Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.11.2022 16:37:14

Photon Energy Group získala většinový podíl v polské firmě Lerta

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy Group získala většinový podíl v polské společnosti Lerta, která provozuje virtuální elektrárnu. Úplné převzetí skupina chystá do konce letošního roku. Photon Energy o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Hodnotu transakce firma neuvedla. Photon Energy Group dosud měla v polské firmě podíl přes 24 procent. Nyní ho zvýšila na 56,57 procenta. Zaplatila za to přibližně 168 milionů korun.

Nové podíly v polské firmě koupila Photon Energy Group od společností PGE Ventures, Newberg a ASI Valuetech Seed Fund. Skupina si od toho slibuje, že si tím zajistí licence na obchodování s energií v šesti zemích a také platformu virtuální elektrárny, což je on-line skupina propojených decentralizovaných zdrojů energie, například z obnovitelných i neobnovitelných zdrojů, kterou provozuje společný řídící systém. Integrace Lerty by skupinu navíc mělo vynést na třetí pozici na polském trhu DSR.

Photon Energy Group hodlá získat zbývající podíl od dvou zakládajících akcionářů do konce roku 2022, uvedla dnes firma.

Počet zaměstnanců Photon Energy Group vzroste na více než 300, z nichž téměř třetina bude součástí polských poboček skupiny.

"Pod jednou střechou spojíme možnost současně proměnit pozemek nebo střechu firem ve vysoce výkonná aktiva pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, pomoci odběratelům elektřiny adaptovat se na novou tržní realitu a optimalizovat své výdaje na energii a zároveň pomoci provozovatelům energetických soustav vyrovnávat zátěž sítě a předcházet výpadkům. Od tohoto okamžiku bude jediným omezujícím faktorem naše schopnost organizovat se a realizovat naši strategii a závazky vůči zákazníkům," uvedl generální ředitel společnosti Photon Energy Group Georg Hotar.

Lerta je polská společnost provozující virtuální elektrárnu, která sdružuje a spravuje distribuované zdroje energie. Založili ji Borys Tomala a Krzysztof Drożyński v roce 2016 a zpočátku fungovala jako poskytovatel softwaru pro tradiční energetické firmy. V průběhu let společnost se sídlem v Poznani vyrostla v nezávislou energetickou společnost bez vlastního majetku, která se zaměřuje na optimalizaci obnovitelných zdrojů energie a energetickou flexibilitu. Její vlastní softwarová platforma s umělou inteligencí, Lerta Energy Intelligence, umožňuje společnosti Lerta předpovídat a optimalizovat výkon obnovitelných elektráren a odběr průmyslových zákazníků na základě aktuálních cen a požadavků energetické soustavy. Lerta má licence na obchodování s energií v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, České republice, na Slovensku a v Srbsku.

Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a úpravu vody po celém světě. Služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta vznikla v roce 2008 v Praze a od té doby postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 120 megawattů (MWp) a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 91,9 MWp. Nyní má sídlo v Amsterdamu.

V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 900 MWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring fotovoltaických elektráren s kapacitou více než 380 MWp. Akcie firmy jsou obchodovány na burzách v Praze, Varšavě a Frankfurtu.

Zdroje: Photon Energy

Foto: Photon Energy

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688