Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.11.2022 11:37:00

Investor Icahn je stále medvědem, zatímco Lee zůstává býkem. Jaké k tomu mají argumenty?

Carl Icahn je podle svých slov stále medvědem a ani poslední rally na akciích jej nepřesvědčila o opaku. V rozhovoru na CNBC poukázal zejména na inverzi výnosové křivky, předchozí růst sazeb a to, že výnosy dluhopisů se pohybují na relativně vysokých úrovních. V takovém prostředí podle Icahna obvykle přichází recese a nyní tomu nebude jinak.

Icahn dokonce míní, že americké hospodářství se v recesi nachází již nyní, což se promítne do zisků obchodovaných firem. Zvyšovat se bude i mzdová inflace a akcie tak podle experta zatím nemají prostor pro udržitelný růst. Na ekonomiku přitom mimo jiné doléhá rovněž klesající akciový trh a nižší ceny realit, které snižují čisté bohatství domácností. A Icahn nebyl v rozhovoru nadšený ani z toho, že společnosti si půjčovaly a stále půjčují na to, aby na trhu kupovaly vlastní akcie.



Rozdílně se na další vývoj na trhu dívá Tom Lee z Fundstrat Global Advisors. Podle něj jsou poslední čísla týkající se vývoje inflace něčím, co úplně mění situaci na akciích. Je to první případ, kdy je znát skutečný obrat v inflačním vývoji. Expert se domnívá, že Fed chce vidět ne jedno zlepšení, ale řadu poklesů inflačních čísel. Lee si ale myslí, že k tomu může skutečně dojít.

Lee připomněl rally, kterou si trh prošel v červnu. Podle něj přitom budou americké akcie nyní posilovat více. „Bude to něco, co nás může poslat na 4400 bodů nebo ještě výš,“ uvedl expert v souvislosti s vývojem indexu S&P 500. Příčinou je možné přiblížení se vrcholu sazeb s tím, že „jejich poslední zvýšení možná přijde už v prosinci“. Lee připomněl, že šéf Fedu Jay Powell se nedívá ani tak na inflaci aktuální, ale na indikátory jejího dalšího vývoje. Investor se přitom domnívá, že budoucí inflace by mohla klesnout k 3,5 %, a pokud by se sazby v té době nacházely na 4 %, byla by monetární politika nastaveno „dost restriktivně“.



„Argumenty pro akcelerující inflaci již podle mého názoru zmizely,“ pokračoval Lee. Mimo jiné proto, jak velký je pokles zaměstnanosti u řidičů nákladních automobilů. Tedy v segmentu trhu práce, který hraje významnou roli v řadě států USA. CNBC připomněla, že podobně jako Lee hovoří například Jeremy Siegel. Lee hovořil i o tom, že akcie si v roce 1982 sáhly na dno v době, kdy inflace klesala ze 7 % na 3 %. Tehdy Fed ještě ani neindikoval obrat ve své politice.

Lee dostal dotaz ohledně jeho předchozího doporučení, které se týkalo akcií ve skupině FAANG. Uznal, že se mýlil. Podle něj se lidé nyní moc nestarají o dlouhodobý výhled, který tyto společnosti mohou nabídnout. I proto, že v současném prostředí jsou schopny nabídnout vyšší růst i firmy v jiných odvětvích. Přesto se Lee stále domnívá, že akcie FAANG mají své místo v investičních portfoliích.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688