Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  18.11.2022 17:37:51

V příštím týdnu bude v Praze dále pokračovat výsledková sezóna, výsledky představí Kofola a Colt

Finanční trhy pokračovaly ve zvýšené volatilitě hledáním dalšího směru vývoje, i když z hlediska úrovně k žádné výraznější změně nedošlo. Klíčovou otázkou zůstalo, nakolik poslední lepší čísla o vývoji inflace přinesou i vyhlížený obrat v měnové politice. Proto akciové trhy relativně výrazně pozitivně reagovaly v úterý na nižší nárůst cen v americké průmyslu, což jsou obvykle spíše údaje druhého či až třetího sledu.

Peněžní trhy stále zaceňují jako základní scénář, že Fed do března 2023 zvedne úrokové sazby alespoň na 5,0 % ze současné úrovně 4,0 %, ale na konci příštího roku již vyhlíží pokles sazeb. Sledovaný výnos 10letého amerického dluhopisu klesl o dalších 15 bazických bodů během týdne na 3,75 %, což jsou nejnižší úrovně od začátku října. Po předchozí korekci dolaru se stabilizoval eurodolarový trh poblíž 1,04 USD/EUR, což jsou nejslabší úrovně dolaru od začátku července. V USA i v Evropě bez většího dopadu na obchodování doznívala výsledková sezóna.

V souhrnu za celý týden americké akciové indexy si připsaly mírné ztráty kolem 0,5 % t/t. Naopak evropské akciové indexy si připisovaly zisky do 1 % t/t. Domácí index PX v pátek zavřel na úrovní 1244 bodů (-1,2 % t/t).

Společnosti na BCPP

Na pražské burze pokračovala výsledková sezóna, když svá čísla za 3Q představila pojišťovna VIG. Předepsané pojistné vzrostlo o 18 % na 3,1 mld. EUR a čistý zisk o 13 % na 100 mil. . K výraznému růstu napomohly akvizice aktiv pojišťovny Aegon v Maďarsku a Turecku. Čísla byla mírně nad konsensem trhu, nicméně investoři zřejmě vybírali zisky z předchozích týdnů a akcie tak za celý týden odepsala 2,5 % t/t na 555 .

Korekce předchozího růstu byla patrná také u akcií ČEZu (-3,5 % t/t na 816,5 ). V pátek poslanecká sněmovna schválila novelu energetického zákona, která stanovuje stropy na cenu vyrobené elektřiny podle jednotlivých výrobních zdrojů. Společnost pak bude státu odvádět 90 % z rozdílu mezi těmito stropy a prodejní cenou. Spolu s již schválenou daní z mimořádných zisků tak pokračuje proces plánovaného dvojího zdanění společnosti, které jde daleko nad rámec regulace schválené na úrovni Evropské unie a v mnoha bodech je s ním v přímém rozporu. Oba zákony ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Nejvíce v uplynulém týdnu posílily bez výraznějších zpráv akcie společnosti Pilulka (+5,8 % t/t na 735 ). Nízká likvidita s sebou nese zvýšenou volatilitu, kdy jakýkoliv prodejní či nákupní pokyn je schopný výrazně pohnout cenou na burze. Naopak nejvíce ztratily akcie realitní společnosti CTP (-7,9 % t/t na 244 ). Ani zde jsme nezaznamenali žádnou významnější zprávu. Akcie ztrácela již druhý týden v řadě a i solidní zveřejněné výsledky hospodaření v předchozím týdnu tento pokles dokázaly zastavit jen na jeden obchodní den.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu bude v Praze dále pokračovat výsledková sezóna. Ve středu 23.11. zveřejní čísla za 9M 2022 výrobce ručních zbraní Colt CZ. Očekáváme růst zisku EBITDA o 51,3 % r/r na 2,44 mld. , kde je rychlém tempo růstu dáno zčásti ještě loňskou akvizicí americké firmy Colt Holdings, ale již také plněním kontraktu pro Armádu ČR a svižným růstem v dalších zemích. Zároveň očekáváme, že management potvrdí výhled hospodaření na celý rok.

Ve čtvrtek 24.11. bude následovat s výsledky za 3Q22 Kofola ČeskoSlovensko. Dopad inflace na náklady je u Kofoly je poměrně výrazný, když letos kromě energií a logistiky prudce vzrostly ceny cukrů a plastů. To povede podle nás k poklesu zisku EBITDA ve 3Q o 11,2 % r/r na 468,4 mil. .. Proto také očekáváme, že management naznačí splnění letošního výhledu na zisk EBITDA 1,08 – 1,15 mld. u dolního okraje.

V USA bude nadcházející týden zkrácený vzhledem ke státnímu svátku (Den díkuvzdání). Ve čtvrtek tak budou trhy v USA úplně zavřeny a v pátek bude zkrácené obchodování. Jinak by měl být celý týden relativně poklidný, když nejsou na programu žádná vyloženě významná makrodata ani zasedání hlavních centrálních bank. Z makroekonomických zpráv se tak investoři v zámoří zaměří na zakázky dlouhodobé spotřeby a prodeje domů (středa). V eurozóně pak budou také ve středu zveřejnění indexy nákupních manažerů a dále údaje o spotřebitelské důvěře (úterý). Doznívající výsledková sezóna pak již nabídne jen několik větších jmen jako Hewlett-Packard, Deere či Best Buy.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688