Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  21.11.2022 09:16:38

Přiškrtí Fed inflační Santa Claus rally? - RoklenFx

RoklenFx: Přiškrtí Fed inflační Santa Claus rally?

Jan Berka
09:16 21. listopadu 2022

Klíčové body

  • Americká inflace podpořila poptávku po akciích u dluhopisech.
  • Tržní výhled sazeb Fedu má za sebou revizi směrem dolů.
  • Fed může překvapit aktualizovanou prognózou.
Zdroj: Depositphotos

Vánoce se blíží a s nimi i spekulace o tom, zda se letos dočkáme tzv. Santa Claus rally u amerických akcií. Zatímco před více než měsícem vypadaly naděje s ohledem na investiční sentiment poměrně bledě, za poslední zhruba týden došlo na zásadní obrat. Příznivá čísla o americké inflaci zažehla spekulace o dalším vývoji sazeb, a následný FOMO efekt se pozitivně podepsal na akciích i dluhopisech.

Americké tempo růstu cen vykázalo v říjnu již čtvrtý pokles v řadě. Stejně je tomu i u indexu cen výrobců. I přesto, že se stále nacházíme vysoko nad inflačním cílem Fedu, trh spekuluje nejen o snížení tempa zvyšování úroků, ale i o konečném vrcholu sazeb v aktuálním úrokovém cyklu. Výsledkem bylo rychlé a významné přecení tržních sazeb po většině délky americké výnosové křivky. Nejkratší konec se výrazně neposunul, střední a nejdelší ale ano. Nešlo přitom o pohyb v řádu jednotek bazických bodů, nýbrž rovnou desítek.

Pokles tržních sazeb působí pozitivně na akcie. Vedle toho je třeba počítat s blížím se koncem roku, kdy budou portfolio manažeři a manažeři hedgeových fondů bojovat o poslední zisky. Ti, co se svezli na letošním poklesu akcií přes krátké pozice, budou chtít zisky udržet. Ti, co jsou ve ztrátě, se budou chtít svézt na aktuální pozitivní vlně, ať už přes vlastní nákupy call opcí nebo využití specializovaných investičních subjektů, které jim s derivátovými obchody pomáhají.

V posledních dnech jsme tak viděli růst akcií, pokles výnosů i kreditních spreadů a oslabující dolar. Tato kombinace znamenala uvolnění podmínek financování, a to v obdobném tempu, které jsme viděli v březnu 2020 nebo v roce 2008 po radikálním zásahu amerického Fedu. A právě ten by z pozorovaného vývoje měl být nejvíce nervózní.

Uvolnění podmínek financování působí proinflačně, což je v situaci nejvyšší inflace za posledních čtyřicet let nežádoucí. Fed sice vidí, že inflace klesá, její jádrová složka, ba dokonce jádrový index výdajů na osobní spotřebu zatím tak přesvědčivý vývoj neukazují. I proto v našich pravidelných reportech varujeme, že aktuální optimismus nemusí být nic jiného než další z „medvědích“ rally, kterou jsme viděli například letos v červenci a v srpnu, do doby, než na symposiu v Jackson Hole zasáhl guvernér Fedu Powell.

Nejde přitom ani tak o tempo zvyšování amerických sazeb. Fed se v prosinci patrně rozhodne pro jeho snížení z předchozích 75 bodů na 50. Mnohem důležitější bude vrchol sazeb v aktuálním cyklu, u kterého již víme, že s ohledem na zářijovou prognózu bude mnohem vyšší. A pokud bude i vyšší než aktuální výhled trhu dosahující necelých 4,9 %, může se stát, že Fed opravdu přiškrtí tolik očekávanou vánoční rally. Zatím totiž pořád platí, že z pohledu centrální banky je zkrocení inflace důležitější než ekonomický růst.

Text byl původně napsán pro Hospodářské noviny.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0268 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 107,45 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0246 do 1,0320 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,32 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 23,69 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,26 až 24,36 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,50 do 23,83 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

21.12.2022Kdepak máme tu Santa Claus rally? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.12.2022Dočkáme se letos na kapitálových trzích opět Santa Claus rally? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
24.11.2022Společnost pro Santa Claus Rally - GAP X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688