CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  10.11.2022 15:03:24

V říjnu přibylo 1 242 firem, pouze o 10 více než vloni

Letos v říjnu bylo v Česku založeno 2 377 firem, tedy o 14 více než vloni. Zároveň jich oproti loňsku zaniklo o 4 více, konkrétně 1 135. Celkem tak v říjnu přibylo v České republice 1 242 firem. Od začátku roku ke konci října se jejich počet zvýšil o 11 992. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Ačkoli během letošního října přibylo mírně více firem než vloni, rozhodně se nejedná o rekordní počty. Při pohledu na přírůstky od roku 2017 můžeme pozorovat, že ty letošní jsou stále nižší, než v období před pandemií,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau s tím, že i tak bylo letos zvýšení počtu firem vyšší než ve dvou předchozích letech.

Od začátku roku bylo v Česku založeno 23 509 obchodních společností a zaniklo jich 11 517. Přibylo tak tedy 11 992 firem, což je o 875 méně než vloni za stejné období. „Při pohledu na čísla od začátku roku již můžeme pozorovat mírně zpomalující dynamiku. Zatímco vloni totiž připadlo 21 nových firem na 10 zaniklých, letos je to už 20. Stále se ale nejedná o nic dramatického, jelikož například v roce 2020 to bylo 17 a v roce 2019 pak 19,“ dodala Věra Kameníčková.

Nejvíce firem vzniklo od začátku roku v Praze (11 435), v Jihomoravském (2 850) a v Moravskoslezském kraji (1 796). Nejvíce jich pak zaniklo opět v Praze (5 928), v Jihomoravském (1 209) a ve Středočeském kraji (902).

Nejrychlejším tempem roste počet firem na Vysočině, kde připadá 42 nových firem na 10 zaniklých. Druhou příčku obsadilo Olomoucko s 35 novými firmami na 10 zaniklých a na třetím místě je Zlínsko, kde připadá 31 nových firem na 10 zaniklých. Jediným krajem, kde firem ubývá, je Ústecko, kde na 10 zaniklých firem připadá pouze 9 vzniklých.

Při pohledu na meziroční srovnání se v období prvních 10 měsíců roku zvýšil počet vzniklých firem pouze v Královéhradeckém kraji, a to o 4, tedy 1 %. Ve všech ostatních krajích pak poklesl. Relativně nejvíce, tedy o 15 %, poklesl počet vzniklých firem na Vysočině (-76), Pardubicku (-90) a v Jihočeském kraji (-110). Co se týče počtu zaniklých firem, ten se meziročně nejvíce snížil na Karlovarsku (o 190, tedy 55 %) a na Plzeňsku (o 241 firem, tedy 42 %). Naopak o 28 % (195) stoupl v Moravskoslezském kraji.

Nerychleji přibývají firmy v zemědělství, lesnictví a rybářství

Nejvíce firem vzniklo od začátku roku v odvětví nakládání s nemovitostmi (4 136), v obchodě (3 880) a ve zpracovatelském průmyslu (2 838). Nejvíce jich zaniklo v odvětví obchodu (3 705), v odvětví nakládání s nemovitosmi (2 352) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (1 441).

Oborem, ve kterém roste počet firem nejrychleji, je zemědělství, lesnictví a rybářství. Připadá zde 66 nových firem na 10 zaniklých. 38 firem na 10 zaniklých pak najdeme v oboru informačních komunikačních činností a 31 v dopravě a skladování. Stagnaci pak zaznamenalo odvětví obchodu, kde vzniká a zaniká přibližně stejný počet firem.

 

Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností během prvních 10 měsíců 2017-2022

Zdroj: CRIF


Graf 2: Počet vzniklých obchodních společností na deset zaniklých 2017-2022

 

Zdroj: CRIF

Graf 3: Čistý přírůstek obchodníh společností během prvních 10 měsíců v jednotlivých letech

 

Zdroj: CRIF

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688