ČSÚ (ČSÚ)
Investice  |  23.11.2022 10:23:38

Chytrou televizi používá 44 % domácností (23.11.2022)


Ve druhém čtvrtletí roku 2022 používalo v Česku internet 85 % osob starších 16 let a 61 % přes něj také nakupovalo. Spolu s rozšířením chytrých telefonů roste i vybavenost domácností zařízeními, která lze přes chytré telefony ovládat.

85 % domácností v Česku má připojení k internetu. Z domácností s dětmi do 15 let, stejně jako z mladých domácností bez dětí, používají internet téměř všechny. Z domácností seniorů je to zatím polovina. V krajském srovnání má nejvíce připojených domácností hlavní město Praha, nejméně využívají internet domácnosti v Libereckém a Ústeckém kraji.

Televizi s připojením k internetu používá stále více domácností, za poslední dva roky vzrostl jejich podíl z 34 na 44 %. „Domácí spotřebiče, které se ovládají přes aplikaci v telefonu, využívá 8 % domácností. Stejný podíl používá také zabezpečovací zařízení připojená na internet. 6 % domácností pak přes aplikace ovládá chytrá topení nebo chytrá světla,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. „I v případě chytrých zařízení zaznamenáváme vyšší podíly ve vybavenosti u domácností s dětmi do 15 let a u mladých domácností, kde je například chytrou televizí vybaveno již více než 60 % z nich,“ upozorňuje Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Z osob starších 16 let používá internet 85 %. Každý den je přitom online 78 % osob. Ti, kteří jej nepoužívají, jsou převážně v důchodovém či předdůchodovém věku. „Na rozdíl od internetu je mobilní telefon samozřejmostí i pro většinu seniorů. Stále přitom roste počet osob napříč populací, které začínají používat chytrý telefon. Za poslední čtyři roky vzrostl jejich podíl z 63 na 81 %,“ dodává Lenka Weichetová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ. Roste také obliba nositelné elektroniky, která se bezdrátově připojuje k mobilnímu telefonu. Za poslední dva roky se zvýšil počet jejích uživatelů z 32 na 44 %. Podíl uživatelů bezdrátových reproduktorů pak za poslední dva roky vzrostl z 18 na 24 %.

Internetové bankovnictví používá v Česku 71 % osob. Do služeb veřejné správy se přitom pomocí přihlašovacích údajů k internetovému bankovnictví přihlásilo 23 % osob. Nejvíce využívaly bankovní identitu osoby ve věku 25–54 let. Alespoň jednou během sledovaných tří měsíců použila svou bankovní identitu třetina z osob v tomto věku.

Na internetu nakupuje 61 % lidí starších 16 let. Nejčastější položkou nákupů je přitom oblečení. Ve druhém čtvrtletí letošního roku si ho online koupilo 39 % osob. Hotové jídlo si online objednává 22 % lidí. Stejný podíl osob sleduje videa na zpoplatněných streamovacích platformách. Právě streamování placených videí zaznamenává v posledních několika letech boom. Za poslední dva roky vzrostl počet předplatitelů na dvojnásobek. Tradičně také přes internet lidé kupovali kosmetiku a drogerii, konkrétně 21 %.

Více informací naleznete v nové publikaci ČSÚ Využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi osobami – 2022.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.11.2022Kurzovní lístek ČNB na středu 23.11.2022 Redakce (Kurzy.cz)
23.11.2022Tržby v Polsku klesly (23.11.2022) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688