Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.11.2022 08:05:49

Tuzemská inflace pravděpodobně zpomalila díky vládním opatřením (Ranní zpráva z finančního trhu)

Středem pozornosti dnes bude u nás tuzemská inflace za říjen a v hledáčku globálních trhů se ocitne zase americký vývoj spotřebitelských cen. Tuzemská inflace by měla vlivem vládních opatření, které tlumí ceny elektřiny pro domácnosti, zpomalit jak na meziměsíční, tak i na meziroční bázi. Nicméně nejistota odhadu je výrazná, a to s ohledem na nejasnou metodiku ČSÚ týkající se zohlednění úsporného tarifu v cenových statistikách. Americká inflace, která podle nás v meziročním srovnání opět zpomalila, nejspíše promluví do tržního ocenění trajektorie sazeb Fedu.

Inflace u nás i v zámoří by měla meziročně zpomalit.

Tuzemská spotřebitelská inflace podle nás v říjnu zpomalila z 18 % y/y na 17,2 % y/y. Meziměsíční dynamika by měla klesnout ze zářijových 0,8 % na 0,3 %. Naším klíčovým předpokladem pro pokles cenové dynamiky je zohlednění vládních opatření, v jejichž důsledku by mělo dojít ke značnému poklesu cen elektřiny pro domácnosti. Naopak dynamiku spotřebitelských cen budou tlačit směrem nahoru především ceny pohonných hmot (+4 % m/m) a potravin, což vyplývá z pravidelných šetření ČSÚ. Nicméně říjnový vývoj je spojen se značnou mírou nejistoty v souvislosti se způsobem zohlednění vládních opatření ve statistikách ČSÚ. Více najdete v listopadových měsíčních odhadech zde: https://bit.ly/3Ww52pv.

V hledáčku globálních trhů se dnes ocitne americký vývoj spotřebitelských cen. Říjnová inflace by mohla částečně rozuzlit očekávání trhu pro další trajektorii sazeb amerického Fedu. Budoucí kontrakty navázané na americké sazby v cenách nyní zahrnují vrchol sazeb tamní centrální banky kolem 5,1 % zhruba v půlce příštího roku. Čekáme, že meziměsíční tempo inflace v říjnu vzrostlo z 0,4 % na 0,6 %, nicméně v meziročním srovnání by mělo dojít ke zpomalení ze zářijových 8,2 % na 8,1 %. Směrem nahoru by měly významně přispět ceny pohonných hmot (+4,7 % m/m), zatímco ceny ostatních energií by měly zůstat téměř beze změny. Silná dynamika by měla přetrvat ve složce imputovaného nájemného (+0,6 % m/m), kde výrazné zvolnění tempa čekáme až na jaře 2023. Zatímco prodeje aut, jejichž výroba donedávna trpěla nedostatkem součástek na jejich dokončení, rostou, tak jejich cenový růst již začíná zpomalovat. A to zejména v kategorii ojetých aut, které z počátku výrazně přispívaly ke zrychlování inflace, a kde již pozorujeme strmý pokles.

Středoevropské měny opět korigovaly zisky z předchozích dní.

Meziroční růst spotřebitelských cenMaďarsku v říjnu zůstal bezpečně nad hranicí 20 %, když meziměsíčně ceny vzrostly o silná 2 %. Za silnou meziměsíční dynamikou byly zejména ceny potravin a bydlení, které zahrnují ceny energií. Meziroční růst potravin se v říjnu přehoupnul nad 40 %, což je nejvyšší úroveň v EU. V souvislosti s pokračujícím zdražováním potravin, tamní vláda oznámila, že rozšiřuje cenové stropy také na brambory a vejce. Tamní vláda mimo jiné již zavedla stropy pro ceny energií pro domácnosti, jiné potraviny i hypoteční sazby. Podle nás inflace bude vrcholit mezi 23-24 % ve Q123.

Polská centrální banka (NBP) v souladu s naším očekáváním ponechala klíčovou úrokovou sazbu na 6,75 %. Vyznění následné tiskové zprávy bylo holubičí a mimo jiné také vyzdvihlo důležitost kurzového kanálu, skrz který by posilování tamní měny mělo významně pomoct snížit inflaci. NBP také připustilo možnost intervencí ve prospěch polského zlotého. Nová prognóza NBP přinesla značnou revizi inflace směrem nahoru na celém prognostickém horizontu (2,1-4,9 % v 2025), naopak růst HDP byl významně sražen dolů zejména pro příští rok. Polský zlotý během dne ztratil více než 0,6 %, nicméně lze čekat, vzhledem k pozdnímu zveřejnění rozhodnutí, že trh bude vstřebávat rozhodnutí NBP i dnes.

Smíšené výsledky amerických voleb, kde nedošlo k očekávánému přesvědčivému vítězství republikánské strany, byly částečným impulzem pro pokles na tamních akciových trzích. Americké tržní sazby jen nepatrně vzrostly. Investoři nicméně především vyhlíželi dnešní inflaci v USA. Dolar včera výrazně posiloval a vůči euru připsal více než 0,6 % a opět se přiblížil do těsné blízkosti parity. Středoevropské měny včera opět ztrácely, když korigovaly zisky z minulého týdne. Česká koruna potom co na začátku týdne zaznamenala nejsilnější úroveň od února letošního roku zpočátku výrazně oslabila, aby ke konci dne skončila poblíž otevírací úrovně.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688