Marie Šimuničová (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.11.2022 06:20:00

Alimenty 2022, 2023 kalkulačka: Nová tabulka pro určování výše alimentů, bere v potaz i čas rodiče trávený s dítětem, nebo také počet dětí, na které rodič výživné platí.

Již přibližně tři měsíce mají soudy k dispozici novu tabulku pro určování výše výživného na dítě. Tato tabulka ukazuje, jak vysoké výživné by měl poplatný rodič platit na vyživované dítě.

Na rozdíl od minulé tabulky, která brala v potaz jen věk dítěte a příjem poplatného rodiče, tato tabulka bere v potaz počet dětí, na které rodič výživné platí, tak i čas, který s poplatný rodič s dítětem tráví.

 

 

Alimenty od 10/2022 doporučení


Tabulka není rozhodující

I přesto má tabulka spíše orientační charakter, jak pro soudce, kterým udává nějaký orientační rámec, tak i pro lidi samotné, kteří díky tabulce dokáží odhadnou možnou výši výživného, nebo se na něm s bývalým partnerem dohodnout.

I když tabulka bere v potaz mnoho proměnných, jsou jisté okolnosti, které se nedají žádnou tabulkou zaznamenat, jsou nimi například zdravotní postižení dítěte, zvyšování životní úrovně dítěte novým partnerem rodiče, nebo také případy, kdy má rodič více než 4 nezaopatřené děti…

Tyto a mnohé další případy posuzuje soud vždy individuálně, a tak se výše výživného od toho co je udávané tabulkou může velmi lišit.

 

Mimosoudní vyrovnání?

Výživné je možné řešit i mimo soudně, pouze však u nesezdaných rodičů, kteří se po rozchodu mohou dohodnout pouze ústně anebo také písemně, tyto dohody rodičů však nejsou nijak soudně vymahatelné.

Rodiče, kteří se rozvádějí se také mohou dohodnout na péči o dítě, jejich dohodu však musí schválit rozhodující soud.

Jako podpůrný prostředek pro vzájemnou dohodu a určení výše výživného může sloužit výše zmíněná tabulka.

Informace z tabulky jsou převedené do jednoduché kalkulačky pro výpočet alimentů, která na základě údajů, které se do ní zadají snadno a rychle vypočítá tabulkovou výši alimentů na dítě.

 


 

Jak se výživné platí

Výživné se plní v pravidelných dávkách a je splatné vždy na měsíc dopředu. Pokud osoba, která je povinna platit výživné prodlí s placením výživného, může osoba oprávněná požadovat zaplacení úroku z prodlení.

Výživné jde uznávat i zpětně, nejdříve ode dne zahájení soudního řízení, nejdéle však do tří let zpět od tohoto dne. Stejně tak výživné pro neprovdanou matku a úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem lze přiznat i nazpět, nejdéle však dva roky ode dne porodu.

Změní-li se poměry, soud může změnit dohodu a rozhodnutí o výživném pro nezletilé dítě, dojde-li však ke zrušení nebo snížení výživného za minulou, spotřebované výživné se nevrací.

Nevrací se ani dávka výživného, která byla splněna na měsíc dopředu, ale dítě před uplynutím měsíce zemřelo.


Náhradní výživné

Pokud vyměřené výživné druhý rodič neplatí, existuje státní institut tak zvaného náhradního výživného, který se snaží alespoň dočasně pomoci. A to tak, že část nezaplaceného výživného proplatí a od dlužníka jej vymáhá sám.

Jakou částku lze získat z náhrádního výživného, vypočítá kalkulačka náhradního výživného.


Závěrem

Rozchody či rozvody rodičů často bývají pro děti velmi bolestné a do jejich života to přináší spousty změn a nejistot. Alimenty by jim však měli zajišťovat, aby se alespoň úroveň jejich života neměnila. A tak primárním účelem výživného by mělo být zajišťování životní úroveň dítěte, tak aby byla stejně vysoká jako životní úroveň jeho rodičů.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688