ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Auto Moto  |  09.11.2022 08:46:13

Zásoby dieselu jsou proklatě nízko - Trochu stranou pozornosti zůstává v posledních měsících ropa, respektive ropné produkty.

V komoditně zaměřených komentářích často zdůrazňujeme, že kromě spotových cen se vyplatí sledovat i celou forwardovou křivku. Hezký příklad, proč je to vhodné a který jsme komentovali nedávno, je kauza zlevňujícího evropského plynu.

Trochu stranou pozornosti zůstává v posledních měsících ropa, respektive ropné produkty. Pravda, poslední zasedání OPECu+, a rozhodnutí snížit produkci o 2 milióny barelů denně, bylo důkladně sledováno. Nicméně zajímavější a upřímně řečeno z makro pohledu i relevantnější (málokdo jezdí na surovou ropu...) věci se dějí na trhu s dieselem. Jeho zásoby se totiž stále pohybují proklatě nízko.

Na této situaci má podíl řada faktorů. V říjnu například již tak nedobrou situaci dále zhoršily stávky ve francouzských rafineriích. Ty Evropě, jež je v dieselu už tak "strukturálně krátká", přivodily další vrásky. Cena dieselu se tak opět odpoutává od ropy. Vývoj samozřejmě odráží v první řadě dění na Ukrajině, respektive jak komoditní obchodníci válku vnímají. Druhou stranou téže mince je pak stav zásob.

Obojí ilustruje přiložený graf. V horní části je zobrazena forwardová křivka (kontrakty do prosince 2023 - osa x je společná) v určitých dnech - na začátku roku, bezprostředně po ruské invazi, během prázdnin a nyní (7.11.). Je vidět, že zatímco po invazi sice rostla i cena dlouhodobá, tak největší "akce" se odehrála na krátkém konci křivky, jak ilustruje její výrazně negativní sklon (světle modrá).

Taková reakce značí, že prvotní šok byl vnímán jako krátkodobý. A ten vybízí k obzvláště silnému čerpání zásob - ty v přístavu v New Yorku (přesněji PADD 1B, jsou k dispozici týdně) jsou zobrazeny v dolním grafu. Jelikož zásoby na jaře typicky klesají, tak je zobrazen stav zásob oproti průměru pro daný týden v letech 2015-2019. Je ale zřejmé, že zásoby letos byly čerpány velmi rychle.

S postupujícím časem se ale křivka posouvala dále vzhůru, a to po celé délce (zelená ze srpna). Aktuálně je jednak pekelně vysoko, jednak je skloněna velmi negativně. První fakt značí, že obchodníci čekají, že válka (bohužel) jen tak neskončí (porovnejte ceny na rok 2023 po invazi - světle modrá - a nyní - žlutá). Plus se čeká náběh evropského embarga na dovoz ruské ropy a produktů. Druhý pak podtrhuje napětí, které na trhu v současnosti panuje a vybízí k omezení spotřeby. Zásoby v New Yorku vypadají sice stabilně, nicméně v první fázi je racionální pokles ("válka nebude nadlouho") zanechal na opravdu nízkých úrovních (asi o 60 % níže, než je běžné).

To není dobrá zpráva, neboť jakýkoliv krátkodobý šok, například stávka v rafineriích, není moc čím krýt. Přesně k tomu totiž zásoby jsou. Rafinerie tak budou v prostředí nízkých zásob důležitější než kdy jindy. Trochu paradoxně jejich hospodářská důležitost roste v době, kdy je čeká mimořádné zdanění…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688