Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2022 16:22:14

Blíží se obrat mezi akciemi a dluhopisy. Trhy to přehání s očekávaným poklesem sazeb - PIMCO

Podle Bloombergu Fed nechce, aby ceny dluhopisů rostly a jejich výnosy tak klesaly. Pokud by k tomu docházelo, americká centrální banka by možná přikročila k razantnějšímu zvedání sazeb tak, aby nedocházelo k přílišnému uvolnění finančních podmínek v době, kdy se Fed snaží snížit inflační tlaky. Erin Browne z Pacific Investment Management Co. se domnívá, že přesně takovému problému nyní Fed čelí a během následujících několika měsíců čelit bude.

Investorka uvedla, že Fed se přesouvá k pomalejšímu zvedání sazeb, nechce ale, aby zároveň docházelo k uvolnění finančních podmínek. Pokud k tomu bude docházet, zvyšuje se pravděpodobnost dalšího zvedání sazeb a celá věc je tak trochu zacyklená. Tato rostoucí pravděpodobnost by totiž zase omezovala prostor pro pokles výnosů dluhopisů, což by obratem snižovalo nutnost razantnějšího růstu sazeb.

Důležitá bude podle expertky komunikace ze strany centrální banky. Ta by totiž měla na jednu stranu dávat najevo, že se pohybuje směrem k nižším skokům v sazbách. Na stranu druhou by ale mělo být jednoznačně zřejmé, že se „v žádném případě neblíží pauza snižování sazeb“. Browne k tomu dodala, že forwardové trhy nyní ve svých cenách odrážejí očekávání dvojího snížení sazeb v příštím roce. „Myslím si, že to je přehnaně agresivní s ohledem na to, s čím Fed nakonec přijde,“ dodala investorka.

Browne uvedla, že během recese se korelace mezi dluhopisy a akciemi dostává do negativních čísel. Akcie totiž mohou dál oslabovat, ale dluhopisy si začínají vést dobře. Jde o změnu ve srovnání s předchozí fází cyklu, kdy akcie i dluhopisy obvykle klesají a korelace mezi nimi je tedy pozitivní. Bodu, kdy se korelace překlopí do negativních čísel, jsme podle expertky pravděpodobně vzdáleni měsíc či dva. Musí na to být splněno několik podmínek včetně snížení volatility na dluhopisových trzích a větší důvěry v obrat inflace směrem dolů. V neposlední řadě musí být jasnější, že Fed se pohybuje směrem k menším skokům v sazbách.

Ohledně korporátních dluhopisů Browne uvedla, že během následujícího roku si podle ní budou vést nejlépe obligace vydané silnějšími společnostmi. Tedy firmami, které jsou schopny vykazovat dobré výsledky i v prostředí nižšího růstu nominálního produktu. Protože právě takové prostředí by podle expertky mělo v příštích měsících panovat.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688