Research (Česká spořitelna)
Investice  |  24.11.2022 10:09:03

ECB na cestě hříchu


Robin Brooks, hlavní ekonom Institute of International Finance, systematicky sleduje, jak ECB používá své nestandardní měnověpolitické nástroje, a odhalil ošklivou pravdu: ECB roluje své dříve nakoupené portfolio dluhopisů nikoli tak, aby udržela původní zastoupení jednotlivých zemí (které aspoň zhruba odpovídalo velikosti jednotlivých ekonomik, jak bychom čekali od centrální banky eurozóny jako celku), nýbrž tak, že při nákupech upřednostňuje dluhopisy fiskálně nejproblémovějších zemí (IT, ES, FR), zatímco podíl těch nejvzornějších (DE, NL, FI) v portfoliu ECB klesá.

De facto – bez ohledu na oficiální rétoriku ECBvýsledkem je, že u těch druhých ECB provádí kvantitativní utahování, kdežto u těch prvních nadále kvantitativní uvolňování.



To se to panečku zvyšují základní úrokové sazby pro celou eurozónu, když táž centrální banka tlumí dopad tohoto zvyšování na nejzadluženější země souběžnou umělou poptávkou po jejich dluhopisech. ECB tak drží veřejné finance inkriminovaných zemí nad vodou (měnové financování, v základních aktech EU formálně zakázané), a nikomu už to ani nepřijde divné.

ECB si samozřejmě našla fíkový list: jde o „ochranu transmise měnové politiky“. Jinak řečeno, pokud trh upravuje úrokové sazby nebo výnosy u jednotlivých dlužníků podle pociťovaných kreditních a jiných rizik (jak bychom čekali od správného trhu), ECB to bere jako poškozování transmise měnové politiky a tlačí opačným směrem tak, aby sazby a výnosy byly tam, kde je ECB chce u daného dlužníka mít.

V této logice by úplně nejlepší ochranou transmise ovšem bylo, kdyby ECB bankám a finančním trhům ceny a výnosy prostě rovnou diktovala bez ohledu na to, co si myslí trh.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688