Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  23.11.2022 08:06:03

Vánoce přicházejí. Jak zvládnout nákupní horečku a neutratit víc, než si můžete dovolit

Do začátku adventu zbývají poslední dny a my jako každý rok začínáme podléhat tlaku, že Vánoce musí být v první řadě bohaté, až pak šťastné a veselé. Pod vlivem vánoční horečky nakupujeme dárky pro svou rodinu, kolegy a přátelé. Nelení ani obchodníci, kteří každoročně využívají akcí, jako jsou Black Friday či Cyber Mondey, k tomu, abychom ze svých peněženek vytáhli ještě více než v loňském roce. Co ale dělat v případě, že své blízké chceme obdarovat dárky, a přitom se musíme vlivem zhoršené finanční situace uskromnit?

Nakupujte s rozumem

Někdy je to opravdu těžké a to především, když máte malé děti. V takovém případě je opravdu náročné udržet se a nenakoupit spoustu krásných hraček, knih a oblečení. Nemá to však smysl. I psychologové se shodují na tom, že dítěti stačí pod stromečkem dva až tři dárky, protože s každým dalším balíčkem ztrácí soustředění a užitek z dalších dárků se zmenšuje.

Zamyslete se nad tím, co má vaše dítě rádo a co ho baví. Na základě toho vyberte jednu věc, kterou mu uděláte opravdu radost a tou ho obdarujte. Ve finále můžete utratit méně za jednu dražší věc, než kdybyste nakoupili spoustu malých, na první pohled laciných věcí, za které zaplatíte dohromady ještě více peněz. 

To samé platí i s dospělými. To, co nezbytně potřebujeme, si kupujeme v průběhu roku, takže se zaměřte na něco drobného, co udělá vašemu blízkému radost a co jej potěší. Čím více si dáte záležet na tom, aby byl dárek nějak spojený s obdarovaným a aby se jej citově dotýkal, tím méně za něj můžete utratit, protože hodnota dárku se bude nacházet úplně v něčem jiném než v jeho ceně.

Pozor na speciální předvánoční akce

Kdo někdy neslyšel termín „Black Friday“? Poslední roky se i díky zelenému mimozemšťanovi, který na nás z reklamy každoročně toto zaklínadlo křičí, stal z dnů jako je Black Friday či Cyber Monday především prostředek, jak z našich peněženek vytáhnout co nejvíce peněz. Také psychologové potvrzují, že nás tyto dny nutí nakupovat i za cenu, že něco reálně nepotřebujeme. A na to bychom měli myslet, protože obchodník nemá za cíl, abychom ušetřili, nýbrž abychom utratili. Myslete tedy na to, že velká sleva nemusí za každou cenu představovat nejvýhodnější koupi a někdy i nákup se slevou může představovat zbytečně utracené peníze.

Bonus za věrnost a dárek k tomu

„Sbíráte body? Ne? A víte, že za vyplněnou kartičku můžete získat dárek se slevou?” Tyhle otázky vám asi taky nebudou zcela neznámé. Ano, zní to lákavě, ale i tyto akce mají svůj důvod. To, že vás obchodník obdaruje za vaši věrnost, není ani tak jeho dobrota a laskavost, ale strategie, jak vás nalákat k dalšímu nákupu. Stejně tak pobídka – “nakupte ještě za 300 Kč a získejte dárek zdarma”, má za cíl dostat z vašich peněženek další peníze navíc. Pokuste se nepodléhat zbytečně těmto trikům a neutrácejte za dárky více, než je nutné.

Pozor na předvánoční půjčky. I krátká radost může přinést dlouhou starost

I když to může znít jako klišé, Vánoce jsou především časem, kdy bychom se měli zastavit a prožívat společně svátky klidu a míru. Potřebu rozbalovat drahé a luxusní dárky jsme jim přiřadili sami a určitě to není ta pravá podstata Vánoc. A když vlastní peníze na nákup dárků dojdou, není přece problém sáhnout po finanční injekci. Půjčku lze dneska sjednat rychle a online, což může být zejména pro méně finančně gramotné jedince cesta do pekel. K úvěrovému financování přistupujte vždy s rozvahou, bez ohledu na roční období. Nezapomeňte, že i  vánoční půjčku lze čerpat chytře, pokud se budete držet základních rad a postupů.

Kdo má našetřeno, má vyhráno

Je pravda, že je to tak trochu „s křížkem po funuse“, ale pokud už jste si nestihli našetřit letos, dejte si předsevzetí, že příští rok to změníte. A letošní Vánoce vám mohou posloužit jako dobrý příklad. Stačí si spočítat, kolik za ně přibližně utratíte a podle toho si lehce spočítáte, kolik si musíte začít od ledna odkládat na stranu tak, abyste si na příští Vánoce a nákup dárků našetřili.

Pokud již jste zvyklí šetřit, neměl by to pro vás být takový problém. Pokud se vám ale stále nedaří odkládat peníze stranou, začněte třeba tím, že z každého nákupu, který zaplatíte, si odložíte stranou 10 %. Stejně jste nuceni dávat vlivem inflace za své nákupy více, takže vás dalších pár procent navíc nemusí finančně zruinovat a můžete to brát jako odrazový můstek k tomu začít šetřit. Odměnou vám budou Vánoce bez stresu a obav z financování vánočních dárků. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:17  Úvěr na rekonstrukci za max. 3,5 %. Rozjela se nová vlna dotací Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Po 10:27  Přídavky na děti. Pravidla se mění Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   5:55  Férová smlouva s dodavatelem energií: Co by měla obsahovat? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688