ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  17.11.2022 17:46:46

Úřad HERA zajistil až 2 miliony dávek vakcíny proti opičím neštovicím

Úřad Komise pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) dnes podepsal rámcovou smlouvu o společném zadávání veřejných zakázek se společností Bavarian Nordic na dodávky až 2 milionů dávek vakcíny proti opičím neštovicím v letech 2023 a 2024. Čtrnáct zúčastněných zemí tak získává možnost nakoupit si dávky vakcíny pro pokrytí svých střednědobých a dlouhodobých potřeb a k zajištění zásob. První dodávky vakcíny zajištěné v rámci těchto společných zakázek budou doručeny ve druhém čtvrtletí roku 2023.

Jak je uvedeno ve společném prohlášení komisařky pro zdraví a bezpečnost potravin Stelly Kyriakidesové a regionálního ředitele WHO pro Evropu Dr. Hanse Henriho P. Klugeho, Komise se nadále zaměřuje na to, aby se opičí neštovice v Evropě nestaly endemickými.

Smlouva o společném zadávání veřejných zakázek podepsaná se společností Bavarian Nordic má za cíl uspokojit střednědobé a dlouhodobé potřeby zúčastněných zemí a doplňuje se s úsilím vyvinutým během posledních měsíců úřadem HERA společně s Evropskou výkonnou agenturou pro zdraví a digitální oblast (HaDEA), které umožnilo pořídit více než 334 000 dávek vakcíny pro pokrytí okamžitých potřeb členských států, a to poprvé s využitím financování prostředky EU. Krom toho ještě bylo nakoupeno více než 10,000 dávek tecovirimatu, což je přípravek určený pro léčbu opičích neštovic.

Souvislosti

Unijní mechanismus společného zadávání veřejných zakázek je stanoven v dohodě EU o společném zadávání veřejných zakázek, kterou podepsalo 36 zemí. Tento mechanismus umožňuje společně pořizovat lékařská protiopatření jako alternativu nebo doplněk k zadávání veřejných zakázek na vnitrostátní úrovni.

Zajišťuje tak spravedlivější přístup ke konkrétním lékařským protiopatřením a zlepšuje bezpečnost dodávek, přičemž přispívá k vyváženějším cenám pro zúčastněné země EU.

Pokud mají alespoň čtyři ze 36 zúčastněných zemí zájem o společné pořízení lékařského protiopatření, může úřad HERA zahájit zadávací řízení. Společného nákupu vakcíny proti opičím neštovicím, který byl dnes oznámen, se účastní 14 členských států.

Úřad HERA nadále úzce spolupracuje se zúčastněnými zeměmi s cílem určit a implementovat priority pro společné zadávání veřejných zakázek, jako je pořizování vakcín nebo terapeutik.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688