Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.11.2022 13:46:49

Meta je mimo vnější kontrolu a nevysvětluje, jak chce monetizovat 100 miliard investovaných do metaverza, varuje Damodaran

Dění kolem společnosti Meta je nyní jedním z hlavních témat investičních diskusí a na CNBC se k němu vyjadřoval i Aswath Damodaran. Jde o známého odborníka na valuace akcií a firem, který působí na NYU. Domnívá se, že velké propouštění zaměstnanců, ke kterému Meta přistoupila, „je jen částí celého příběhu.“ Co považuje profesor za významné a jak vidí další firmy v odvětví?

Damodaran se domnívá, že dominantním tématem ve společnosti Meta za poslední zhruba rok a půl je metaverzum. Do něj firma investovala již asi 10 miliard dolarů a plánují investovat dalších 90 miliard. „Nevadí mi, že sem investují a že jde o vysoce spekulativní a nejistou věc. Ještě jsem ale neslyšel žádný popis toho, jak by chtěli na metaverzu vydělávat peníze,“ pokračoval expert.



Podle Damodarana Meta tento nový podnikatelský model plánuje už roky. Pokud pak do něčeho chce dát 100 miliard dolarů, má v podstatě závazek sdělit alespoň základní rysy tohoto plánu. Včetně zmíněného způsobu, jak by z něj měla firma těžit. Na dotaz týkající se velkých ztrát, kterými prochází cena akcie této společnosti, pak Damodaran uvedl: Investoři nyní čekají, že Meta skutečně utratí 100 miliard dolarů. Jde přitom o společnost, kde neexistuje žádná vnější kontrola a na trhu se formuje očekávání, že za oněch 100 miliard dolarů akcionáři nic nedostanou.

Profesor míní, že ona očekávání v podstatě odpovídají scénáři, kdy by firma „vykopala v zemi díru, hodila do ní 100 miliard dolarů a nic by z toho nebylo.“ Meta přitom byla v minulosti schopna generovat ze svého podnikání významné zisky. Damodaran míní, že „to se nezmění přes noc“, ale investoři se stále více posouvají k názoru, že budoucnost už nebude taková jako minulost.

Kdyby Facebook dovedl přijít s příběhem, který by byl důvěryhodný a který by popisoval, jak může metaverzum firmě a jejím akcionářům prospět, podle Damodarana by to mohlo znamenat výrazný obrat v chování akcie této společnosti. „Lidé by jim dali šanci,“ věří expert. Současný stav ale považuje za extrémní kvůli tomu, o jak velké investice se jedná a jak málo se ví o jejich přínosu.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688