Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
Ze světa  |  23.11.2022 10:02:02

Rating Ukrajiny se zlepšil poprvé od vypuknutí invaze, přesto je výhled země stále negativní

Od ruské invaze patří Ukrajina mezi pět zemí s nejhorším investičním prostředím na světě. Podle mezinárodního hodnocení společnosti Dun & Bradstreet, která je nadnárodním lídrem v oblasti analýzy obchodních dat a již více než deset let hodnotí investiční klima zemí při podnikání, patřila Ukrajina k nejrizikovějším zemím pro investory s nejvyšším rizikem návratnosti investic. Devět měsíců po invazi se rating zlepšil, ale výhled země je stále negativní.

Od začátku válečného konfliktu panuje na Ukrajině obrovská nejistota ohledně očekávané návratnosti investic. V posledních měsících patří Ukrajina spolu s Afghánistánem, Libyí, Sýrií a Jemenem mezi země s nejhorším investičním klimatem na světě a ratingem DB7. "Před ruskou invazí na Ukrajinu se země dlouho nacházela v investičním pásmu DB6. Zítra uplyne přesně 9 měsíců od vypuknutí konfliktu. Rating země byl od té doby poprvé zvýšen o jeden kvartil na DB6d. Důvodem je obnovení hospodářské činnosti na územích mimo okupovaná území," uvádí pravidelná zpráva společnosti Dun & Bradstreet, která pravidelně zkoumá investiční klima ve všech zemích světa.

Společnost Dun & Bradstreet již dříve uvedla, že Ukrajina je připravena stát se jedním z nejdůležitějších center globálních technologických lídrů. V zemi sídlila řada nadnárodních společností různých velikostí. Válka však měla ničivý dopad na podnikání ve všech odvětvích, nejen na technologický sektor. Přestože se hospodářské podmínky v nekonfliktních oblastech vracejí k normálu a navzdory zvýšení ratingu zůstává výhled Ukrajiny negativní.

Investice na Ukrajině jsou dnes i nadále spojeny s vysokým politickým, makroekonomickým, obchodním a vnějším rizikem. Inflace v zemi dosahuje 24 % a místní centrální banka je nucena dotovat vládu částkou přibližně 5 miliard EUR měsíčně, aby Ukrajina mohla financovat zvýšené výdaje. Tento měsíc navíc Světová banka předpověděla, že ukrajinská ekonomika letos poklesne o 35 %, což je o 10procentních bodů lepší výhled než 45 % odhadovaných před létem. Očekává se další devalvace hřivny. Světová banka předpokládá, že obnova země bude stát 349 miliard eur.

Rating rizikovosti zemí společnosti Dun & Bradstreet poskytuje mezinárodní srovnávací hodnocení rizikovosti podnikání v jednotlivých zemích. Jeho cílem je předpovědět riziko země, zejména pokud jde o návratnost investice v časovém horizontu dvou let.


D&B Indikátor rizikovosti zemí poskytuje mezinárodní komparativní hodnocení rizika při obchodování v jednotlivých zemích. Tento kompozitní index je výsledkem důkladné analýzy politického, komerčního, makroekonomického a externího rizika, a klade si za cíl predikovat riziko dané země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let.

Politické riziko:  situace interní a externí bezpečnosti, politická kompetence a konzistence, rovněž tak jiné takové faktory, které stanovují, zda země podporuje otevřené podnikatelské prostředí
Komerční riziko:  neporušitelnost kontraktu, soudní kompetence, regulační transparence, stupeň systémové korupce a další faktory, které určují, zda obchodní prostředí usnadňuje provádění komerčních transakcí
Makroekonomické riziko:  míra inflace, státní rovnováha, růst zásoby peněz a všechny takové makroekonomické faktory, které určují, zda je země schopna zajistit trvalý ekonomický růst a přiměřenou expanzi obchodních příležitostí
Externí riziko:  stávající účetní bilance, kapitálové toky, devizové rezervy, míra externího zadlužení a všechny faktory, které určují, zda země může generovat dostatečné množství deviz, aby splnila domácí i zahraniční investiční závazky

D&B Indikátor rizikovosti zemí je rozdělen do sedmi pásem v rozsahu od DB1 po DB7. Každé pásmo je dále rozděleno na čtvrtiny (a-d) s postupným určením kdy „a“ představuje o trochu menší riziko, než je označení „b“, atd. Jenom indikátor DB7 není rozdělen na čtvrtiny. Celkově má tedy D&B Rating zemí 25 stupňů hodnocení.

DB1 – nejnižší riziko návratnosti investic  
DB2 – nízké riziko návratnosti investic
DB3 – mírné riziko návratnosti investic
DB4 – střední riziko návratnosti investic
DB5 – vysoké riziko návratnosti investic
DB6 – velmi vysoké riziko návratnosti investic
DB7 – nejvyšší riziko návratnosti investic

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.

Více se můžete dozvědět na: www.dnb.com/cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688