Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zdravotnictví  |  14.11.2022 12:37:42

SZP: Růst výdajů na zdravotnictví nepomáhá, většina lidí jej vnímá jako stejné či horší než v době před covidem

Čištění zubů pomocí ultrazvuku

Přestože roční výdaje českého veřejného zdravotnictví jsou letos o půlku vyšší než v roce 2019, na vnímání spokojenosti pojištěnců se to dle dat z průzkumu SZP odráží jen málo. Většina dotázaných (62 %) se domnívá, že je úroveň péče stejná jako před třemi lety, 28 % lidí ji vnímá jako horší a jen 10 % jako lepší. Nejhůř hodnocenou oblastí je dostupnost péče, kde zhoršení vnímá téměř každý třetí pojištěnec.

„Vzhledem k tomu, že mimořádné covidové náklady jsou nyní už jen velmi malé, jde drtivá většina navýšení nákladů na standardní obvyklou péči. Potvrzuje to i naše průběžné sledování produkce. Podle dat z průzkumu se ale jeví, že se to bohužel nijak pozitivně neodráží ve vnímání péče, kterou pojištěnci dostávají,“ říká Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Když srovnáte úroveň českého zdravotnictví hrazeného z veřejného pojištění, jak vnímáte změnu mezi stavem v roce 2019 a v roce 2022? *


Z hlediska spokojenosti je vidět korelace s věkem, není však stejná u všech hodnocených oblastí. U dostupnosti a kvality péče platí, že čím vyšší věk, tím kritičtější pohled. U lidí do 26 let je dokonce převaha těch, kteří vnímají zdravotnictví nyní jako lepší než těch, kteří vidí zhoršení. Naopak u hodnocení přístupu k pacientům a chování personálu už mladší lidé patří k těm, kteří nejčastěji vnímají zhoršení.

Z hlediska regionů či příjmů nejsou ve vnímání větší rozdíly. Odlišuje se ale vnímání u žen a mužů, kdy podíl těch vnímajících zlepšení je shodně lehce nad 10 %, ale podíl deklarující zhoršení je u mužů 25 % a u žen 31 % (u parametru dostupnosti dokonce 35 %).

Výsledky průzkumu potvrzují obavy, že se sice cestou centrálně stanovených úhradových vyhlášek podařilo velmi posílit financování poskytovatelů zdravotnických služeb, ale stále chybí stimulace ke zlepšování kooperace a vztahů s pacienty.

* Zdroj dat: Na vnímání se Svaz dotazoval celkem 1000 pojištěnců formou průzkumu realizovaného v říjnu 2022 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.



Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťovenČeské republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro více než 4,5 mil. pojištěnců v ČR.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688