mpo.cz (MPO)
Evropská unie  |  25.11.2022 18:03:32

Česko udělalo významný krok pro získání části financí z Národního plánu obnovy. Může získat přes miliardu EUR

Česká republika podala Evropské komisi (EK) svou první žádost o výplatu finančních prostředků z Národnímu plánu obnovy (NPO). Pokud EK vyhodnotí splnění 37 dílčích milníků a cílů kladně, obdrží Česko 1 066 888 563 EUR z celkové částky 7,1 miliard EUR. Nyní má komise dvouměsíční lhůtu na posouzení žádosti. NPO vznikl v reakci na krizi způsobenou pandemií covid-19 a na její ekonomické dopady. Tvoří ho reformy a investice, které mají potenciál nasměřovat Česko k zelené a digitální budoucnosti.


„Udělali jsme významný krok pro to, abychom obdrželi část výplaty z Nástroje pro oživení a odolnost za splnění skupiny milníků a cílů Národního plánu obnovy. Úspěšně jsme splnili první část plánu, která byla složitá a zahrnovala zahájení řady procesů, nastavení kontrolních a implementačních mechanismů, ale i zrealizování zásadních investic v období pandemie covid-19,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Část úkolů je tedy za námi, ale před námi stále zbývá velké množství výzev, které jsou s tímto plánem spojeny.“

První výplata je spojena s reformami a investicemi, které jsou úspěšně realizovány napříč mnoha rezorty. Mezi tyto reformy a investice patří například:

  • Začal platit nový stavební zákon, který přinese zrychlení a zjednodušení procesu povolování staveb.
  • V rámci protikorupčních reforem platí nový zákon o soudech a soudcích.
  • Přes čtyři tisíce středních a základních škol bylo vybaveno digitálními zařízeními. Schváleny byly také nové vzdělávací programy posilující digitální gramotnost a výpočetní myšlení.
  • Projekty v oblasti dopravy přinesly zvýšení počtu přejezdů se zvýšenou úrovní bezpečnosti, prodloužení vybudovaných cyklostezek, chodníků a bezbariérových tras či dokončení modernizovaných železničních mostů nebo tunelů.
  • Vláda schválila Národní onkologický plán ČR 20222030, který připravilo Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Českou onkologickou společností. Jeho vizí je zajistit českým obyvatelům možnost prevence vzniku onkologického onemocnění a v případě jeho rozvoje zajistit nejvyšší možnou kvalitu péče a života.

Hlavními cíli Národního plánu obnovy jsou zvyšování ekonomické prosperity a kvality života. Pokud bude ČR i nadále svůj plán plnit, může čerpat dotace v celkové výši 7,1 miliard EUR, které jsou rozložené do devíti výplat. Český plán má šest pilířů: digitální transformaci, ekologickou transformaci a fyzickou infrastrukturu, vzdělávání a trh práce, výzkum, vývoj a inovace, veřejnou správu a zdravotnictví. Reformy a investice v rámci plánu se budou provádět po celou dobu fungování Nástroje pro oživení a odolnost, tedy do roku 2026. Nástroj pro oživení a odolnost je jádrem nástroje NextGenerationEU, který poskytne 800 miliard EUR na podporu investic a reforem v celé Evropské unii.

Více informací o aktuálním dění, vypsaných výzvách či stavu plnění Národního plánu obnovy naleznete na www.planobnovycr.cz.


Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688