Nové technologie  |  22.11.2022 19:06:19

Cloud computing - budoucnost digitalizace?

Rostoucí množství vytvářených digitálních dat, trendy vzdálené práce s využitím nových technologií a optimalizace podnikových nákladů vedou stále více společností k využívání služeb cloud computingu. Ačkoli pandemie byla katalyzátorem vzestupu cloudu, již dlouho před rokem 2020 byla cloudová řešení označována za "další velkou věc" v odvětví IT. Navzdory zpomalení technologického akciového trhu v roce 2022 příjmy z cloudových služeb stále překonávají marže jejich ostatních segmentů. Abychom mohli hlouběji proniknout do investiční přitažlivosti cloud computingu, je užitečné nejprve pochopit skutečný význam a perspektivy této technologie
Co je hnací silou růstu cloud computingu?
Obliba cloud computingu ve firmách stále roste. Tato technologie umožňuje podnikům ukládat servery a data mimo pracoviště v zabezpečených datových centrech, ke kterým mají uživatelé přístup přes internet. Cloud umožňuje firmám zlepšit služby zákazníkům, zvýšit produktivitu, snížit náklady a pomoci generovat příjmy tím, že umožňuje rychlejší uvádění produktů na trh. existuje několik klíčových mezioborových globálních trendů, které podporují zavádění cloudu. Odvětví cloud computingu se dělí na klíčová související odvětví: Centra a databáze, umělá inteligence a strojové učení, úložiště, výpočetní technika, zabezpečení zařízení, sítě a výpočetní technika. Zdroj: OsTechNIX
Digitalizace

Požadavek na přístup k informacím kdykoli a odkudkoli a rostoucí množství času, který soukromí uživatelé i podniky tráví online, se staly novou normou třetí dekády 21. století. Zákazníci očekávají, že budou digitálně propojeni se světem, a firmy z celého světa podnikají online. Firmám se otevírají příležitosti k propojení zařízení v rámci "internetu věcí". Od získávání obrovského množství informací, vstupu na nové trhy, transformace stávajících produktů až po zavádění nových obchodních modelů. Vývoj digitálního podnikání představuje pro podnikové IT velkou výzvu v oblasti poskytování řešení, která dokáží splnit požadavky na šířku pásma a stále vyšší zabezpečení.
Růst dat
S pokračující digitalizací exponenciálně roste i objem dat a interakcí. Každý rok se narodí více než 90 milionů dětí a očekává se, že každý den svého života vytvoří v průměru 600 MB dat. Kromě toho se odhaduje, že v roce 2021 vznikne téměř 10 exabajtů nových informací (1 exabajt odpovídá zhruba 25 miliardám DVD), a podle současných prognóz se nárůst dat každé dva roky zdvojnásobí. Nárůst dat po celém světě klade limity na kapacitu podnikových datových center uložených na disku. Přesun do cloudu umožňuje flexibilně přidávat nová úložiště a nové počítače pro zpracování exponenciálního nárůstu informací.
Umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML)
Umělá inteligence zůstává zastřešující kategorií v rámci informatiky. Vývoj umělé inteligence (AI) je již označován za čtvrtou průmyslovou revoluci. Největší objem finančních prostředků proudí do segmentu strojového učení, které dává počítačům schopnost zdokonalovat se. Strojové učení je neoddělitelně spjato s rozvojem segmentu velkých dat a cloud computingu posledních let, protože většina algoritmů je založena na velkém množství dat. Technologické velmoci, jako jsou Google, Amazon a Microsoft, zpřístupnily výpočetní výkon díky dostupnosti hardwaru pro grafické procesory (GPU), který je ideální pro implementaci ML ve velkých souborech dat. Dříve by tato revoluce vyžadovala obrovské kapitálové výdaje a byla by výklenkem. Kromě toho tito dodavatelé zpřístupnili své platformy pro strojové učení a poskytli cloudové služby, takže tyto schopnosti jsou pro podniky mnohem dostupnější a levnější.
Optimalizace nákladů
Kontrola a snižování nákladů při zachování kvality a konkurenceschopnosti je samozřejmě úkolem každé technologické společnosti. Oblast cloudu roste také proto, že se jednoduše vyplatí. Tradiční lokální IT systémy obvykle zahrnují kapitálové výdaje na hardware, software, odpisy. Cloudové služby s sebou nenesou kapitálové výdaje na hardware a software, jejich náklady se odvíjejí od využití platformy a jsou striktně závislé na poptávce. 
Rozhraní pro programování aplikací (API) 
Rozhraní API umožňují propojení informačních systémů. To poskytuje platformu pro vytváření nových digitálních platforem skládáním řešení založených na jednom nebo více interních nebo externích rozhraních. Společnosti s promyšlenou strategií rozvoje technologií si uvědomují potřebu být součástí digitálního systému. Dobrým příkladem přijetí API je směrnice o platebních službách, která vyžaduje, aby banky umožnily regulovaným poskytovatelům třetích stran (TPP) přístup k bankovním účtům zákazníků (s digitálním souhlasem). Pokud má zákazník více bankovních účtů, mohou TPP poskytovat jednotný digitální ovládací panel ve všech bankách s využitím rozhraní API každé banky. Tímto způsobem automaticky sdílejí potenciálně obrovské množství informací, přičemž schopnost zvládat nepředvídatelné zatížení je klíčová a vytváří tlak na cloudová řešení. 
Multi-cloudová řešení a zabezpečení

Poptávka po službách bezpečnostního testování v cloudu pro firmy roste bez ohledu na jejich velikost, odvětví nebo obor podnikání. S rostoucí hrozbou kybernetických útoků roste i poptávka po vícevrstvých cloudových strategiích. Poskytovatelé cloudových služeb zdůrazňují řešení související se zabezpečením. Riziko hackerského útoku se snižuje.

Společnosti, které nechtějí sdílet všechna svá data s jedním poskytovatelem, mohou využívat více cloudů, a to různých společností současně. To je považováno za strategicky bezpečný způsob optimalizace pro konkrétní potřeby a často je to nákladově efektivnější. Strategie využívání několika cloudů současně má za cíl zlepšit kontinuitu podnikání, škálování IT a softwarových zdrojů. Pomáhá také vyhnout se problematické závislosti na jediném poskytovateli, snižuje náklady na provoz softwaru a úložné kapacity. Analytická společnost Gartner předpovídá, že do roku 2025 bude 90 % podniků nasazovat multicloudová řešení, z čehož budou pravděpodobně těžit i menší poskytovatelé cloudových služeb, jako jsou Snowflake a Cloudflare.

Lídry v oblasti cloudových služeb jsou i nadále Amazon Web Services, Microsoft Azure a Google Cloud. Za nimi následují IBM, Alibaba a menší "cloudy" poskytované mimo jiné společnostmi Adobe, Salesforce, Cloudflare a Snowflake. Zdroj: Synergy Researc

  • Více než 90 % všech podnikových úloh je nyní zpracováváno v cloudu (75 % tvoří SaaS).
  • Disk Google je největší cloudové úložiště s více než 2 miliardami uživatelů.
  • Analytici odhadují, že trh s cloud computingem do roku 2025 vzroste na 832 miliard dolarů.
  • Severní Amerika dominuje trhu s cloud computingem a tvoří více než 60 % celosvětového trhu s cloudovými službami

Téměř 60 % podnikových dat je uloženo v cloudu. To představuje téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2015. Zdroj: Zippia

Investice do cloud computingu
Kromě množství využití a funkcí cloud computingu investory zajímá především zisk, který by jim mohly přinést akcie kótovaných společností dominujících v oblasti cloud computingu. Ze všech společností jsme vybrali technologické giganty Microsoft (Azure)a Google (Google Cloud), jejichž podíl na tržbách se řadí hned za Amazon (AWS) a od roku 2018 exponenciálně roste. Společnost Amazon Web Services jsme vynechali, protože ta od začátku roku 2018 nedokázala zvýšit svůj podíl na tržbách na trhu cloud computingu oproti svým konkurentům. Vynechali jsme také ostatní, menší společnosti, protože z údajů vyplývá, že jejich podíl na globálních příjmech z cloudu v průběhu let klesá a nyní se pohybuje kolem 22 % oproti 37 % v roce 2018.
Graf ukazuje podíl globálních příjmů ze služeb cloud computingu. Téměř 61 % příjmů generují tři největší hráči na trhu, tedy společnosti Amazon, Microsof a Google (Alphabet). Pozoruhodné je, že podíl Microsoft Azure na cloud computingu má dynamicky rostoucí tendenci oproti Amazonu, který se stále jeví jako plochý a snaží se získat větší podíl na trhu. Google rovněž získává Zdroj: Synergy Research
Microsoft (MSFT.US) - Azure 

Klesající trh s osobními počítači, makroekonomické faktory a silný americký dolar zpomalily růst příjmů společnosti Microsoft na úroveň, která nebyla zaznamenána za posledních pět let. Přesto se společnosti podařilo ve třetím čtvrtletí letošního roku překonat očekávání analytiků. Proč? Především díky cloud computingu.

Cloud computing je hnací silou podnikání společnosti Microsoft. Příjmy z cloudu ve 3. čtvrtletí 2022 činily 25,7 miliardy dolarů, což představovalo více než polovinu celkových příjmů společnosti Microsoft.  Příjmy z Azure meziročně vzrostly o 35 %, zatímco o rok dříve byl růst 50 %. Navzdory zpomalení růstu cloud computing "nepropadl" tolik jako zbývající segmenty podnikání společnosti, například Linkedin, jehož růst se zpomalil na 17 % oproti 42 % o rok dříve. Očekává se, že probíhající integrace cloudu Azure pomůže také Microsoftem získané vývojářské platformě Github, která má téměř 90 milionů uživatelů. 

Microsoft v nejbližší době očekává mírně nižší čisté marže z Azure, částečně kvůli vyšším nákladům na energie, které Microsoft odhaduje na zhruba 250 milionů dolarů dodatečných nákladů v každém čtvrtletí roku. Nicméně při pohledu na rostoucí podíl na trhu cloud computingu a téměř 40% pokles ceny akcií Microsoftu lze předpokládat, že by tento byznys při současném ocenění mohl přilákat zájem opačných investorů.

Graf ukazuje finanční výkonnost společnosti Microsoft (MSFT.US) v čase. Růst příjmů z cloudových služeb dokázal kompenzovat slabší poptávku po vlajkovém softwaru Windows. Zdroj: GeekWire

Graf ceny akcií společnosti Microsoft (MSFT.US), interval W1. Akcie se na týdenním intervalu nacházejí v klesajícím trendu, který se zastavil na klíčové podpoře klouzavého průměru 200 seancí (červená barva). Akcie společnosti Microsoft se obchodují s téměř 35% slevou oproti svým maximům z podzimu 2021. Poměr ceny k zisku je přibližně o 10 % vyšší než průměr indexu společností NASDAQ a poměr ceny k účetní hodnotě se obchoduje s přibližně 10bodovou prémií, tedy s téměř 100% prémií k průměru indexu. Zdroj: xStation5Největší výhodou cloudových řešení společnosti Google je bezpochyby široká škála aplikací v infrastruktuře nástrojů společnosti. Podpořit může také transparentní systém poplatků. Zdroj: XTB
Alphabet (GOOGL.US) - Google Cloud

Cloudová řešení společnosti Google jsou určena pro největší podniky. Řešení nedostupná u konkurence, jako je efektivní organizace hierarchií při práci na projektech a automatizace nebo komprese vybraných dat, umožňují výrazně urychlit práci na největších projektech.Podíl cloudového segmentu na celkové struktuře příjmů společnosti Google je stále zanedbatelný. To lze považovat za výhodu, protože stále existuje značný prostor pro růst, ale také za nevýhodu. Údaje za 3. čtvrtletí 2022 ukázaly meziroční nárůst příjmů tohoto segmentu o téměř 38 %. Zdroj: BloombergGraf ceny akcií Alphabet (GOOGL.US), interval D1. Společnost se nadále nachází v dlouhodobém klesajícím trendu. Poslední pokus o proražení nad bariéru tvořenou 23,6% Fibo eliminací selhal, což lokálně nahrává síle medvědů. Zdroj: xStation 5

Logo XTBX-Trade Brokers

X-Trade Brokers (XTB) je mezinárodní brokerský dům, který poskytuje profesionální podmínky pro obchodování CFD na forex, indexy, komodity, kryptoměny a pro investování do akcií a ETF. Své služby neustále zdokonaluje, o čemž svědčí řada mezinárodních ocenění a potvrzují to i tuzemská ocenění Broker roku a Forex broker roku, získaná opakovaně na Investičním summitu MoneyExpo. Pro své klienty nabízí XTB poskytuje profesionální obchodní platformy MetaTrader 4 a xStation 5 s integrovanou kalkulačkou, bezplatné vzdělávání, 24h zákaznickou podporu, bezplatné vzdělávání a denní zpravodajství z finančních trhů.

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 72 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688