Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  20.05.2003 14:48:03

Do Iráku zamíří další čeští vojáci i policisté



Současný český vojenský kontingent v Iráku, tvořený zejména polní nemocnicí a vojenskou složkou určenou na její ochranu, zřejmě v budoucnu posílí vojenští policisté i příslušníci Policie ČR. Zatímco první se budou podílet na stabilizaci bezpečnostní situace v Iráku, druzí budou střežit budoucí české velvyslanectví v Bagdádu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr obrany Jaroslav Tvrdík s tím, že bez policistů by mělo v Iráku působit maximálně 320 českých vojáků.

"Stabilizace bezpečnostní situace v Iráku je nutnou podmínkou pro zahájení jeho rekonstrukce a obnovy," připomněl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Zdůraznil zároveň, že nutnou podmínkou toho, aby se ČR mohla účastnit rekonstrukce Iráku, je účast českých vojáků ve stabilizačních silách. "Máme mimořádný zájem uspět v Iráku a uděláme pro to vše, co bude v našich silách," uvedl Svoboda. Dodal, že o rozšíření počtu českých vojáků a případném vyslání policistů do této oblasti bude muset ještě rozhodnout vláda.

Podle Svobody se do dnešního dne přihlásilo se zájmem o účast na obnově Iráku přibližně 420 českých firem. "Je jasné, že ne všechny firmy uspějí hned v prvním kole. Budeme se však snažit prosadit zejména ty firmy, které mají naději na úspěch," pokračoval Svoboda. V první řadě se prý jedná o ty firmy, které se již v Iráku dříve na některých zakázkách podílely. Odmítl sice konkretizovat, jaké obory jsou pro českou vládu prioritní, dá se však předpokládat, že se jedná například o elektroenergetiku či vodní hospodářství.

Svoboda znovu zopakoval, že je zatím předčasné usilovat o zakázky v Iráku, neboť zatím není partner, se kterým by se v Iráku jednalo. "Nejprve je nutné vytvořit orgány státní správy a zajistit stabilizaci bezpečnostní situace v této zemi," zdůraznil. Dodal, že Irák je stále v režimu mezinárodních sankcí a i z tohoto důvodu v současné době není možné do Iráku něco dovážet či tam něco vykonávat.

-joh-



-ak




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688