Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.11.2022 09:01:45

Kofola: Slušný růst tržeb, pokles marže, úprava celoroční projekce - Komentář k výsledkům hospodaření

Kofola ČeskoSlovensko reportovala včera po zavření trhu výsledky za třetí čtvrtletí, které je ze sezónního hlediska tradičně nejsilnější. Výnosy rostly slušným tempem, a to ve všech sektorech. Nicméně vysoká inflace nákladů znamenala pokles marží. Zisk na úrovni EBITDA v meziročním srovnání klesl o 10,5 % a dosáhl 462 mil. CZK při růstu tržeb o 11,0 % na 2,4 mld. CZK. Čísla jsou o 3,4 % nad konsensem, pokud srovnáme EBITDA, ale na čistém zisku o 2,5 % na tržní odhad nedosáhla. Kofola by měla za celý rok dosáhnout spodní hranice cíle. Ukazuje se, že kromě vysokých cen zejména vstupů začíná být problém s poklesem poptávky. Splnění cíle tak může být výzvou.

Výsledky hospodaření: Ve všech segmentech (ČS +11,3 %, F&H 19,4 %, AD 7,0 %) Kofola zaznamenala růst tržeb, který dokonce překonal loňskou rekordní úroveň. Důvodem je zdražení, které vychází z růstu cen vstupů, ale pomohly také vysoké prodeje. Celkové tržby vzrostly v meziročním srovnání o 11,0 % na 2 347 mil. CZK. Nejvýznamnější sektor ČS tvoří přes 71 % celkových výnosů. Náklady na prodej vzrostly (23,3 % y/y) více než samotné tržby. Růst byl patrný zejména v ČeskoSlovensku. Za tím je růst cen vstupních materiálů a energií. Provozní náklady (marketing, prodej, distribuce) vzrostly mírně nižším tempem (8,0 % y/y) ve srovnání s výnosy. Snížily (-32,5 % y/y) se ale administrativní náklady, a to vzhledem k revizi opčního programu. EBITDA se v meziročním srovnání snížila o 10,5 % na hodnotu 462,2 mil. CZK. Marže klesla o 4,7 pb. Všechny tři sektory reportovaly kladný výsledek (ČS 650 mil. CZK, F&H 35 mil. CZK a AD 195 mil. CZK). Čistý zisk 189,4 mil. CZK je ve srovnání se stejným obdobím koňského roku slabší o 27,6 %.

Zadlužení podle ukazatele čistý dluh / EBITDA dosáhlo ve Q3 22 3,0x, což představuje mírný pokles z 3,1x na konci minulého roku.  

Celoroční cíle: Vedení Kofoly upravilo celoroční projekce. Důvodem je složitá současná situace a růst cen, což vedlo k ochlazení spotřebitelské poptávky. Nově by zisk EBITDA měl dosáhnout 1 080 mil. CZK, což je na spodním okraji původního cíle (1 080-1 150 mil. CZK). Růst tržeb by měl dosáhnout +19 % y/y (beze změny). Reportovaná EBITDA od začátku roku byla pro letošek 81,5 % (nebo 880 mil. CZK) celoročního cíle (loni 87,4 %). Pro Q4 tak zbývá 200 mil. CZK, což se z hlediska současného prostředí, sezónnosti a poklesu poptávky může jevit jako ambiciózní.

Výhled na další čtvrtletí: Tradičně Kofola naznačila dynamiku tržeb v posledním kvartálu tohoto roku. Výnosy vzrostly v říjnu o 7 %. To je nižší tempo ve srovnání s předchozími čtvrtletími, nicméně to ukazuje na slušný růst za celý rok. Předpokládáme, že celoroční cíl na růst +19 % y/y by měl být splněn.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688