mzv.cz (MZv ČR)
Nové technologie  |  10.11.2022 11:11:00

Herní průmysl je v Polsku na vzestupu

Herní průmysl je v Polsku na vzestupu

10.11.2022 / 10:54 | Aktualizováno: 10.11.2022 / 11:11

V době, kdy pandemie covid-19 a s ní spojené problémy v globálních dodavatelských řetězcích těžce zasáhly mnohá odvětví světového průmyslu, zažívaly některá převážně digitální odvětví nebývalý rozkvět. Mezi ně bezpochyby patří herní průmysl. Neustále se zvyšující počty hráčů znamenají více herních titulů a vyšší příjmy jejich producentů. Blízkým příkladem s potenciálem pro české herní vývojáře je Polsko, kde herní průmysl patří mezi ty nejrychleji se rozvíjející.

Dle analytické zprávy The Game Industry of Poland 2021 dosáhla hodnota spotřebitelského trhu počítačových a videoher v Polsku v roce 2020 úrovně 924 mln. EUR. Ve srovnání s před pandemickým rokem 2019 to znamená dramatický nárůst z hodnoty 596 mln. EUR. Dle dostupných odhadů v roce 2022 překročí hodnota trhu hranici 1,2 mld. USD, čímž dojde k jeho zdvojnásobení v průběhu pouhých tří let. O nebývalé dynamice odvětví svědčí také příjmy polských producentů her. Z hodnoty 364 mln. EUR v roce 2018 na 969 mln. EUR za rok 2020. To je více než dvojnásobek v průběhu dvou let.

K největším a nejúspěšnějším polským vývojářům počítačových a videoher v Polsku patří firma CD Projekt. Na herní výsluní se dostala mimo jiné díky oceňované trilogií Zaklínač vzniklé na základě stejnojmenné série knih Andrzeje Sapkowského. V listopadu 2020 zařadil časopis Forbes společnost na prvním místě žebříčku největších polských soukromých společnosti s hodnotou 40,187 mld PLN. V následujícím roce se nicméně propadla na 5. pozici kvůli problémům spojeným s premiérou hry Cyberpunk 2077. Nejde však jen o jednu firmu. V roce 2021 celkem 470 různých společností a vývojářů vydalo přes 600 titulů. Z tohoto počtu je 97 % titulů určených pro zahraniční trhy. Počítačové a videohry se tak staly jediným odvětvím kreativního a kulturního průmyslu, v němž má Polsko kladnou bilanci obchodní výměny.

Kromě toho setrvale roste také počet polských hráčů, který se nyní blíží k 20 milionům. Téměř polovinu tohoto počtu tvoří ženy, absolutní většina hráčů – konkrétně 80 % – jsou dospělí. Takto velký hráčský trh je významný i v globálním srovnání, konkrétně se jedná o 19. nejvýnosnější trh. A české firmy by na něm neměly chybět.

Aleksandra Kozyra

Jakub Rudý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688