Rakušan.

Dlouhodobé a udržitelné řešení, bez kterého se podle ministra vnitra EU neobejde a o které české předsednictví usiluje, je komplexní reforma společné migrační a azylové politiky. „České předsednictví vyvíjí maximální úsilí pro dosažení shody na hlavních principech reformy, která nám pomůže situaci řešit jednotně a dlouhodobě. Naše návrhy mají podporu a pevně věřím, že vytvoří pro další předsednictví půdu k dokončení reformy.“

Ministr vnitra také ocenil úsilí Evropské komise a předložení akčního plánu pro řešení situace na centrální středomořské migrační trase a přivítal příslib Evropské komise, že podobné plány vzniknou i pro další trasy, zejména tu západobalkánskou.

Vít Rakušan o migraci jednal také s některými ministry individuálně, např. s rakouským ministrem vnitra Gerhardem Karnerem nebo novou švédskou ministryní pro migraci Marií Malmer Stenergard. Ministři v Bruselu znovu podpořili Ukrajinu a Vít Rakušan připomenul, že kromě nelegální migrace je s nadcházející zimou potřeba počítat, z důvodu pokračující neopodstatněné ruské války proti civilistům, i s možným přílivem nových uprchlíků z Ukrajiny.




Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688