Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.11.2022 22:07:47

Bitcoin se snaží vzpamatovat ze středečního šoku

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Středeční seance musela být pro mnohé investory testem jejich trpělivosti a výdrže. Když už to vypadalo, že se kryptoměnový trh uklidnil, zasáhla jej další katastrofická zpráva, která spustila novou vlnu přeprodejů a výprodejů. Kurz hlavní kryptoměny bitcoin (BTC) nato reagoval okamžitým propadem takřka o 6 tis. dolarů, když se před zahájením výprodeje prodával kolem úrovně 21,5 tis. dolarů. V průběhu čtvrtka se situace zklidnila a BTC začal dokonce mírně posilovat. Vypadá to, že dnem v tomto kole výprodejů byla pro BTC hodnota těsně pod úrovní 15,6 tis. dolarů. Od čtvrtečního otevření trhů si BTC připsal ke své hodnotě 1800 dolarů a chvíli před čtvrteční uzavírkou trhů se obchoduje za 17760 dolarů.

Graf vývoje kurzu BTC za pět dní | zdroj CoinBank Trader

Co stojí za propadem

Za aktuální vlnou výprodejů je nyní pouze jedna událost. Mohlo by se zdát, že se bude jednat o zveřejnění makroekonomických výsledků za říjen FEDem, ale ty paradoxně výraznější propad pomohly zastavit, když FED zveřejnil, že tamní říjnová inflace nečekaně klesla na 7,7 %. Středeční pád BTC je dílem krachu jedné z největších centralizovaných burz FTX. Ta se dostala do problémů se svou likviditou poté, co na ni prasklo, že intervenovala za záchranu společnosti Alameda Research, která se zabývala kvantovým obchodováním, a která měla úzké vazby na FTX skrze generálního ředitele obou společností, Sama Bankman-Frieda (SBF). FTX se svůj krach snažila zvrátit fúzí s kryptoburzou Binance. Ta sice nejprve v pondělí 7. listopadu podepsala nezávazný dokument o odkupu aktiv kryptoburzy FTX, aby necelých 24 h poté svou nabídku stáhla a od obchodu odstoupila.

Spirála smrti FTX (další Luna?)

To, co odradilo společnost Binance od převzetí FTX, byl hloubkový audit, který si nechala zpracovat před fúzí. Ten zjistil nesrovnalosti ve finanční základně společnosti FTX. První nesrovnalosti nastínila usvědčující finanční zpráva o společnosti Alameda Research, která přinesla důkazy o tom, že velká část aktiv společnosti Alameda byla k 7. listopadu 2022 v podobě nativního tokenu FTX FTT, tedy relativně nelikvidního tokenu s tržní kapitalizací kolem 3 miliard dolarů.

Navíc nedávná zpráva agentury Bloomberg odhaluje, že Komise pro cenné papíry (SEC) a Komise pro obchodování s komoditami a futures prověřují, jak FTX nakládala s prostředky zákazníků. Agentura Bloomberg také uvedla, že Binance při provádění "due diligence" (komplexní zmapování všech operačních a finančních aspektů) zjistila, že mezi aktivy a pasivy FTX je potenciální díra ve výši 6 miliard dolarů.

V reakci na tyto zprávy generální ředitel Binance Changpeng Zhao uvedl, že Binance bude likvidovat 580 milionů dolarů FTT, které obdržela poté, co opustila kapitálovou pozici ve společnosti FTX Trading Ltd., mateřské společnosti FTX. Po Zhaově oznámení zažila FTX obrovský nárůst výběrů FTT, v jehož důsledku přestala zpracovávat transakce. Oznámení o vyšetřování klíčových amerických agentur ohledně nakládání FTX s prostředky zákazníků a hloubkový audit, který zjistil velké finanční nesrovnalosti, nakonec přiměly Binance k prohlášení, že zastavují akviziční řízení se společností FTX.

Bankrot FTX a žádní vítězové

Po tomto oznámení od Binance generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried, známý pod svými iniciálami SBF, údajně požádal o vyhlášení bankrotu. Stalo se tak nedávno poté, co jen před několika měsíci se SBF stal zachráncem upadajících kryptografických firem Voyager Digital a BlockFi. Tento týden tak přišly o peníze miliony retailových i institucionálních obchodníků s kryptoměnami, protože Druhá největší centralizovaná krypto burza na světě FTX zkolabovala v důsledku kaskády výběrů, které nebylo možné vypořádat.

Generální ředitel společnosti Binance, Changpeng Zhao, se pak ke krachu FTX měl vyjádřit ve smyslu, že z tohoto incidentu budou jen všichni poražení. Krach FTX poskytl regulátorům argumenty, které potřebují k tvrdému zásahu proti tomuto odvětví. V reakci na tento krach pak společnost Binance raději opět navýšila svůj fond bezpečných aktiv pro uživatele (SAFU) na 1 miliardu USD.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688