Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  11.11.2022 13:40:59

Téměř dvě třetiny Čechů očekávají, že se jejich finanční situace do roka zlepší

průzkum Parton GO 

Celkem 64 % Čechů v produktivním věku očekává, že se jejich finanční situace do roka změní k lepšímu. Necelá pětina se naopak bojí, že se zhorší. Zbylých 17 % se domnívá, že se nezmění. Slováci jsou jen o kousek méně optimističtí, zlepšení finanční situace očekává 57 % z nich. Se zhoršením situace pak počítá 19 % Slováků, tedy stejný podíl jako v případě Čechů. Vyplývá to z průzkumu pro společnost Patron GO mezi lidmi v produktivním věku (18–50 let).

„Překvapuje mě, že Češi a Slováci jsou i uprostřed nejhorší ekonomické situace za několik desítek let optimističtí a čekají, že do roka bude líp. Optimismus vítám, ale zároveň by si měli dávat pozor, ať je všudypřítomné zdražování nepřekvapí. Důležité je smysluplně se starat o správu svých financí. Nenechávat nic náhodě a pečlivě si hlídat všechny splátky, abych nepřeplácel a hledat možnosti, jak ušetřit,“ myslí si Lukáš Vršecký, šéf firmy Patron GO, která se zabývá správou financí.

Téměř polovina Čechů plánuje snížit své výdaje

Období, ve kterém rychle porostou výdaje, 49 % Čechů plánuje řešit tak, že sníží své výdaje. Zhruba čtvrtina lidí si chce najít další zaměstnání (18 %) nebo změnit práci (10 %). Na své úspory plánuje sáhnout pouze 5 % oslovených. Slováci jsou na tom až na drobné odchylky stejně.

Když by měli začít šetřit, tak většina Čechů (71 %) i Slováků (66 %) nejdříve omezí restaurace, zábavu a volnočasové aktivity.

V Česku by 27 % oslovených jako první omezilo zábavu a stejné procento restaurace. Na třetím místě skončily volnočasové aktivity (17 %). 30 % Slováků by se ve snaze ušetřit nejdříve vzdalo restaurací, 20 % zábavy a 16 % volnočasových aktivit. Naopak jen pouhá desetina (12 %) Čechů i Slováků by hledala levnějšího dodavatele energií.

„Je to logické, lidé ví, že levnějšího dodavatele energií dnes najdou jen těžko, a pokud ano, stejně nemají jistotu, že zůstane levný dlouho. Proto se chystají omezit to, co mohou postrádat na prvním místě – restaurace a zábavu. Jednak jsme na uzavírky zvyklí z dob covidu, ale také se restaurace v poslední době tak moc zdražily, že se stávají spíše luxusní záležitostí,“ myslí si Vršecký.

Společnost Patron GO pomáhá Čechům i Slovákům šetřit peníze. Jejich mobilní aplikace jim pomáhá se správou financí – vyhledává předražené platby a nabízí levnější. Služba je nejvhodnější pro běžné lidi, kterým nalezne v průměru až pět nevýhodných plateb. Jen díky používání aplikace, která je zdarma, ušetřilo v Čechách 80 tisíc lidí přibližně 563 milionů korun a na Slovensku, kde funguje teprve od června, 16 tisíc lidí zhruba 4,3 milionů EUR.



Dotazníkové šetření se uskutečnilo mezi 1177 respondenty v ČR a 633 v SR, v produktivním věku 18–50 let, v období 12.–25. září 2022. Respondenty jsou uživatelé mobilní aplikace Patron GO.










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688