Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.11.2022 17:04:58

Počasí: Zima řekne první slovo. Na víkend ochlazení

ochlazení a déšť, v nížinách sněžení

Předpovědní modely hlásí první zimní ochutnávku. Bude se týkat hlavně vyšších poloh a hor, přechodně se však sněhové vločky a významnější mráz objeví i v polohách středních. V nížinách by to většinou na zimu ještě vypadat nemělo, asi se to však nebude týkat severovýchodu, tam bude chladněji.

Hlavní ochlazení přijde z pátku na sobotu. Největší chladno tak nastoupí o víkendu a zřejmě pár dní vydrží. Odpoledne bude postupně kolem 5 °C a ráno nebudou výjimkou minima kolem -2 °C. Teploty budou na dané období i slabě podprůměrné. To je stále větší vzácnost, proto se nám bude zdát chladno už výrazné.


Sníh postupně od 600 m n. m. 

Sněhové vločky budou den za dnem klesat z hřebenů hor postupně na 900 m n. m. a později ještě níž do poloh kolem 600 m n. m. Na severovýchodě bude sněžit i níž. Postupně přijdou jednotlivé frontální systémy a objeví se srážky. Více na západě a mnohem méně na jihovýchodě.

Než dorazí ochlazení, bude převládat inverze s mlhami, ojediněle i s mrholením. Ochlazení potom inverzi rozruší a srovná teploty tak, jak jsme zvyklí - s výškou bude teplota klesat. Po ochlazení už teploty stoupat moc nebudou. S počasím ale může zamíchat rozložení vzduchových hmot nad Evropou, třeba do Skandinávie má totiž proudit ke konci měsíce velmi teplý vzduch ve výšce nad zemí.


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude zataženo, místy mlhy. Ojediněle mrholení. Postupně během dne od západu déšť, večer zase bude ustávat. Na jihovýchod se dostane srážek minimum. Na severu a severovýchodě postupně srážky od 1 200 m n. m. smíšené nebo sněhové. Teploty 6 až 10 °C. 

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, hlavně na severu a severovýchodě místy déšť, od 900 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 5 až 9 °C

V pátek bude oblačno až zataženo, od západu další déšť, na severovýchodě od 800 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 5 až 9 °C, na SV jen 3 °C.

Od soboty bude oblačno až zataženo, místy déšť. Od 600 až 800 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové, na SV i v nížinách. Teploty 2 až 7 °C, na SV kolem 0 °C.

Počasí 19.11.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty