mzv.cz (MZv ČR)
Auto Moto  |  10.11.2022 15:25:00

Elektromobilita na Kypru

Elektromobilita na Kypru

10.11.2022 / 15:11 | Aktualizováno: 10.11.2022 / 15:25

Kypr se chce postupně zbavit motorových vozidel znečišťujících životní prostředí a přejít na elektrickou variantu osobní dopravy, za tímto účelem jsou připravovány tři programy v hodnotě 13 mil. €. Příležitosti tak jsou zejména pro české výrobce elektrobusů a firmy zabývající se výrobou či instalací dobíjecích stanic pro elektromobily.

Kyperské ministerstvo dopravy pracuje na programech na podporu elektrifikace, které by měly být vyhlášeny do konce roku a realizovány v letech 2023 - 2025. Pro tento účel jsou ve státním rozpočtu pro příští rok vyčleněny prostředky ve výši 13 milionů €. Programy jsou financovány ze zdrojů EU, konkrétně z Plánu obnovy a odolnosti EU, z něhož chce Kyperská republika do roku 2026 získat 1,2 miliardy €.

Cílem vlády je, aby do roku 2030 bylo 25 % nově registrovaných vozidel elektrických a do roku 2035 by se tento podíl měl zvýšit na 100 %.

Na vytvoření infrastruktury pro elektromobilitu bylo pro rok 2023 vyčleněno 3 mil. € z Plánu obnovy a odolnosti. Z toho na instalaci dobíjecí stanic v domácnostech, veřejně přístupných místech, podnicích a místních úřadech bylo alokováno 1,2 mil. €. Tento projekt by měl být zahájen na přelomu roku a pokryje až 50 % nákladů na instalaci. Budou instalovány rychlonabíjecí stanice pro elektromobily ve veřejných budovách, jako jsou nemocnice a parkoviště městských úřadů, s celkovými náklady 300 tis. €. Podle nedávného vyjádření ministra dopravy Y. Karousose by do konce roku 2025 mělo být v provozu 1 000 dobíjecích stanic pro elektromobily. Dojde k postupné obměně vozového parku státní správy za elektromobily, a to v rámci přechodu státního sektoru na elektrifikaci s celkovou dotací z programu ve výši 1,5 mil. €.

Ve státním rozpočtu na rok 2023 se rovněž počítá s převodem prostředků na projekt financovaný z Fondu soudržnosti EU na období 2021-2027, který se týká modernizace veřejné dopravy. Zahrnuje zejména nákup 28 malých elektrobusů, které budou využívány v historických a obchodních centrech měst, jež jsou v plánech udržitelné městské mobility označeny jako nízkoemisní zóny, a 40 velkých nízkopodlažních elektrobusů, které budou využívány v autobusových pruzích a propagovány v rámci realizace opatření plánů udržitelné městské mobility.

Pro roky 20222025 je určeno celkem 30 mil. € na pokrytí finančních pobídek k nákupu elektromobilů včetně hybridních vozidel, se současným dobrovolným sešrotováním starých vozidel nebo nákupem elektrokola. Osoby, které si pořídí elektrické nebo hybridní vozidlo, mají v rámci jiného programu ministerstva obchodu nárok na dodatečnou dotaci na instalaci fotovoltaických systémů ve svých domech, aby mohli svá vozidla nabíjet solární energií.

Na stejné období čtyř let bude poskytnuta dotace ve výši 17,3 mil. € na pokrytí plateb za sešrotování emisně nevyhovujících vozidel a pobídek pro alternativní způsoby dopravy s nízkými emisemi. Program se týká poskytování finančních pobídek na vyřazení starých vozidel a jejich nahrazení nízkouhlíkovými vozidly s limitem emisí CO2 50 g/km, nákupem elektrokola či přispěním na autobusové jízdenky.

Příležitost pro české firmy spatřujeme zejména v možnostech dodání prostředků hromadné dopravy na elektrický pohon a také při dodávkách a instalaci stanic pro dobíjení elektrických dopravních prostředků. Dlouhodobost projektů navíc umožňuje lepší plánování případných investic.

Tým velvyslanectví České republiky v Nikósii je připraven být maximálně nápomocen všem firmám se zájmem rozšířit své aktivity na Kypr.

Autor: David Hrdoušek


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688