Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  16.11.2022 15:47:45

Celkový podíl občanů ČR s dluhem po splatnosti klesl pod 5 procent

Registr dlužníků SOLUS zveřejnil více než potěšující zprávu: celkový podíl občanů ČR s dluhem po splatnosti klesl poprvé v historii pod 5 procent. Radost nám trochu kazí fakt, že mírně roste počet nesplácených nebankovních půjček. Celkově mělo v září 2022 dluh po splatnosti o 35 tisíc méně lidí než v září 2021. Pozitivní vliv by v dalších měsících mělo mít i dobíhající Milostivé léto II.

Tisková zpráva sdružení SOLUS je potěšující, ale zároveň varovná

Sdružení SOLUS zveřejnilo koncem října 2022 výsledky „hříšnických“ registrů za třetí čtvrtletí. Pravidelně každé čtvrtletí informuje SOLUS o tom, jak se spotřebitelům daří se splácením úvěrů a dalších závazků. Pocity z tohoto sdělení jsou ambivalentní, neboť přinášejí na jedné straně úlevu, na straně druhé velké varování:

Počet občanů s nesplaceným dluhem po splatnosti zapsaným v Registru fyzických osob sdružení SOLUS klesl ke konci 3. čtvrtletí na 428 tisíc. Je to o 11 tisíc méně než v pololetí letošního roku, a o 35 tisíc osob méně než před rokem. Vybraná data SOLUS však ukazují, že se několikaletý pozitivní trend poklesu klientů v prodlení může obrátit“.

4,94 % české dospělé populace - právě takový je podíl osob s negativním záznamem v SOLUSu

Poprvé poklesla tato hodnota pod 5 %. Ještě v červnu 2022 byl v SOLUSu veden negativní záznam u 5,06 % dospělých občanů ČR, v březnu dokonce u 5,23 % osob z dospělé české populace. Dlužná částka po splatnosti klesla v září 2022 na rekordně nízkých 30,6 miliardy korun. O rok dříve bylo zaznamenáno přes 35 miliard korun na nesplácených půjčkách i dalších závazcích.

Nutno ale dodat, že výsledky celého registru SOLUS se mění posle toho, jak se mění členská základna sdružení.Noví či odcházející členové SOLUS nahrávají či mažou svá data v souladu s pravidly pro vytváření registrů s důrazem na ochranu osobních údajů klienta,“ upozorňuje sdružení na svých stránkách.

Splácení nebankovních úvěrů se ovšem zhoršuje. Pomalu, ale jistě

Od začátku roku se podle aktuálních výsledků zhoršilo tempo splácení závazků, které mají lidé k nebankovním společnostem. Dobré výsledky splácení jsou tedy u bankovních úvěrů, především hypoték i spotřebních půjček. Stejně tak u úvěrů ze stavebního spoření. Po splatnosti bylo v září 2022 o 6 % více nebankovních půjček než na začátku tohoto roku, resp. v prosinci 2021.

Přestože takové zhoršení není zcela neobvyklé, může podle tajemníka sdružení SOLUS Jana Stopky „signalizovat začínající potíže s úhradou splatných závazků u spotřebitelů, na které nejvíce dopadá růst cen energií a ostatních komodit.“ Stopka se dále domnívá, že: „řada občanů zřejmě také nyní řeší zvýšené zálohy na energie tím, že si na jejich úhradu vezme úvěr“.

Problém vždycky začíná u menších a krátkodobějších závazků

Co by se mělo považovat za varující zprávu, je právě nárůst počtu nesplácejících osob, které si vzaly nějakou formu menšího nebankovního úvěru. Jak se totiž už mnohokrát ukázalo, „právě tyto počínající potíže mohou odhalit poskytovatelé půjček v registru SOLUS, který získává data z řady ekonomických sektorů,“ konstatoval Stopka.

Připomeňme zaměření sdružení SOLUS

SOLUS tradičně sleduje ty spotřebitele a firmy (podnikatele), kteří mají potíže se splácením. Založil však i Pozitivní registr, kde se půjčky evideují na podobném infrmačním principu jako například v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací. Celkově je členy tohoto sdružení cirka 60 společností. Ty působí nejen v oblasti nebankovních úvěrů, ale i stavebního spoření, bankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií nebo například P2P půjček.

Do SOLUS registru fyzických osob nebo registru právnických osob (tzv. hříšnické registry) se záznam dostane po té, co dlužník jistou dobu nesplácí své závazky. U klasické půjčky jde většinou o 3 měsíce, u některých faktur ale třeba jen o 30 dní prodlevy se splátkou.

Záznam se ze SOLUSU smaže až cirka 3 roky po doplacení celé půjčky. O tom, že jste byli zaregistrováni v SOLUS, nemusíte být informováni. A zda v něm jako dlužníci s prohřeškem vedeni jste či nikoliv, snadno zjistíte pomocí online výpisu. Jak na něj? Stačí postupovat podle fotonávodu: Výpis z registru SOLUS online – krok za krokem.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688