Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Daně a účetnictví  |  22.11.2022 12:29:56

Světové dění se promítlo v tomto roce i do účetních změn, které se mohou týkat i vás

Účetnictví zobrazuje život


Dynamické události roku 2022 zahýbaly celou republikou. V průběhu letoška tak nastalo mnoho změn v účetnictví, a to např. v reakci na ceny paliva, potravin či potřebě ekologicky šetrných řešení. Připomeňte si s námi, které novinky patří k těm nejvýraznějším.

Cestovní náhrady za palivo

Cifry na totemech benzinových stanic letos stoupaly do rekordních výšin. Na dynamický vývoj reagovalo několik letošních vyhlášek, aby cestovní náhrady za pracovní výjezdy vlastním autem pokryly reálné ceny paliva. Ta poslední, ze srpna, stanovuje, že pokud vám zaměstnavatel vyplácí náhradu za výdaje spojené s palivem prostřednictvím paušální ceny, dostanete 51,40 za litr benzinu s oktanovým číslem 98 oproti dřívějším 40,50 . Za litr benzinu s oktanovým číslem 95 jde o 44,50 , což je o 7,4 více, u motorové nafty se jedná o 47,10 (původně 36,10 ) a 6 za jednu kilowatthodinu v případě elektroaut. „Kromě ceny stanovené vyhláškou lze také použít prokázání skutečné ceny dle účtenky přímo související s uskutečněnou cestou (tedy nákup v průběhu cesty či bezprostředně před ní). Cena se pak vypočte dle počtu ujetých kilometrů a spotřeby dle technického průkazu vozidla a z účtenky se použije jen skutečná cena pohonné hmoty,“ říká Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka účetní firmy UOL Účetnictví.

Tuzemská pracovní cesta a stravné

Netřeba zmiňovat, že proměnou procházejí také ceny potravin. I proto poskočila minimální částka stravného. Bez ohledu na to, zda jste během cesty něco za jídlo utratili, či nikoliv, máte nárok na náhradu, jejíž spodní hranice prošla v roce 2022 změnou. V soukromé – podnikatelské sféře dostanete minimálně 120 za pracovní cestu v délce 512 hodin, 181 v případě 1218 hodin a 284 za cestu delší než 18 hodin. Podniky mohou zaměstnancům proplatit také vyšší částky, daňově ale mohou uplatnit částky do maximální hranice pro zaměstnance odměňované platem. Tento strop je konkrétně 142, 219 a 340 . Ve veřejné sféře se jedná o stejné spodní limity, neexistuje ale možnost získat za stravné vyšší částky.

Společně se stravným stoupl i stravenkový paušál. „I přes podobný název se nejedná o stravenky, ale o jinou verzi příspěvku na stravu. Jednoduše řečeno jde o benefit přímo vyplacených peněz nad rámec sjednané mzdy,“ vysvětluje Jana Jáčová. Za jednu směnu či pracovní cestu od 5 do 12 hodin se maximální příspěvek zvýšil z 82,50 na 99,40 . Takzvaná daňově optimální stravenka má nyní hodnotu 180 – do daňových nákladů si za ni zaměstnavatel může účtovat až zmíněných 99,40 .

Přidanění firemního vozu pro osobní využití

Někteří zaměstnavatelé umožňují zaměstnancům používat firemní auto i pro soukromé účely. Tuto formu benefitu musí samozřejmě zdanit tzv. přidaněním. Aby měli zaměstnavatelé větší motivaci pořizovat k těmto účelům nízkoemisní vozy, tedy elektromobily či plug-in hybridy, jejich poskytování zaměstnancům je díky letošní úpravě daňově zvýhodněné. Přidanění standardních automobilů tak činí 1 % jejich vstupní ceny, zatímco u ekologických nízkoemisních aut jde jen o 0,5 %. Minimální částka v obou případech zůstává 1000 Kč za měsíc.

Spotřební daň na benzin a naftu

Do divokého zdražování pohonných hmot takřka přímo před očima zasáhla 1. června vláda, a to když snížila spotřební daň na benzin a naftu o 1,5 na litr. V září poté rozhodla o tom, že tato sazba zůstane v případě nafty platná až do konce roku 2023. Důvodem, proč k takové změně došlo, je zajištění konkurenceschopnosti českých dopravců. Co se týče benzinu, snížená spotřební daň je již minulostí – od října tato daňová úleva již neplatí.


Zdroj:www.uol.cz

UOL Účetnictví

Česká firma s osmnáctiletou historií v poskytování služeb externího účetnictví za podpory moderního softwaru. Sídlí v Praze, ale najdete ji i ve všech ostatních 13 krajích a na Slovensku. V loňském roce představila nový koncept ÚOL Účetnictví mini a vstoupila i do menších měst v regionech. V pobočkové expanzi plánuje pokračovat i v roce 2022 – v nejbližší době se otevřou pobočky v Přerově a v Jablonci. Už deset let vydává firemní časopis UOL Revue. Firma má celkem 35 poboček, 3200 spokojených klientů, 120 zaměstnanců, 200 brigádníků a hlásá heslo „S námi můžete hodit účetnictví za hlavu, chytáme“.

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688