Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  23.11.2022 09:57:47

Colt CZ: Růst ve 3Q22 pomalejší než očekávaný, ale stále solidní


Společnost Colt CZ dnes před otevřením trhu reportovala výsledky za 9 měsíců letošního roku. Námi odvozené výsledky za 3Q22, které již nebyly ovlivněny první konsolidací Coltu (koupen v 5/2021) vypadají takto:

Tržby ve 3.kvartále vzrostly meziročně o 10 % na 3,17 mld. , což je zhruba 9 % pod konsensem. Tržby byly asi 3 % pod našimi odhady kvůli pomalejšímu růstu v USA (+5 % r/r vs. +14 % očekávaných) a relativně pomalejšímu než očekávanému růstu v EU (ale stále +28 % r/r). To bylo do velké míry kompenzováno lepšími tržbami z Asie (+105 % r/r) a Kanady (+56 % r/r). Dodávky Armádě ČR se pohybovaly na stabilní úrovni kolem 0,3 mld. . Počet prodaných zbraní ve 3Q22 klesl o 6 % r/r na 149 tis., což je asi 5 % pod našimi odhady, zatímco průměrné tržby na prodaný kus vzrostly o 18 % a byly 2 % nad našimi odhady.

Upravený EBITDA zisk za 3Q22 byl ve výši 546 mil. (+33 % meziročně, odvozeno z údajů za 9M22), což bylo 17 % pod konsensem (7 % pod našimi odhady) kvůli o 9 % nižším než očekávaným tržbám a nižší než očekávané marži o 170bb. Upravená EBITDA marže se nicméně zvýšila na 17,2 % ze 14,3 % díky o 5 pb vyššímu podílu dlouhých zbraní (ze 40% na 45 %) a výslednému 18% nárůstu průměrných tržeb na jednotku. Reportovaný EBIT meziročně stagnoval a byl výrazně pod konsensem kvůli jednorázovým nákladům souvisejícím s novým programem zaměstnaneckých akcií (potenciálně až 10 % nových akcií do roku 2026, z toho 1,5% mezi 6/22 a 6/24) a M&A, rovněž odpisy byly mírně nad našimi odhady.

Upravený čistý zisk (upravený o ESOP, M&A a earn-out z akvizice Colt) dosáhl 278 mil. (-8 % r/r), přibližně 21 % pod konsensem a našimi odhady kvůli nižší upravené EBITDA a nižšímu příspěvku z konsolidovaných společností na úrovni equity. Čisté úrokové náklady byly lepší, než se očekávalo, díky vysokému úrokovému výnosu.

Výhled na rok 2022: Společnost potvrdila výhled tržeb pro rok 2022 (14,0-14,6 mld. , +12 % r/r pro-forma) a EBITDA (3,0-3,3 mld. , +19 % r/r pro-forma) navzdory slabším výsledkům za 3Q22. EBITDA za 9M22 představuje 76 % výhledu firmy ve středu rozpětí.

Colt prezentoval solidní meziroční nárůst tržeb i EBITDA díky pěknému růstu v Asii a Kanadě. Silná byla i EU, i když méně, než jsme čekali. Výsledky byly pod konsensem a našimi odhady především kvůli viditelně zpomalujícímu jádrovému americkému trhu. Po očištění o 11 % r/r silnější USD vs. CZK by tržby v USA klesaly ve středních jednotkách procent. Zatímco marže byly pod odhady, stále vypadají meziročně silně díky rychle rostoucímu podílu M/LE a tedy dlouhých zbraní. Čistý dluh byl nižší, než jsme čekali díky solidnímu provoznímu CF. Zadlužení je tedy na úrovni 1,2x čistý dluh/upravená EBITDA komfortní a umožňuje další růst skrze akvizice. Společnost potvrdila výhled pro FY22 pro tržby i EBITDA, takže předpokládáme, že pomalejší, než očekávaný růst byl částečně způsoben pozdější realizací některých M/LE kontraktů. Výsledky bychom pro dnešní obchodování hodnotili mírně negativně.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688