Export (export.cz)
Ze světa  |  15.11.2022 08:30:33

Co je to ta biomasa? Indonésané už (trochu) vědí

Indonéská vláda zavádí substituční program biomasy pro uhelné elektrárny. Cílem nových nařízení o obnovitelných energiích je zajistit dalších 3,5 % energetického mixu z obnovitelných zdrojů využitím až 11 milionů tun biomasy v 52 uhelných elektrárnách, a to v krátkém horizontu, totiž do roku 2025. Má-li se nový energetický trend biomasy v Indonésii skutečně uchytit, bude zapotřebí strojů pro úpravu agromateriálu, ale i komplexních energetických zařízení. A v Indonésii tak vznikají dosud netypické obchodní příležitosti pro české firmy.

Zdrojem biomasy pro využití v energetice mohou být také odpady z pěstování cukrové třtiny. Ilustrační foto: Shutterstock

Indonéské hospodářství zažívá i přes pandemii covid-19 relativně rychlý růst, tedy vzrůstající HDP na hlavu, a to navíc při stoupající demografické křivce. Tyto dvě skutečnosti pak největší ekonomice Jihovýchodní Asie přináší výzvu v podobě vysoké energetické spotřeby. Odhaduje se, že spotřeba elektrické energie se v rozpětí let 2015 až 2030 v důsledku hospodářského rozvoje a urbanizace ztrojnásobí, zatímco spotřeba energie obecně vzroste o 80 %.

Energetický mix Indonésie tvoří dominantně fosilní paliva (uhlí, ropa, plyn), zatímco obnovitelné zdroje energie zaujímají pouhých 11,3 %. Za celosvětově významné energetické zdroje zde lze považovat geotermální (23,9 GW) a vodní energii (94 GW). Smutné skóre se ale indonéská vláda snaží minimálně od časů Pařížské dohody vyrovnávat a její mezinárodní závazky, které se znovu vrací do centra zájmu během aktuálně probíhající Konference smluvních stran COP27 v egyptském Sharm El-Sheikhu, jsou každým rokem ambicióznější.

POSTUPNÝ OBRAT K OBNOVITELNÝM ZDROJŮM

Největší světový znečišťovatel ovzduší, k čemuž hojně přispívá dominantní energetický průmysl postavený na uhelných spalovacích elektrárnách, se postupně obrací k obnovitelným zdrojům energie. Snížení emisí skleníkových plynů v regionu nelze dosáhnout ničím jiným než současným snížením spotřeby uhlí, dále plynu a dieselu jako energetických zdrojů.

Svým potenciálem biomasa zejména díky absolutní nesezónnosti převyšuje možnosti jiných čistých zdrojů energie, čehož si všiml i největší státní energetický podnik v Indonésii PLN (obdoba českého ČEZ), který nyní zavedl substituční program kogenerace. Na jeho základě již nyní 31 uhelných elektráren využívá pro kogeneraci biomasu až z 10 %. K dubnu 2022 se tak spálilo 175 000 tun biomasy, která vygenerovala 185 gigawatthodin čisté energie, a to při nižší emisi skleníkových plynů v míře pouhých 184 000 tun CO2 (oproti jinak ekvivalentním stovkám milionům tun).

JAK PŘEKONAT BARIÉRY

Jedním nedostatkem je vlastní neexistence zařízení spalujících biomasu či fungujících na bázi bioplynu, a druhým vysoká cena vstupního materiálu, tedy pelet a pilin. Ta je opět uměle vytlačená nedostatečným počtem zařízení na úpravu agromateriálu, v případě tropického podnebí různých typů sušících zařízení a zařízení pro další úpravy, jako jsou briketování, granulace či peletování. Tlak závazků uhlíkové neutrality, které by Indonésie měla dosáhnout v roce 2060, je ale čím dále silnější a řada plantážnických podniků projevuje zájem o výstavbu zařízení na biomasu, aby tak využily nedozírného množství organického materiálu z cukrové třtiny, kokosovníků, či palmy olejné, pro pokrytí energetických potřeb vlastní výroby.

Ostatně i Ministerstvo pro místní rozvoj BAPPENAS vnímá právě soukromý sektor jako lídra v implementaci energetických řešení na biomasu, a nabízí mu tak svůj podpůrný Program Green Growth. Zejména ve Zvláštních ekonomických zónách nabízí finanční pobídky investorům, kteří se odhodlají kapitálově i technologicky vstoupit v Indonésii do dosud neetablovaných sektorů.

OPTIMALIZACE VYUŽITÍ BIOMASY

Optimalizace využití stávající biomasy a získání alternativních zdrojů biomasy, což v indonéském případě znamená jiné organické zdroje než palma olejná, jsou hlavní otázky, které si nyní současně kladou tři různé rezorty. Ministerstvo životního prostředí musí trápit myšlenka na nutnost rozšiřování palmo-olejných plantáží s vyhlídkou zajištění organického materiálu pro biopaliva a s tím související odlesňování. Ministerstvo energetiky musí trápit závazek na zavedení biopaliva o vyšší biologické koncentraci tedy B40 a B50, tedy program, který bez dostatečných zdrojů palmového oleje nebude možné zavést (kdy současně vyhlídka na získání biologického oleje z bylin rodu dávivce je ještě vzdálenou budoucností). A nakonec ministerstvo pro místní rozvoj trápí, jak si země stojí v žebříčku indexu Green Economy.

Veřejné zakázky na realizaci bioplynových stanic či jiných waste-to-energy zařízení, stejně jako poptávky strojů na přípravu agromateriálu bude možné vyhledávat na portálu LSPE.

Alena Štojdlová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Jakartě


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.



Přečtěte si také:

18.02.2021Ať tu školu už otevřou, protože to je 100 a 1 Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
26.01.2021Konstantní symbol: Víte, co to je a k čemu slouží? Markéta Kadeřábková (OrangeAcademy)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688