Renata Wright (Kurzy.cz)
Práce  |  21.11.2022 06:20:00

Náhrada mzdy za nemoc 2023: mírné zvýšení redukčních hranic přinese drobné navýšení náhrady mzdy při dočasné pracovní neschopnosti lidem s průměrným hodinovým příjmem nad 230 Kč

Náhrada mzdy (platu, odměny) je poskytovaná zaměstnanci zaměstnavatelem po dobu prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, resp. nařízené karantény. Zaměstnanci náleží náhrada mzdy od první zameškané směny a je poskytována za zmeškané pracovní dny, eventuálně svátky. Princip výpočtu náhrady mzdy zůstává pro příští rok beze změn, ale od ledna 2023 se standardně mění redukční hranice pro úpravu výdělku zaměstnance. Redukční hranice se každoročně upravují jen minimálně, ale jelikož podle nich bude vypočtena náhrada mzdy za pracovní neschopnost už v měsíci lednu 2023, přinášíme vám i kalkulačku pro snadný výpočet.

Po dobu prvních čtrnácti dnů pracovní neschopnosti či karantény náleží zaměstnanci náhrada mzdy, ta ale není ve výši jeho obvyklého příjmu. Hodinová náhrada mzdy představuje 60 % redukovaného průměrného hodinového výdělku, který se spočítá z průměrného hodinového výdělku a aplikací redukčních hranic.

Pokud se výpočtem nechcete dlouho zdržovat, použijte naši kalkulačku náhrady mzdy za nemoc v roce 2023. Do kalkulačky vyplňte délku pracovní neschopnosti, typ pracovního úvazku a průměrný hodinový výdělek (za předchozí čtvrtletí). Kalkulačka vám výši náhrady mzdy za dané období spočítá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O přesném postupu výpočtu náhrady mzdy v roce 2023 píšeme TADY.

Jak se změní redukční hranice v roce 2023?
Redukční hranice se v roce 2023 zvýší o 3,6 % a toto zvýšení znamená, že větší část vašeho průměrného hodinového výdělku se započítá do redukovaného hodinového výdělku. Např. průměrný hodinový výdělek 250 se přes redukční hranice v roce 2022 přepočítal na 218,15 . V roce 2023 se stejný průměrný hodinový výdělek (250 ) přes nové hranice „zredukuje“ na 220,61 .















Určité zvýšení náhrady mzdy v roce 2023 zaznamenají zaměstnanci s hodinovým výdělkem kolem 230 a vyšším. Ostatním se náhrada mzdy nezvýší.

Situační příklady:
Pan Nový pobírá stabilní mzdu a jeho průměrný hodinový výdělek je 200 . Pokud by se pan Nový dostal do dočasné pracovní neschopnosti na dobu 10 dní, v roce 2023 bude výše jeho náhrady mzdy shodná s letošní, nezmění se a bude ve výši 8.640 .
Pan Dvořák pobírá stabilní mzdu a jeho průměrný hodinový výdělek je 280 . Pokud by se pan Dvořák dostal do dočasné pracovní neschopnosti na dobu 10 dní, v roce 2022 je jeho náhrada mzdy 11.336 a v roce 2023 bude (za stejných vstupních podmínek) spočítána na 11.454 , tedy o 118 vyšší za desetidenní období pracovní neschopnosti.
Pan Kotek pobírá dvojnásobný průměrný hodinový
výdělek v porovnání s panem Dvořákem, tedy 560 . Pokud by se pan Kotek dostal do dočasné pracovní neschopnosti na dobu 10 dní, nedostane dvojnásobek náhrady mzdy pana Dvořáka. Jeho vyšší hodinový výdělek se více redukuje a v roce 2022 je jeho náhrada mzdy 16.240 a v roce 2023 bude (za stejných vstupních podmínek) spočítána na 16.537 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688