Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.11.2022 16:16:01

Německá ekonomika zatím vykazuje nebývalou odolnost (Komentář)

Finální odhad německého HDP za Q3 přinesl mírnou vzestupnou revizi mezičtvrtletního růstu o desetinu na 0,4 % q/q a potvrdil tak dosavadní odolnost tamní ekonomiky v prostředí vysoké nejistoty a negativních výhledů. Očekávání předčila zvláště spotřeba domácností (+1,0 % vs konsensus 0,3 % q/q), která odrážela silné oživení poptávky po službách. Náš výhled pro německou ekonomiku však zůstává negativní, když čekáme pád do recese na přelomu roku. Nicméně recese by měla být jen velmi mělká s ohledem na mírné zlepšení sentimentu a pokračující odolnost poptávky domácností vlivem vysoké míry úspor a silného mzdového růstu.

Listopadová PMI eurozóně pozitivně překvapila, když došlo k mírnému zlepšení sentimentu nákupních manažerů. PMI napříč eurozónou nicméně zůstávají pod 50bodovou hranicí a implikují kontrakci ekonomiky, přestože ostatní národní statistiky a šetření Evropské komise nabízejí optimističtější výhled. Podobně i německý IFO index zaznamenal zlepšení. Zmírnění obav z dopadů energetické krize, částečně dáno příznivějšími povětrnostními podmínkami během podzimu, spolu s robustními daty z reálné ekonomiky zřejmě přispěly k mírně pozitivnějšímu sentimentu. Čekáme, že během zimy ekonomika eurozóny bude téměř stagnovat, nicméně pád do recese, byť jen velmi mělké, nelze vyloučit.

Nepatrně během listopadu vzrostla i důvěra v tuzemskou ekonomiku. Zatímco spotřebitelská důvěra zaznamenala mírné zlepšení, tak podnikatelská důvěra pokračovala v sestupném trendu. V průmyslu opět dominovaly obavy ze slabé poptávky, průmyslníci také signalizovali menší poptávku po pracovní síle. S mělkou recesí tuzemské ekonomiky na obzoru však nečekáme dramatické zhoršení na trhu práce. Více najdete zde https://bit.ly/3gAzsXC.

Zápisy z jednání ECB a Fedu potvrdily odhodlání některých centrálních bankéřů začít snižovat tempo utahování měnové politiky. Američtí centrální bankéři zároveň přiznali, že klíčová sazba může dosáhnout vyšší než původně předpokládané úrovně (4,6 %). Jejich protějšky z ECB nadále zdůraznili obavy z pomalého odeznívání inflace, což lehce posílilo sázky na vyšší hike na příštím zasedání. Podle nás na prosincových zasedáních jak Fedu, tak i ECB dojde ke 50bodovému zvýšení sazeb, k čemuž se momentálně přiklání i tržní ocenění. Dolarové a eurové sazby během týdne mírně poklesly až o 15 bb, a to zejména na delším konci výnosové křivky.

Za nižší likvidity na globálních trzích vlivem neúčasti amerických investorů kvůli oslavám svátku Dne díkuvzdání euro během týdne posílilo k dolaru až o 0,5 %. Výkon středoevropských měn byl během týdne poměrně rozličný. Česká koruna po krátkém výletu nad 24,40 CZK/EUR končí týden prakticky beze změny, přičemž dnes posílila o 0,2 %. Korunové sazby přitom během týdne klesly až o zhruba 20-30 bb dle splatnosti. Maďarský forint tento týden ztrácí 0,9 %, zatímco polský zlotý připsal 0,2 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688