Cianews.cz (ČIA)
Průmysl  |  18.05.2003 11:33:03

SOUHRNNÁ ZPRÁVA: ČEZ ovládl dozorčí rady pěti energetik



Pět mimořádných valných hromad se v první polovině května konalo u regionálních distributorů elektřiny, kde vlastní majoritní podíl elektrárenská společnost ČEZ. Ve všech případech ČEZ postupoval podle stejného modelu - do třetiny míst v dozorčí radě dosadil své zástupce, třetinu míst ponechal zástupcům státních úřadů a ministerstev a poslední třetinu si dle zákona ponechali reprezentanti zaměstnanců.

Žádné zastoupení v dozorčích radách nezískali minoritní akcionáři, kterými jsou mimo jiné německé koncerny E.ON a RWE. Jako první se 5. května konala mimořádná valná hromada Středočeské energetické. ČEZ do devítičlenné dozorčí rady dosadil Jaroslava Jandu, Petra Vobořila a Vladimíra Tošovského. Valná hromada Severomoravské energetiky odvolala 6. května tři ze dvanácti členů dozorčí rady, nahradili je zástupci ČEZu - Pavel Kölbl, Josef Sedlák a Josef Michut. Valná hromada Východočeské energetiky pak 7. května dosadila Vladimíra Černého, Ivana Nováka, Zbyňka Boldiše.

Akcionáři Západočeské energetiky odvolali během mimořádné valné hromady 12. května šest členů dozorčí rady. Čtyři z dvanácti nových členů rady zastupují ČEZ - Jaroslav Míl, Přemysl Skočdopol, Jaroslav Suk a Jaroslav Paul. Jako poslední se 13. května konala valná hromada Severočeské energetiky (SČE). Zde ČEZ dosadil do devítičlenné dozorčí rady pouze dva zástupce (Pavla Hejkala a Jiřího Boháčka). V poslední jmenované energetice patrně nezůstanou zástupci ČEZu příliš dlouho. Na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které povolilo ČEZu ovládnout pouze čtyři distributory elektřiny, totiž ČEZ plánuje do jednoho roku svůj podíl v SČE prodat.

Spolu s akciemi, které nakoupil již v minulosti, ČEZ od počátku dubna vlastní 59,1 procenta akcií Severomoravské energetiky, 58,3 procenta Středočeské energetiky, 51 procent Severočeské energetiky, 50,3 procenta Západočeské energetiky a 50,1 procenta Východočeské energetiky. V případě Středočeské a Západočeské energetiky je ČEZ povinen nabídnout odkup akcií od minoritních akcionářů, neboť převzal od státu více než 50procentní balík.

-dtr-,-jh-,-kaj




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688