Co nejvíce ocení zvěř v zimě - jak v zahradě nejlépe přečká zimu?

Redakce, 18.11.2022
Ilustrační foto

Zimní měsíce jsou pro celou řadu volně žijících zvířat náročnou zkouškou. Ptáci, drobní savci, plazi nebo hmyz si hledají skrýš, ve které úspěšně přečkají mrazivé období. Pravidelně také vyráží za potravou, které je v zimě málo. Na delší dobu ji navíc může pokrýt sněhová nadílka nebo znepřístupnit led a zamrzlá půda. Jak jim v nastávajícím období co nejvíce pomoci?

Budka jako zimní útočiště

Ptáci jsou na zahradách oblíbenými návštěvníky, kteří se přes rok svědomitě starají o hmyzí škůdce. Nyní je na čase jim jejich pomoc oplatit a pomoci jim s přečkáním zimy. Zatímco někteří se na zimu uchylují do teplejších krajů, sýkorky, vrabci, ale také zvonci, stehlíci nebo pěnkavy zůstávají. Jelikož by jim při hibernaci hrozilo umrznutí, zůstávají v zimě aktivní a vyhledávají úkryty v dutinách stromů. „Velkou pomocí v zimě je pro ptáky rozmístění budek. Uchrání je před špatným počasím, mrazy, ale také řadou nepřátel. Ať už pro uchycení budky zvolíte kmen stromu nebo zeď domu, zvolte dostatečnou výšku, ideálně 2 metry nad zemí. V opačném případě hrozí, že se stanou snadnou kořistí koček a lasiček. Aby měli ptáčci do budky pohodlný a bezpečný přístup, nasměrujte vstup na závětrnou stranu,“ radí Petr Novák ze společnosti BAUHAUS.

Potěší semínka, ale i kousek ovoce

V zimě se přístup k potravě ptákům výrazně zhoršuje, pravidelný přísun tuků a minerálů je pro ně přitom zásadní. Pomáhá jim udržet potřebnou podkožní tukovou vrstvu, která je ochrání během silných mrazů. „Přikrmování volně žijících ptáků by mělo probíhat od listopadu do března. Zatímco vrabci uvítají obiloviny jako je proso, oves nebo pšenice, jiní si pochutnají na slunečnicových semínkách, nesolených arašídech, rozinkách či jablku. Abyste poskytli potravu co největšímu množství druhů ptáků, je dobré zakoupit kvalitní a pestrou směs. Pravidelně kontrolujte její kvalitu v krmítku a průběžně ji doplňujte,“ uvádí odborník. Kromě slunečnicových semínek nebo směsí ocení ptáčci i lojové koule. Snadno je zavěsíte na větev stromu, nezapomínejte však na odstranění plastové síťky. Opeřenci v ní mohou snadno uvíznout. Hrozbou je i pro psy a další zvířata, protože její pozření vede k vážným zdravotním potížím. Nejlepším řešením je využití speciálního kovového zásobníku na lojové koule.

Jaké krmítko zvolit?

Prakticky rozmístěná krmítka v zahradě, sadu nebo parku obohatí opeřencům chudý zimní jídelníček a pomůže jim náročné týdny přečkat. Nejpraktičtější volbou jsou krmítka se zásobníkem, která zamezují ptákům v přístupu do prostoru s krmením a ti tak pouze vyzobávají potravu okolo. Semínka jsou díky tomu chráněna před znečištěním a počasím, zůstanou déle čerstvá a nehrozí šíření chorob. „Krmítka se zásobníky jsou oblíbená díky jednoduchému systému uchycení, ale také snadné manipulaci a rychlému čistění. Vyráběna jsou z kvalitního a odolného plastu, odolají nepřízni počasí a potěší moderním designem. Kreativním řešením jsou plastová krmítka ve tvaru válce, kde plášť je opatřen několika otvory a bidýlky, ze kterých ptáci vyzobávají potravu,“ doplňuje Petr Novák. Klasikou, která navíc krásně doplní zahradu, jsou krmítka dřevěná s otevřeným a pohodlným přístupem ke krmení. Nejčastěji jsou v podobě domečku s praktickou stříškou chránící zobání i ptáčky před deštěm a sněhem. Alternativu představují krmítka vyrobená z plechu. Ideální jsou tehdy, pokud upřednostňujete dlouhou životnost a odolnost.

A co ostatní návštěvníci?

Ježci, veverky, žáby, ale také plazi a hmyz využívají nejrůznějších zahradních koutů k přezimování a přečkání zimy. Oblíbeným místem jsou především hromádky shrabaného listí a klestí, ve kterých mají šanci uniknout nízkým teplotám. Záměrně proto ponechejte ve vybraných zahradních koutech organický nepořádek, celá řada zvířat ho uvítá . Pokud jsou stálými obyvateli zahrady ježci, můžete zvážit i přípravu ježčího domečku vystlaného slámou a listím. Pohodlně a bezpečně se v něm uloží k zimnímu spánku. Veverkám pomůžete především doplňováním potravy. V době zamrzlé půdy často ztrácí přístup k zahrabaným zásobám a ocení, když jim na zahradě nachystáte hostinu složenou z lískových oříšků, slunečnicových semínek nebo kukuřice.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky