mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.11.2022 16:05:00

Osmá Tallinnská konference Východního partnerství se konala s podporou velvyslanectví

Osmá Tallinnská konference Východního partnerství se konala s podporou velvyslanectví

25.11.2022 / 16:01 | Aktualizováno: 25.11.2022 / 16:05

Dne 23. listopadu se v Tallinnu konala 8. výroční Tallinská konference o Východním partnerství, která se letos zaměřila na rozvoj východních sousedů EU v radikálně změněném bezpečnostním prostředí v důsledku války započatou Ruskem. Konferenci „Rozšíření EU a Východní partnerství: Nová geopolitická realita Evropy“ zorganizovalo Mezinárodní centrum pro obranu a bezpečnost (ICDS) a Ministerstvo zahraničních věcí Estonské republiky. Akci již druhým rokem podpořilo i Velvyslanectví České republiky, tentokrát ve spolupráci s Velvyslanectvím Švédska a Zastoupením Evropské komise v Estonsku.

Na konferenci v Radisson Collection Hotel se sešli účastníci ze zemí Východního partnerství, Estonska a dalších členských zemí a institucí EU. Akci zahájili ředitel ICDS Indrek Kannik, vedoucí Zastoupení Evropské komise v Estonsku Vivian Loonela a velvyslankyně Švédska v Estonsku Ingrid Tersmanová, kteří ve svých projevech zdůraznili nutnost nadále podporovat Ukrajinu a připomněli, že Ukrajinci v současnosti chrání svobodu a demokracii EU. Stejné myšlenky vyjádřil ve svém úvodním projevu i estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu – podle něj je vítězství Ukrajiny předpokladem budoucí bezpečnostní architektury Evropy. Ministr Reinsalu zdůraznil, že ruská agrese proti Ukrajině má také silný dopad na mnoho regionů mimo Evropu, protože válka ovlivňuje potravinovou bezpečnost a zvyšuje ceny potravin, čímž prohlubuje hlad a zhoršuje lidské utrpení. Ministr Reinsalu však také vlil do posluchačů optimismus s odkazem na statečný boj Ukrajinců, díky kterému si ukrajinské síly vzaly nazpět tisíce kilometrů čtverečních své země.

Den pokračoval třemi panelovými diskusemi, kde se hovořilo o možnostech rozšířování EU, národních reformách a o tom, zda je Východní partnerství v současné podobě efektivním projektem, nebo zda by nebylo lepší jej v budoucnu nahradit bilaterálními vztahy mezi EU a kandidátskými zeměmi. Panelisté se shodli, že Východní partnerství je stále živé a je užitečným nástrojem, který pomáhá partnerským zemím přiblížit se EU – i když by měly být provedeny reformy, aby byla iniciativa jednodušší a flexibilnější. Jak řekl Zvláštní vyslanec pro Východní partnerství Dirk Schuebel, nebýt Východního partnerství, Ukrajina, Moldavsko a Gruzie by tuto perspektivu vstupu do EU pravděpodobně neměly. Velvyslankyně pro Východní partnerství Ministerstva zahraničních věcí Švédska Christina Johannesson také zdůraznila, že Východní partnerství je úspěšným projektem a pomohlo dosáhnout nedosažitelného. Zároveň také zdůraznila, že je třeba najít nové dobré nápady na modernizaci Východního partnerství.

V posledním panelu pak vystoupil řečník z České republiky. Panelu „Reforming for Membership“ se zúčastnil Zvláštní vyslanec pro Východní partnerství Ministerstva zahraničních věcí ČR Jan Marian, který uvedl, že rozšiřování EU nebude rychlý ani snadný proces. První věcí, která by se měla stát, je pomoct Ukrajině vyhrát válku, protože bez toho nebudou stabilní reformy a ani rozšíření EU možné. Zdůraznil také, že ČR plně podporuje vstup Moldavska, Gruzie a Ukrajiny a zemí západního Balkánu do EU.

Den plný zajímavých diskusí završila recepce pořádaná českým velvyslanectvím s víny českého vinařství Obelisk.

Galerie


Osmá Tallinnská konference k Východnímu partnerství (23. 11. 2022)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688