Redakce (Bydlet.cz)
Dům a stavba  |  25.11.2022 09:40:26

Stavebnictví je ve složité situaci. Je reálné začít s budováním vlastního bydlení?

Stavebnictví je ve složité situaci. Je reálné začít s budováním vlastního bydlení?

Hypoteční úrok okolo šesti procent, největší inflace od roku 1993 a vysoké ceny energií. Pustit se do stavby vlastního domu se teď může zdát pro leckoho skoro nereálné. Do karet nehrají ani rostoucí ceny materiálů a pracovních sil. Co v současnosti dělat, když chcete začít stavět?

Předtím, než se vůbec pustíte do plánování stavby, je vhodné se zamyslet nad tím, v jaké situaci se nachází samotné stavebnictví.

„Situace je náročná pro všechny články stavebního procesu. Projektanti jsou zvyklí hledat úspory a pracovat s rezervami. A prakticky vždy lze najít levnější řešení. Ovšem klíčovým parametrem zůstává kvalita a bezpečnost. Ale umím si představit případy, kdy je lepší stavbu odložit než dělat zásadní kompromisy kvůli nevyzpytatelným cenám,“ řekl předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) Robert Špalek.

Reagoval tak na rostoucí ceny stavebních materiálů, kdy meziročně dvojnásobně vzrostly ceny plochých hliníkových výrobků, cena cihel stoupla o třetinu a betonové výztuže měly cenový nárůst o 80 %.

Odradit mohou kromě drahých stavebních materiálů i vyšší ceny pracovních sil nebo vysoké úroky hypoték, které se nyní pohybují okolo šesti procent. Ty zároveň úzce souvisejí s nejvyšší inflací od roku 1993, způsobenou koronavirem i válkou na Ukrajině. Vyplatí se za takových podmínek tedy vůbec stavět?

Váš dům zatím existuje jen v představách

Pokud jste se stavbou zatím vůbec nezačali, pravděpodobně bude lepší chvíli počkat. Pokud už máte například pozemek, můžete se alespoň zatím pustit do projektování. To se totiž vyplatí neuspěchat a řádně jej promyslet. Promyšlený a kvalitní projekt vám může při stavbě v budoucnu ušetřit nemalé peníze.

Dávejte si ale pozor, ať si jako pomocnou ruku zvolíte opravdového profesionála. Ne zřídka se totiž na internetu vyskytují nabídky podvodníků. „Česká komora architektů připomíná, že projektanti s platnou autorizací, tj. s příslušným „kulatým razítkem“ pro danou specializaci, bez ohledu na to, zda jde o statiky, či architekty, jsou jen takoví projektanti, kteří jsou vedeni v seznamu zveřejněném na webu profesních komor,“ upozornila mluvčí České komory architektů Tereza Zemanová.

Už máte schválenou hypotéku

Pokud už máte pozemek, stavební povolení a schválenou hypotéku, měli byste se do stavby pustit co nejdříve. V případě, že se rozhodnete čekat, by vám totiž nemusely peníze z hypotéky stavbu vinou rostoucí inflace i cen materiálů a služeb pokrýt.

V takový moment se vyplatí upustit od klasického cihlového domu, který je v Česku stále nejpopulárnější variantou vlastního bydlení a sáhnout po domově „na klíč“ z prefabrikátů.

Takový dům vám dokážou společnosti, které se na ně zaměřují, postavit v hrubé stavbě už během několika týdnů nebo měsíců. Kromě rychlosti je jejich výhodou také to, že na stavby domů z prefabrikátů je potřeba méně lidské pracovní síly a z pravidla vyjdou levněji než domy postavené z cihel. Navíc na ně budete mít od firem platnou záruku v případě, že se cokoliv pokazí. Zbývá si zvolit, jestli upřednostníte dřevo nebo beton.

Beton v pevnosti nemá konkurenta

Stavby z betonových prefabrikátů se vyznačují tím, že jsou levnější než cihlové domy a „vyrostou“ v krátkém časovém úseku. Jejich dalším nezpochybnitelným plusem je výdrž. Betonové domy totiž nevyžadují příliš údržby, hodně toho snesou a vydrží bez větších potíží dlouhá desetiletí i v nepříznivých podmínkách. Jako plus je u nich třeba zmínit také to, že je možné se do jejich stavby pustit v jakémkoli ročním období.

„Hrubou stavbu zvládneme udělat během několika dnů. Dům na klíč pak v časovém rozmezí měsíců. U rodinných domů na klíč používáme kombinaci betonových prefabrikátů a zděných cihel. Jsou tak pevné a stabilní, ale stále je lze postavit rychle,“ říká Jiří Stix, obchodní ředitel ze společnosti Prefa Brno a.s., která se na stavby z betonových prefabrikátů specializuje.

Dřevostavby vyrostou rychle a poměrně levně

U dřevostaveb se „uplatní jejich velký potenciál, a tím je rychlost výstavby a také udržitelný způsob stavění,“ tvrdí ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů Lenka Trandová. Zároveň představují nejvíce příznivou volbu v případě, že je váš rozpočet tenký.

Nižší cena a rychlost stavby s sebou ale v tomto případě nesou také velká rizika v podobě krátké životnosti materiálu a nutnosti o něj průběžně pečovat.

Dřevo totiž při nesprávném ošetření výrazně reaguje na teplotní změny, může praskat nebo v horším případě hnít nebo být napadeno škůdci. Lidé, kteří s ním pracují, vám sice řeknou, že takové neduhy se dají snadno vyřešit odřezáním ztrouchnivělých částí a jejich náhradou, to ovšem představuje starosti a finance navíc.

Je potřeba zmínit také hořlavost. Dřevostavbu v případě požáru totiž s nejvyšší pravděpodobností nezachráníte, budete ji muset strhnout a postavit znova.

Nevyplatí se ani v momentě, kdy svůj budoucí domov nevnímáte pouze jako místo k bydlení, ale také jako investici do budoucna.

Kolik takový dům „na klíč“ průměrně stojí?

V případě, že se rozhodnete zůstat u tradice cihel, vás dům na klíč o celkové užitné ploše od 95 m2 do 115 m2 vyjde průměrně okolo pěti milionů korun.

Zlatou střední cestu pak představují stavby z betonových prefabrikátů. Ty o rozloze užitné plochy od 95 m2 do 115 m2 vyjdou průměrně na tři a půl milionu korun.

Dřevo v závodu cen vyhrává. Dům o užitné ploše od 95 m2 do 115 m2 vás v průměru vyjde na zhruba tři miliony korun. Tato cena ale nezahrnuje možné budoucí opravy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688