Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  11.11.2022 11:15:30

ČEZ: Vybrané body z konferenčního hovoru po výsledcích za 3Q22 - daně, výhled, divi


Nové daně: ČEZ z mimořádného zdanění očekává v roce 2023 dopad ve „vysokých desítkách mld. “. Cenový strop na tržby a mimořádná daň ze zisku povedou k mírně nižší efektivní daňové sazbě na nadlimitní zisky, než je nominální (79 %, tj. 60 %+19 %), protože ne všechny společnosti ČEZ jsou předmětem daně. Vedení poukázalo na veřejné komentáře MF, že pokud nebudou dodatečné náklady na podporu energií, nemusí být v budoucnu potřeba dodatečné daně (mimořádná daň je schválena na roky 2023-25). Cenový strop na výrobu elektřiny (pro 12/22-12/23) ještě potřebuje schválení Parlamentem a jeho parametry se mohou ještě změnit.

Roční výhled na 2022: Výhled byl výrazně zvýšen hlavně díky vyšším výnosům z tradingu na komoditních trzích včetně nového LNG terminálu. Výnosy z tradingu v zahraničí za 9M22 přidaly do výsledku 10,8 mld. . Výhled je naopak výrazně zatížen očekávaným dopadem cenových stropů na výrobu (hlavně z jádra) od prosince.

Dividendy: Podle finančního ředitele firma očekává dividendu ze zisku 2022 na horní hranici výplatního poměru 60- 80%. Na většinovém vlastníkovi (vládě) bude, zda požádá o více. Střednědobá politika je na 60-80% výplatního poměru s ohledem na očekávané zvýšení investičních výdajů. Firma chystá hlavně investice do OZE v ČR, plány na konverzi uhelných tepláren na plyn jsou až po roce 2025 a mohou být (jak to chápeme) ovlivněny i případným úspěchem v zavádění malých jaderných reaktorů (SMR). První by firma ráda spustila již kolem roku 2032.

Očekávaný dopad nových daní v roce 2023 ve výši „vysokých desítek mld. “ je přibližně v souladu s našimi odhady (cca 80 mld. čistého dopadu včetně cenového stropu). Stále vidíme určitou šanci, že bude cenový strop upraven/zrušen kvůli široké kritice tohoto dvojího zdanění. Management říká, že není velký rozdíl, zda existuje nebo není cenový strop, my ale přesto v tomto opatření vidíme riziko ve výši minimálně 8 miliard oproti našim současným odhadům čistého zisku pro rok 2023. Důvodem je rozdíl v sazbách 90% u daně z tržeb (oficiálně cenový strop, či poplatek, atd.) versus 79% u mimořádné daně. Cenový strop tak bude zdaňovat hlavně výrobu z jádra ještě drastičtěji než mimořádná daň.

Výrazně zvýšený výhled upraveného čistého zisku pro rok 2022 na 65-75 mld. vychází čistě z vysokých výnosů z obchodování na komoditních trzích v zahraničí a z nového terminálu LNG. To je pozitivní pro dividendový výhled ze zisku 2022 (až 13 % dividendový výnos), ale bude mít pravděpodobně jen mírně pozitivní dopad na střednědobý výhled. Bude záležet i na zdanění zisků ze zahraničních operací, které v současnosti není jasné.

ČEZ bychom do budoucna viděli na aktuálních úrovních jako solidní dividendový titul (5-6 % DY ze zisků roku 2023), ovšem jen až se úplně vyjasní dodatečné masivní zdanění. CAPEXy pro příštích několik let zřejmě zůstanou na relativně nízkých úrovních (přeměna tepláren se zdá být odložena, OZE mírně zrychleny), což umožní solidní výplaty.

Petr Bártek, analytik.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688