Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.11.2022 15:00:10

Na býčí obrat na akciích je ještě brzy, říkají v Berenberg. Které akcie mohou být novými lídry na trhu?

Jak investičně číst nedávné výrazné zotavení na akciových trzích? Podle stratégů společnosti Berenberg jde pořád jenom o rally v kontextu medvědího trhu. A investoři by se za ní hnát neměli. Aby se tato rally dokázala výrazněji prodloužit, potřebovali by investoři „skutečný posun“, pokud jde o obrat ve smýšlení centrálních bank, a další oporu v podobě valuací, makrodat a fundamentů.

Makro, včetně amerických ukazatelů nálady ve zpracovatelském průmyslu a využití kapacit, nicméně signalizují, že na koupi akcií je ještě moc brzy, napsali analytici v pátečním komentáři. Ti kromě jiného předpokládají, že odhady zisku a marží se v příštích dvou a třech kvartálech přenastaví na nižší hodnoty.

Poměrovým ukazatelům se v novém komentáři věnují stratégové JPMorgan v čele s Mislavem Matejkou. Evropské ukazatele ceny akcie k čistému zisku na akcii se u evropských titulů pohybují na úrovních, které by nemusely předznamenávat další sesun, domnívají se. Tyto poměrové ukazatele, označované jako P/E, podle nich již dolů sestoupily a nacházejí se velice blízko předešlému dnu na trhu.

U jiného ukazatele, kterým je čistý zisk na akcii (EPS), jsou konsensuální odhady na rok 2023 podle nich možná až moc optimistické a to na akcie může v příštím roce dopadat. K posunu dolů jedině na základě nižší valuace by ale podle nich dojít nemuselo.

Naopak u amerických akcií by ještě snížení mohlo nastat. Pohled na poslední čtyři obraty v USA totiž ukazuje, že forwardové násobky P/E tehdy sestupovaly na dna mezi 10 a 14. Nyní se ale pohybují kolem 17. Říjnové dno bylo na 15,6 násobku.

Analytici JPMorgan by tak dávali přednost zahraničním akciím před americkými, což má na svědomí značný diskont mezi nimi. Akcie v eurozóně přitom také těží z podpory kurzových změn, větších fiskálních stimulů a slabšího utahování měnové politiky než ty americké.

Inflace bude zřejmě následovat hospodářský růst na jeho sestupné trajektorii. Pokud ale projeví určitou vytrvalost a dotlačí dluhopisové výnosy výše, násobky P/E klesnou, varují také v JPM.

Nacházíme-li se tedy stále v medvědím trhu, měli by si být investoři vědomi i této skutečnosti: Zásadní medvědí trhy nejenže posouvají akcie níže, ale také způsobují změnu ve vedení trhu, napsal server Morningstar. Na současném medvědím trhu to pravděpodobně znamená podívat se i jinam než na v posledních letech tolik oblíbené technologické tituly, spojené s očekáváním vysokého růstu.

Vítězi takovýchto obratů ve vedení obvykle bývají pomaleji rostoucí firmy generující hotovost, jako jsou finanční společnosti, energetiky nebo firmy z oblasti zdravotní péče. Mezi tituly, kterým se od konce září dařilo, tak podle Morningstar najdeme společnosti Chevron, JPMorgan Chase, Merck, UnitedHealth Group a Visa.

1

JPMorgan Chase je za čtvrtletí do 8. října výše o 26,9 procenta (níže graf od začátku roku) a Bank of America je výše o 22,9 procenta. Exxon a ConocoPhillips si za stejné období připsaly každá 30 procent.

2

Podle Anastasii Amoroso, hlavní investiční stratéžky v iCapital Network, je dokonce možné, že technologické akcie, které trh vedly, v další dekádě už lídry nebudou. Amoroso poukazuje na megatrendy poslední dekády v podobě e-commerce, sociálních médií, streamingu a cloudu. Tyto trendy již dosáhly vysokého stupně penetrace trhu a „technologie žily svým způsobem na dluh“ z let příštích.

Náznaky změny ve vedení trhu byly v posledních týdnech patrné, píše také server. S výjimkou mohutné rally po amerických číslech o inflaci zaznamenávaly takzvané Big Tech akcie kontinuálně ztráty a do budoucna upozorňovaly na vydřené zisky.

Zdroje: Bloomberg, Morningstar

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688