Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.11.2022 08:01:39

Evropské PMI čeká zlepšení (Komentář,Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve Spojených státech bude zveřejněna říjnová statistika prodejů nových domů. Ta zřejmě ukáže další pokles. Mírně se zhorší i podmínky ve zpracovatelském průmyslu měřené indikátorem PMI. Naopak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby by díky prodejům automobilů a výdajům na obranu mohly vykázat mírný růst. Pozornost bude směřovat i na zápis z posledního zasedání Fedu, který by mohl naznačit, zda tempo zpřísňování měnových podmínek v USA bude zpomalovat. Evropské PMI už zřejmě dosáhly svého dna a měly by být podle našeho odhadu mírně vyšší než v říjnu.

Americký trh nemovitostí v recesi

Prodeje nových domů ve Spojených státech v listopadu podle tržního konsenzu dále poklesly. Statistiky naznačují, že nemovitostní trh je již v recesi. Doléhají na něho obavy kupujících z dalšího makroekonomického vývoje i hypoteční sazby, které vzrostly na nejvyšší úroveň za posledních dvacet let. Jaký další vývoj lze u úrokových sazeb očekávat, by mohl naznačit zápis z posledního zasedání Fedu. Na něm centrální banka zvýšila klíčovou sazbu o 75 bb. My vrchol současného cyklu měnové politiky vidíme na úrovni 5,00-5,25 %, a to v květnu příštího roku. V souvislosti s utahováním měnové politiky nabírá na naléhavosti otázka, kdy americká ekonomika upadne do recese. Dnes zveřejněné ukazatele objednávek zboží dlouhodobé spotřeby i PMI ze zpracovatelského průmyslu by ale měly ukázat, že kondice americké ekonomiky je stále poměrně dobrá. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby by měly díky nákupům automobilů, kde výrobu již nebrzdní problémy se subdodávkami, a nákupům armádní techniky mírně vzrůst. 

V eurozóně budou zveřejněny indikátory PMI za listopad. Ty by měly podle našeho odhadu jak v oblasti služeb, tak i zpracovatelského průmyslu mírně vzrůst. Dodací lhůty, které se díky snižujícím se problémům se subdodávkami zkracovaly, a z důvodu způsobu výpočtu PMI index snižovaly, se již stabilizovaly. Jejich vliv na PMI by měl tudíž odeznívat. Zároveň se snížila nervozita spojená s energetickou krizí s tím, jak se podařilo naplnit plynové zásobníky. Kompozitní PMI index by se tak v listopadu mohl dostat těsně pod padesátku.

Maďarská centrální banka ponechala sazby beze změny

Maďarská centrální banka ponechala včera základní tříměsíční depozitní sazbu beze změny na 13 % tak, jak se očekávalo. Vzhledem k inflaci nad 20 % předpokládáme, že O/N sazbu bude centrální banka stále držet na současných 18 %. Inflace by navíc měla v nadcházejících měsících dále zrychlovat, a to až k 24 % na jaře příštího roku. Na Maďarsko navíc stále negativně doléhají spory s EU ohledně vyplácení peněz z fondu obnovy. Úrokové sazby i maďarský forint tak budou v následujících měsících zůstávat pod tlakem. Maďarská měna na včerejší zasedání nicméně nijak nereagovala. V odpoledních hodinách se kurz držel kolem 408 HUF/EUR. Polský zlotý i česká koruna pak měly tendenci spíše oslabovat. Česká koruna o 0,1 % na 24,36 CZK/EUR, polský zlotý o 0,2 % na 4,71 PLN/EUR.

Společná evropská měna se včera pohybovala v úzkém pásmu 1,025-1,028 USD/EUR. Z dat byla zveřejněna pouze spotřebitelská důvěra za listopad, která se nečekaně zlepšila. Jinak byl kalendář prázdný.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688