Jiří Makovský (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  11.11.2022 10:53:55

Druhé největší burze kryptoměn FTX hrozí krach! Co to znamená pro investory?

Trh kryptoměn je v pořádném průšvihu. Druhá největší burza na světě – FTX – má obchodovaný objem 2,6 miliard dolarů. K tomu navíc obsluhuje i regionální větve, například americkou s denním objemem 200 milionů dolarů. Jeden by čekal, že to je skvělý byznys. Avšak opak je pravdou – FTX je v problémech a možná jí hrozí krach


V posledním roce zasáhla trh kryptoměn hned dvojice hrozných ran, které jej mohou dostat do kolen. Nejdříve zkolabovala kvůli špatnému byznysu společnost Terra Labs spravující token UST a LUNA. Z celého trhu tím zmizelo 300 miliard dolarů. Následně přišla insolvence firmy Celsius, která nezvládala splácet závazky ve výši 1,2 milliard dolarů. To odepsalo dalších 80 miliard dolarů. 

Pád Terra i Celsius je dotkl celého trhu. Bitcoin v následujících dnech po kolapsu Terra Labs spadl o zhruba 20 %. Zdroj: TradingView


Nyní přichází další katastrofa. V době psaní textu – 10. 11. večer – pád burzy FTX znamenal zmizení 180 miliard dolarů od všech investorů do kryptoměn. Celý trh se potopil. Co přesně se stalo?


Kolaps FTX: Dokonalá bouře a popostrčení od nemilostné konkurence

Celý příběh začíná v Binance, kde se zakladatel Changpeng Zhao (zvaný v komunitě CZ) rozhodne investovat do nového projektu, který bude přívětivější pro americké trhy – burzy FTX od mladého Sam Bankman-Frieda (SBF). Ten kromě FTX založil i investiční společnost Alameda Research, která je s FTX blízce svázaná.


Později CZ projekt opustí. Spolu se svými penězi vyvede i velké množství tokenů FTT, které slouží jako jakási nafta pro burzu FTX. Stejně jako u Binance funguje BNB.


Posuňme se o několik let, k prvním dnům listopadu 2022. Na váženém médiu Coindesk vyjde článek, že společnost Alamada Research, která de facto FTX financuje (byť je vlastněna taktéž SFB), se dostává do problémů se solvencí. Důvodem je to, že většinu svých peněz má v tokenu FTT, kterému kontinuálně klesá cena kvůli špatné ekonomické situaci ve světě a na trzích obecně. 


V reakci na to ucítí CEO Binance CZ krev. Oznamuje, že prodá FTT vlastněné jeho firmou v hodnotě 529 milionů dolarů. Je jasné, že cena tokenu by v takové chvíli šla ke dnu. Šéfka Alamada Research veřejně nabízí tokeny koupit, a to dokonce za vyšší než předpokládanou tržní cenu. CZ v nemilosrdném tweetu oznámí, že „děkuje za nabídku, ale radši by zůstal u volno-tržního řešení.“ Token FTT se začne potápět.


Tyto dva faktory stojí za tím, že se cena FTT propadne o 85 %  – z 22 dolarů na 3,7 dolarů.


Cena FTT po odhalení z dílny Coindeck, po odprodeji Binance a po zprávách o insolvenci FTX. Volatilita je neskutečná! Zdroj: TradingView


Panika na trzích: Všichni chtějí z FTX ven!

Přirozeně, investoři byli ze situace vystrašení. Začali proto v hromadném své kryptoměny z FTX vybírat. Tato digitální obdoba bank-runu je pro kryptoměnové burzy nebepečná, neboť nemají povinnost minimální rezervy, a proto často nemají likviditu. FTX čekal ten samý osud – došly kryptoměny k dispozici, takže musela burza výběry pozastavit. To paniku jen prohloubilo.


Situace měla negativní dopad na celý trh. Bitcoin spadl o 25 %, což je dnes kvůli velkému obchodovanému objemu nevídané. To je věc, která ohrožuje všechny. A tak Binance nabídne FTX, že ji spolu s jejími závazky odkoupí. To investory uklidní jen na chvíli, protože hned brzy na to vezme CEO Changpeng Zhao nabídku zpět.


Jak firmy FTX a Alamada Research dopadnou zatím není jisté. Ale kvůli 80% propadu tokenu FTT jsou bezesporu v problémech. Zakladatel Sam Bankman-Fried odmítá situaci veřejně komentovat, ale podle několika investorů do burzy FTX se nechal slyšet, že platforma je „na kraji bankrotu, pokud nezíská další peníze.“ 


Již stažená nabídka na nákup FTX firmou Binance trh na chvíli uklidnila. Zdroj: Twitter


Situace je velmi dynamická a vyvíjí se, text je psaný k večeru 10. 11. 2022. Veškeré informace odpovídají znalostem známým ve chvíli psaní článku.


Jaké ponaučení si investoři mohou odnést?

Ti, kteří mají své kryptoměny stále na FTX, by měli stokrát opakovat větu, která je v české komunitě virtuálních aktiv mottem: „Nemáš klíče, nemáš Bitcoin“. U standardní peněženky totiž jako jediní znáte takzvaný „privátní klíč“  – obdobu hesla k vaší peněžence. Burzy vám tento klíč nesdělují, a proto mají právo a možnost vaše prostředky zmrazit, ztratit či dokonce zabavit. Prozatím neexistuje legislativa, která by tomu efektivně zabraňovala. 


Je jasné, že své kryptoměny by nikdo neměl držet na platformě, jako je FTX, Coinmate nebo Binance. Místo toho je zásadní používat směnárny, které vaše klíče nespravují. Ty jsou, jak je teď jasné, stokrát bezpečnější pro prostředky investora. Mezi ně patří například český Simplecoin


Pokud jde o kryptoměny, jeden by měl vždy dbát na bezpečnost peněženky. Reprezentuje vaše peníze, její ztráta při insolvenci či hacku burzy může opravdu zabolet!


Jiří Makovský

Jiří Makovský

Pracuje od roku 2016 jako marketér pro největší české do kryptoměn orientované projekty a weby. Původním nadšením copywriter, který se během času naučil poskytovat i jiné služby šité na míru kryptoměnovým projektům. Věří v decentralizované projekty stejně jako v ty solidní, byť centralizované. Ve volném čase potajmu sbírá kartičky Pokémon.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688