consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  11.11.2022 01:15:00

Předběžná dohoda stanoví ambiciózní cíle v oblasti pohlcování uhlíku v odvětví využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví - „Fit for 55“

 

Infografika – Fit for 55: reaching climate goals in the land use and forestry sectors

The infographic explains how a revision of the LULUCF regulation sets rules for emission reductions and carbon removals in the land use, land use change and forestry sector. Zobrazit celou infografiku

Rada a Evropský parlament dosáhly předběžné politické dohody (před formálním přijetím nařízení) o posílení příspěvku odvětví využívání půdy, změn ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF) k vyšším celkovým ambicím EU v oblasti klimatu do roku 2030.

Rada a Parlament stanovily pro odvětví LULUCF na úrovni EU pro rok 2030 celkový cíl čistého pohlcení ve výši 310 milionů tun ekvivalentu CO2. Odvětví LULUCF zahrnuje využívání půdy, stromů, rostlin, biomasy a dřeva a je odpovědné za vypouštění i absorpci CO2 z atmosféry. Cílem je postupně zvyšovat absorpci a snižovat emise tak, aby bylo dosaženo celounijního cíle.

Propad uhlíku nám může pomoci dosáhnout našich cílů v oblasti klimatu včetně uhlíkové neutrality, a chránit tak naši planetu před fatálními negativními důsledky změny klimatu. Tato dohoda přispěje k lepší ochraně a obhospodařování půdy a lesů v celé EU a rovněž k plnému využití potenciálu pro pohlcování emisí. Zároveň zajišťuje, že při stanovování dalších ambicí ohledně dosažení cílů pro rok 2030 bude zohledněna specifická situace každého členského státu.

Marian Jurečka, ministr životního prostředí ČR

Na základě předběžné dohody budou stávající pravidla, podle nichž by emise neměly být vyšší než pohlcení („pravidlo nulového pasivního zůstatku“), platit až do roku 2025. Na období 2026–2030, v němž by již pohlcené objemy měly být vyšší než emise, bude mít každý členský stát vytyčen závazný vnitrostátní cíl pro rok 2030. Dohoda zachovává rozdělení cílů mezi členské státy tak, jak navrhla Komise.

Navíc k vnitrostátním cílům pro rok 2030 stanoví dohoda každému členskému státu závazek dosáhnout za celé období 2026–2029 určitého součtu čistých emisí skleníkových plynů a pohlcení („rozpočet 2026–2029“). Tento rozpočet bude vycházet z trajektorie tvořené orientačními ročními hodnotami pohlcení a emisí.

Prozatímní dohoda zachovává možnost nakupovat a prodávat jednotky pohlcení mezi členskými státy a využívat k dosažení cílů odvětví LULUCF přebytečné roční příděly emisí podle nařízení o sdílení úsilí.

Za předpokladu, že Unie jako celek svůj cíl pro rok 2030 splní, zachovává dohoda celkovou obecnou flexibilitu na podporu těch členských států, které mají potíže s plněním svých cílů v důsledku přírodních škodlivých činitelů (jako jsou lesní požáry, škůdci a dopady změny klimatu a organické půdy na emise). Dohoda zpřísňuje kritéria pro posouzení toho, zda je celounijní cíl splněn, a zda tedy lze mechanismus flexibility použít.

Členské státy budou moci mechanismus flexibility využívat do určitého pevného limitu – kromě jiného za předpokladu, že předloží Komisi důkazy na základě jasně definované metodiky.

Dohoda zavádí do nařízení mechanismus správy, včetně opatření, která mají být přijata v případě, že členský stát ve druhém období svůj vnitrostátní cíl nesplní.

Komise do šesti měsíců od prvního globálního hodnocení podle Pařížské dohody (které má být provedeno v roce 2023) předloží zprávu o zahrnutí emisí skleníkových plynů jiných než CO2 ze zemědělství do oblasti působnosti nařízení a do stanovení cílů pro odvětví využívání půdy na období po roce 2030.

Znění předběžné politické dohody bude brzy k dispozici.

Souvislosti

Předběžnou politickou dohodu, jíž bylo dnes dosaženo v rámci třístranných jednání, budou nyní muset formálně přijmout Rada a Parlament.

Součástí balíčku „Fit for 55“ je návrh na revizi nařízení o využívání půdy, změnách ve využívání půdy a lesnictví. Cílem tohoto balíčku, který Evropská komise předložila 14. července 2021, je umožnit EU snížit do roku 2030 své čisté emise skleníkových plynů alespoň o 55 % ve srovnání s úrovněmi z roku 1990 a do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Návrh nařízení o využívání půdy, změnách ve využívání půdy a lesnictví reviduje stávající pravidla, která byla naposledy pozměněna v roce 2018. Nařízení stanoví rámec, který zajistí, aby cíle a úkoly EU v oblasti klimatu braly v potaz emise a pohlcování vyprodukované tímto odvětvím.

Parlament na plenárním zasedání konaném 8. června 2022 přijal řadu změn návrhu Komise. Rada pro životní prostředí dosáhla 29. června 2022 obecného přístupu k návrhu.

Po návrhu o emisích CO2 pro osobní automobily a dodávky a návrhu týkajícím se snižování emisí CO2 v odvětvích bydlení, silniční dopravy, zemědělství a odpadu se jedná již o třetí návrh v rámci balíčku „Fit for 55“, který byl v nedávné době dohodnut.

Kontakt pro tisk

Johanna Store
Press officer
+32 478 83 26 62
+32 2 281 84 55
@JohannaStore

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688