muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  14.11.2022 00:00:00

Téma Týdne humanitních věd: Genetika, prostředí a výchova

Téma Týdne humanitních věd: Genetika, prostředí a výchova

Filozofická fakulta MU se uspořádáním Týdne humanitních věd připojuje k oslavám Světového dne filozofie UNESCO. Program je pro návštěvníky připraven na celý týden. 

Od dnešního dne až do pátku 18. listopadu organizují filozofické fakulty v Brně, Praze a Olomouci Týden humanitních věd. Program akce je přehlídkou širokého spektra výzkumných a vzdělávacích aktivit realizovaných na fakultě. Lze navštívit řadu konferencí, přednášek, výstav, workshopů či prezentací.

Letošní významné výročí, tedy 200 let od narození G. J. Mendela, se pochopitelně nedalo přehlédnout. Ovšem k tradičním mendelovským otázkám dědičnosti jsme se snažili přidat to, co je pro výzkum na filozofické fakultě charakteristické. K otázkám genetiky tedy doplňujeme i jiné pohledy roli kultury a vzdělávání, vysvětluje ústřední téma letošního ročníku  Genetika, prostředí a výchova  Ondřej Krajtl z Oddělení vnějších vztahů filozofické fakulty MU. 

Všechny jednotlivé akce celého týdne jsou zdarma a volně přístupné veřejnosti. Podrobný program najdete na webu Týdne humanitních věd. 

Podtitulu letošního Týdne humanitních věd odpovídají i tři hlavní přednášky. První se uskuteční hned v pondělí. Téma genetiky představí Jiří Sekerák z Mendelova muzea v přednášce Interpretace Mendelova objevu v rámci vývoje věd o životě. V úterý večer pak proběhne druhá přednáška, k tématu prostředí a vzdělávacím nerovnostem promluví Karel Gargulák z PAQ Research. Téma výchovy spojené s používáním digitálních technologií rozvine přednáška Jiřího Zounka, která se uskuteční ve středu a je nutno se na ni předem registrovat.

V úterý od dvou hodin se uskuteční Slavnost Týdne humanitních věd 2022. Akci zahájí přednáška laureáta Ceny děkana za významný tvůrčí čin z loňského roku Václava Blažka. Následně děkanka Filozofické fakulty MU Irena Radová předá ocenění za nejlepší bakalářské, magisterské a doktorské závěrečné práce a udělí Cenu děkanky za významný tvůrčí čin a Cenu za popularizaci vědy. 

Na své si přijdou nejen vědečtěji zaměření účastníci, ale i ti, kteří mají rádi kulturu. Divadelní spolek Titivillus z Ústavu klasických studií FF MU zve všechny milovníky divadla a latiny v úterý od šesti hodin na představení s názvem Item Fasciculus florum aneb latinská Kytice podruhé. Ve středu se pak uskuteční workshop nazvaný Máte buňky na jazyky? Ten bude obsahovat různé typy jazykových a reflektivních aktivit, jejichž prostřednictvím se bude snažit zmapovat, nakolik platí, že pro učení se jazykům je potřeba mít buňky.

Řada akcí Týdne humanitních věd je dostupná také online, takže se Týdne humanitních věd můžete účastnit i z pohodlí domova.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688