Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.11.2022 14:28:57

Jedna z největších kryptoburz na světě zbankrotovala

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Krach kryptoburzy FTX

Závěr minulého týdne se nesl ve znamení vyhlášení bankrotu jedné z největších centralizovaných kryptoburz na světě. Společnost FTX se sice snažila do poslední chvíle získat dodatečný kapitál, pomocí kterého chtěla nastalé obtíže překlenout. Sam Bankman-Fried (SBF) jednal o získání po 1 miliardě dolarů od Justina Suna, zakladatele kryptoměny Tron, konkurenční burzy OKX a stablecoinové platformy Tether. O zbytek v podobě přibližně 6,4 miliard dolarů usiloval od dalších fondů, včetně současných investorů FTX, jako je fond rizikového kapitálu Sequoia Capital či Third Point. Tato jednání nebyla úspěšná, když výše zmíněné společnosti odmítly FTX půjčit požadovaný kapitál.

K optimismu investorů a uživatelů kryptoburzy FTX nepřispěla ani zpráva o tom, že společnost vyšetřují americké Komise pro cenné papíry (SEC) a Komise pro obchodování s komoditami a futures. SEC by měl dle všeho vyšetřovat nakládání FTX s prostředky zákazníků a aktivity v oblasti půjčování kryptopeněz. Do situace se navíc vložila bahamská Komise pro cenné papíry (s ohledem na sídlo společnosti) a v podstatě zasadila FTX smrtící ránu, když ve čtvrtek zmrazila aktiva FTX Digital Markets "a spřízněných stran". FTX Digital Markets, která má licenci na Bahamách, je dceřinou společností FTX. Komise k tomuto kroku uvedla, že 

„Komise se situací aktivně zabývala a nadále se jí zabývá a jediným rozumným postupem bylo uvedení jednotky do "předběžné likvidace s cílem zachovat aktiva a stabilizovat společnost“.

Aby společnost FTX neměla málo starostí, tak k výše uvedeným autoritám se přidal také japonský finanční úřad (FSA), který vydal příkaz k pozastavení podnikatelských aktivit této společnosti. Konkrétně byly vydány příkazy k pozastavení podnikání, k držení aktiv v Japonsku a ke zlepšení podnikání. FSA vydala tyto příkazy zatím na období od 10. listopadu do 9. Prosince. FSA zároveň společnosti nařídil, aby do 16. listopadu předložila plán zlepšení podnikání. Dění v zámoří nezůstalo bez odezvy ani na evropském trhu. To se FTX stalo osudným a byla donucena k oficiálnímu vyhlášení bankrotu.

Stejně jako výše zmínění regulátoři postupuje také kyperská Komise pro cenné papíry, která s ohledem na registraci kryptoburzy FTX na tomto ostrově jí pozastavila licenci pro působení v Evropské unii. Tímto krokem se také snaží ochránit investory, aby neinvestovali do potápějící se společnosti. Rozdíl je jen v tom, že kyperská Komise pro cenné papíry ke zrušení licence přistoupila až po oznámení bankrotu zámořské matky společnosti FTX.

První spekulace o vyhlášení bankrotu se objevily již ve středu 9. listopadu. Oficiálně byl bankrot vyhlášen dva dny nato v pátek 11. listopadu. Zároveň s vyhlášením bankrotu kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried rezignoval na post generálního ředitele a do funkce nového generálního ředitele byl jmenován odborník na restrukturalizaci John J. Ray III. 

FTX ve čtvrtek, ještě před podáním žádosti o bankrotovou ochranu v USA, uvedla, že začala na Bahamách usnadňovat výběry, a že plní požadavky regulačních orgánů. V důsledku zmatků ve společnosti FTX zmizely z platformy finanční prostředky zákazníků v hodnotě nejméně 1 miliardy dolarů. Bahamská komise pro cenné papíry však v sobotu uvedla, že veškeré prostředky vyvedené z tamních operací FTX by mohly být v rámci konkurzního řízení firmy vymáhány zpět. Komise k tomu uvedla, že:

„Komise nesouhlasí se zvýhodňováním jakéhokoli investora nebo klienta společnosti FTX Digital Markets Ltd. ani s jiným způsobem. Takové transakce mohou být charakterizovány jako neplatné zvýhodnění v rámci insolvenčního režimu a následně vést k vymáhání finančních prostředků od bahamských zákazníků."

Podle Zanea Tacketta, bývalého šéfa institucionálního prodeje FTX, který na svou funkci rezignoval již v úterý, dal příkaz k výběru peněz samotný, v té době ještě generální ředitel, Sam Bankman-Fried. SBF oznámil svou rezignaci den nato po vydání zmíněného příkazu. Současně se vyrojily spekulace, že SBF uprchl do Jižní Ameriky. To však zakladatel společnosti FTX popřel a novinářům z agentury Reuters na tento dotaz napsal, že je momentálně na Bahamským ostrovech, na kterých zároveň již delší dobu žije. Zároveň uvedl, že se snaží nadále o záchranu kryptoburzy FTX a je v aktivním jednání s tamním regulátorem. Nový generální ředitel kryptoburzy FTX John J. Ray III k tomu jen uvedl, že: 

„Společnost spolupracuje s bahamskými orgány činnými v trestním řízení a regulačními orgány na zmírnění problému a vynakládá veškeré úsilí na zabezpečení všech aktiv, ať už se nacházejí kdekoliv.“

Příčiny pádu giganta

FTX jednak doplatila na svou ochotu zachraňovat kryptografické projekty typu Voyager 

Digital či BlockFi poté, co se dostaly do finančních problémů a druhak doplatila na neprůhledné vazby a financování mezi FTX a Alameda Research. Obě posledně zmíněné společnosti byly provázané skrze osobu SBF, který jak v FTX, tak i v Alamedě zastával funkci generálního ředitele. Jednalo se tak o sesterské společnosti. FTX půjčila společnosti Alameda více než polovinu prostředků svých zákazníků. Poté, co tyto podivné transakce mezi oběma firmami praskly, začali uživatelé hromadně vybírat své deponované kryptomince. Uživatelé si během několika dní (72 hodin) vybrali kryptomince v hodnotě zhruba 6 miliard dolarů.

Společnost FTX Trading ve své žádosti o bankrot uvedla, že má aktiva ve výši 10 až 50 miliard dolarů, závazky ve výši 10 až 50 miliard dolarů a více než 100000 věřitelů. SBF investorům řekl, že Alameda dluží FTX asi 10 miliard dolarů. Z dokumentů, které pak SBF ve snaze o záchranu kryptoburzy FTX poskytl investorům, vyplývá, že FTX má závazky ve výši 13,86 miliard dolarů a aktiva ve výši 14,6 miliard dolarů. Z těchto aktiv však bylo likvidních pouze 900 milionů dolarů, což po "runu uživatelů" vedlo k nedostatku hotovosti, který nakonec skončil vyhlášením konkurzu. 

Významné negativní události na kryptografickém trhu v roce 2022

Jedná se tak již o několikátý šok, kterému musí celý kryptografický trh čelit. Nejprve se trh musel v únoru vypořádat s invazí Ruska na Ukrajinu. V březnu se do kurzu promítlo první zvýšení úrokových sazeb FEDem. V květnu se v rychlém sledu událo nejprve další zvýšení úrokových sazeb a krach do té doby druhého největšího stablecoinu TerraUSD, když byl prolomen algoritmus, který měl za úkol vyvažovat nabídku a poptávku po tomto stablecoinu. V červnu v reakci na krach TerraUSD zkrachoval mimo jiné kryptoměnový fond Celsius a konečně v listopadu jsme svědky krachu jedné z největších světových kryptoburz TXN.

Bolestivé události ve světě kryptofinancí (upraveno autorem) | zdroj Reuters.com

Hackerský útok

FTX v sobotu zachvátil další chaos, když kryptoměnová burza oznámila, že zjistila neoprávněný přístup, a analytici uvedli, že z platformy byly za "podezřelých okolností" přesunuty stovky milionů dolarů aktiv. FTX prověřuje možný hackerský útok, ke kterému došlo v pátek poté, co FTX vyhlásila bankrot. John J. Ray III v sobotu uvedl, že společnost spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a regulačními orgány na zmírnění problému a vynakládá veškeré úsilí na zabezpečení všech aktiv, ať už se nacházejí kdekoli.

Blockchainová analytická společnost Nansen uvedla, že za posledních 24 hodin zaznamenala odliv 659 milionů dolarů z FTX International a FTX U.S. Jiná blockchainová analytická firma, Elliptic, uvedla, že existuje podezření na krádež kryptoaktiv v hodnotě přibližně 477 milionů dolarů, zatímco 186 milionů dolarů bylo pravděpodobně přesunuto do zabezpečeného úložiště FTX. Do tzv. studených úložišť začala kryptoburza FTX přesouvat svá digitální aktiva, aby zmírnila škody při zjištění neoprávněných transakcí. Studené úložiště označuje kryptopeněženky, které nejsou připojeny k internetu, aby se chránily před hackery.

Společnost Elliptic zároveň uvedla, že více než 220 milionů dolarů z tokenů bylo na decentralizovaných burzách rychle převedeno na stablecoiny dai nebo ether. Tyto platformy zpracovávají transakce automaticky, díky čemuž jsou oblíbené mezi hackery. Ti se tak snaží zabránit zabavení prostředků. Hacker ukradnul kryptomince etherea v hodnotě 278 milionů dolarů, solany v hodnotě 106 milionů dolarů, BSC v hodnotě 89 milionů dolarů a kryptomince avalanche v hodnotě 4 milionů dolarů. Na krádež kryptomincí z burzy FTX reagovala konkurenční kryptoměnová burza Kraken, která v sobotu uvedla, že zná identitu údajného hackera a pomůže úřadům při vyšetřování. 

„Můžeme potvrdit, že náš tým zná identitu účtu spojeného s probíhajícím hackem FTX, a jsme odhodláni spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, abychom zajistili, že budou mít vše, co potřebují k dostatečnému vyšetření této záležitosti.“

Ztráty investorů

Po krachu FTX lze očekávat, že s sebou stáhne ke dnu řadu dalších kryptografických projektů a investorů, kteří jsou spojeni s FTX. Kolaps šokoval investory a podnítil nové výzvy k regulaci sektoru kryptoaktiv, v němž se v letošním roce s propadem cen kryptoměn hromadily ztráty. Od svého založení v roce 2019 získala FTX více než 2 miliardy dolarů od předních investorů a hedgeových fondů, včetně společností Sequoia, SoftBank, BlackRock, Tiger Global Management, Third Point či Temasek.

Společnosti SoftBank a Sequoia Capital již uvedly, že své investice do společnosti FTX snižují na nulu. Kryptoměnová burza Coinbase Global Inc rovněž odepíše investici své odnože ventures do FTX, kterou učinila v roce 2021. Hedgeový fond Galois Capital měl na FTX polovinu svých aktiv, která se odhaduje na přibližně 100 milionů dolarů. 

Krach FTX finančně nezasáhnul jen investiční fondy a hedgeové fondy, ale své investice svěřily FTX ke správě i významné sportovní hvězdy jako Tom Brady, Aaron Jones, Trevor Lawrence či Steph Curry. V loňském roce Tom Brady a jeho bývalá manželka, supermodelka Gisele Bündchenová, uzavřeli kapitálovou dohodu s kryptoburzou FTX. Brady se následně stal ambasadorem burzy, zatímco Bündchenová se stala poradkyní pro environmentální a sociální iniciativy FTX. Když se dvojice stala veřejnými tvářemi burzy, provedla také investici ve výši 650 milionů dolarů do společnosti.

Mezi další významné sportovce, kteří se stali globálními ambasadory společnosti FTX výměnou za podíl ve firmě, patří tenisová hvězda Naomi Osakaová a baseballový hráč Shohei Ohtani. Oba navíc souhlasili s tím, že v rámci svých sponzorských smluv obdrží kompenzaci v kryptoměnách.

Prevence před podobným scénářem a kroky k větší transparentnosti

Generální ředitel společnosti Binance Changpeng Zhao zdůraznil, že neúspěch FTX není pro nikoho výhrou. Zmínil obavy z toho, že regulační orgány budou burzy ještě více kontrolovat, a že bude mnohem těžší získat kdekoliv ve světě licenci ke kryptoměnovým obchodům. Zhao zároveň vyzval ostatní kryptografické burzy k větší transparentnosti. Oznámil, že jeho kryptografická burza Binance začne dělat tzv. "Merkle-tree" Proof-of-Reserves (PoR).

Merkleův strom je informatický konstrukt, který shrnuje všechny transakce v transakčním bloku blockchainu. Vytváří otisk transakcí v bloku, který usnadňuje identifikaci, zda došlo k určité transakci. Merkleho strom PoR by tedy mohl poukazovat na metodu ověřování rezerv pomocí transakčních dat blockchainu. K Merkle-tree PoR se kromě Binance přihlásily i další centralizované kryptoburzy jako OKX, KuCoin, Poloniex a Huobi.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688