Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  18.11.2022 11:36:45

Legislativní rada vlády se zabývala novelou zákona o silničním provozu

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 10. listopadu 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 275. zasedání prodiskutovala návrh novely zákona o silničním provozu.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, předložilo vládě Ministerstvo dopravy. Hlavním cílem návrhu zákona je zvýšení bezpečnosti silničního provozu, čemuž má napomoci revize správního trestání přestupků proti pravidlům silničního provozu, včetně revize bodového systému. Zcela nová má být úprava zvláštních institutů zaměřených na mladé a začínající řidiče, kterými jsou tzv. řízení s mentorem a tzv. řidičský průkaz na zkoušku. Dále má být na základě zkušeností z aplikační praxe nebo v návaznosti na jiné změny právní úpravy provedena také řada dalších dílčích změn, jako jsou například nahrazení dosavadní možnosti zajištění osvědčení o registraci vozidla zadržením tabulek registrační značky nebo možnost prohlásit řidičský průkaz za zadržený i v případě, kdy je dán důvod k jeho zadržení a řidič jej nemá u sebe. Na základě jednoho z cílů vymezených v programovém prohlášení vlády je pak navrhována možnost zvýšit místní úpravou nejvyšší dovolenou rychlost na dálnici až na 150 km/h.

Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu zákona se vedla například nad užitím pojmů „konstrukční rychlost“, „evaluační jízda“ nebo „osoba jedoucí na jízdním kole“, povinností mít ve vozidle ve svém dosahu oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu, zadržením osvědčení o registraci vozidla vykazujícího nebezpečnou závadu, která se zjistí při technické silniční kontrole nebo při objasňování dopravní nehody, výčtem výjimek pro řidiče vozidla s právem přednostní jízdy, výběrem osob, na které se vztahuje výjimka ze zákazu přepravy osob v ložném prostoru nákladního automobilu a v ložném prostoru nákladního přívěsu traktoru, podmínkami pro zapsání mentora do registru řidičů, povinností mentora předkládat doklad o zdravotní způsobilosti, institutem „dopravně psychologického pohovoru“, důvody pro zadržení řidičského průkazu, odpovědností za škodu způsobenou v souvislosti se zajištěním vozidla nebo zadržením tabulek registrační značky vozidla. Podrobně pak byla diskutována problematika správního trestání, zejména pak otázky související s individualizací trestu, skutkové podstaty některých přestupků nebo problematika doručování do ciziny.

S ohledem na povahu připomínek, které členové Legislativní rady vlády v rámci zevrubné rozpravy k návrhu zákona vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání za účelem úpravy jeho textu podle jejich připomínek ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688